szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Éppen azt a működési modellt követhették a korábban őrizetbe vett, állítólagos CBA-közeli áfacsalók, amelyről a NAV-os botrányt kirobbantó Horváth András beszélt – közölte az Átlátszó.

Szeptember végén tett vádemelési javaslatot a NAV egy közel 4 milliárd forint értékű áfacsalás ügyében – írta az Átlátszó oknyomozó portál, amely felidézte, hogy a csalással meggyanúsított cégvezető, illetve maga a cég is szorosan kötődik a CBA-üzletlánchoz.

Az üggyel kapcsolatban 2011 szeptemberében a NAV mintegy száz munkatársa 40 helyszínen tartott ellenőrzést és foglalt le dokumentumokat, ezzel egy időben őrizetbe vették az áfacsalással gyanúsított társaság két ügyvezetőjét is, illetve az ügyben érintett más cégek vezetői közül többeket. Biztosítási intézkedésként zárolták az érintett cégek számláit, és jelentős mennyiségű készpénzt, illetve vagyontárgyakat foglaltak le.

A Kisalföld októberi beszámolója szerint a CBA-üzletlánc franchise rendszeréhez tartozó abdai székhelyű Delikát Kft. tulajdonosairól volt szó, közülük kettőnek a bíróság elrendelte előzetes fogva tartását is. Az Átlátszó szerint a csalással összefüggésbe hozott cég, a Portéka ABC Kft. többségi tulajdonosa maga a Delikát, kisebbségi tulajdonosa pedig a Delikát egyik ügyvezetője, ifjabb Laki László, aki egyébként a Delikát többségi tulajdonosának, Laki Lászlónak a fia.

A hírbe hozott, mintegy húsz CBA-boltot üzemeltető Delikát maga jogi értelemben tiszta volt – írta az Átlátszó. A CBA először elhatárolódott a cégtől, mondván, mindössze franchise-partnerről van szó, később azonban a Delikát azt közölte, hogy „a Delikát Kft. 1998-ban társult a CBA kereskedelmi lánchoz, melynek következtében nem csupán tagja lett a láncnak, hanem üzleti siker reményében egyik tulajdonosává is vált" – emelte ki az ellentmondást a portál. 

A CBA azt is bejelentette, „átveszi” a Delikát üzleteit, de hogy pontosan hogyan történt az üzletek „átvétele”, azt a beszámoló szerint nem tudni. Azt írták, egyes portálokon a kommentelők mindenesetre valamiféle einstandot emlegettek, hogy a központi CBA elvette Lakiék üzleteit.

A Laki család tagjai – Laki László és két fia, Ifjabb Laki László és Laki Péter – komoly élelmiszer-kereskedelmi céghálózatot birtokolnak a régióban. A család tagjainak irányítása alatt áll nemcsak az áfacsalásban érintett Portéka ABC Kft., de a régió CBA-üzleteinek ellátását biztosító, a kritikus 2011-es évben is közel 5 milliárdos árbevételt elérő Delikát Kereskedelmi Kft., a tavaly 3,5 milliárd forgalmat bonyolító Kismegyer-Delikát Kft., és a szintén milliárdos forgalmú Választék-Csemege Kft. – tette hozzá a beszámoló.

Az ügyben a hatóságok kideríthetik, hogy a gyanú szerinti közel négymilliárdos áfacsalás közgazdasági értelemben vett haszna melyik cégnél jelent meg, pusztán az ifjabb Laki által irányított Portéka Kft.-nél, vagy a Horváth András által leírt modell szerint a szokásos piaci árnál alacsonyabb beszállítói ár révén jutott belőle az apa cégének, a Delikát Kft.-nek is – írta a portál.

Az Átlátszó szerint viszont nem tudni, mire terjedt ki a nyomozás. A beszámoló szerint az adóhatóság éveken keresztül milliárdos nagyságú áfa-visszatérítést utalt ki annak a nagykereskedő cégnek, amely egy fő statisztikai létszámmal bonyolított 6-7 milliárdos forgalmat, túlnyomórészt szlovák exportot, szerény nyereséggel.

"Az is csak utólag tűnt fel, hogy a magyar partnerektől vásárolt és Szlovákiába exportált áru visszakerül egy szigetszentmiklósi raktárba, majd újra felbukkan a Portéka ABC Kft.-nél: az áfa-körhinta vége a NAV szerint 3,5 milliárd elcsalt adó. Éppen a Horváth András-féle modell szerint" – tette hozzá a beszámoló.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát

A jövő év végén kezdik gyártani a magyar koronavírus elleni vakcinát

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Úgy tűnik, mégsem kérelmezték az oroszok a Szputnyik V uniós engedélyezését

Úgy tűnik, mégsem kérelmezték az oroszok a Szputnyik V uniós engedélyezését