szerző:
Baksa Roland - Nagy Iván Zsolt

Ha komolyan vette volna a magyar kormány, rendőrség és az ügyészség az áfabotrányt és a feljelentését, talán kitiltási ügy sem lett volna - mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Horváth András, aki szerint az USA képviseli ebben az egész korrupciós ügyben a magyar érdeket.

Hvg.hu: Hogy érzi magát? Ilyen izgatottnak szűk egy éve láttam, amikor kirobbantotta az áfabotrányt.

Horváth András: Nekem is olyan érzésem volt már pénteken, amikor megjelentek az első híradások arról, hogy az amerikaiak magyar tisztviselőket tiltottak ki, hogy ugyanolyan állapotba kerültünk, mint tavaly novemberben.

Ilyen állapotban akkor voltam, mielőtt kiléptem volna, hiszen akkor nem lehetett tudni, hogy egyáltalán eljutok-e a sajtótájékoztatóig, és miként fogadják ezt az egész ügyet. Kis késéssel, de hétfőtől a jelentőségének megfelelően kezelik ezt az ügyet. Nem vitás, amikor pénteken megjelentek ezek a híradások, kicsit ideges is lett tőle az ember. Vasárnapig nem is sokat aludtam az ügy miatt.

Hvg.hu: Miért?

H. A.: Mert rögtön a kitiltási ügy megjelenésekor tudtam, hogy a híradások legjelentősebb mondata az, hogy a bizonyítékokat ebben a korrupciós ügyben, amiket az amerikaiak jeleztek, a NAV-botrányban kell keresni.

©

Hvg.hu: Azt mondta, amikor a NAV-botránnyal kijött, félt, hogy nem ér oda a sajtótájékoztatóra. Most is tartott attól, hogy valamilyen megfélemlítés, esetleg fizikai bántalmazás éri?

H. A.: Az egyértelmű az elmúlt napok után, hogy azokra a korrupt állami és közigazgatási vezetőkre, akik azokban a korrupciós cselekményekben is részt vettek, amiket leírtam, és azokban is, amit az amerikaiak vázoltak, most súlyos következmények várhatnak. Súlyos egzisztenciális következmények is. Ugyanis ezt eddig nem érezhették, hiszen a NAV-nál minden ugyanúgy folytatódott, mint eddig. Eddig is tele volt korrupciós cselekményekkel a NAV, és azóta is, elvégre semmi érdemi cselekvés nem történt a kormányzat részéről mindennek a felszámolására. Most érezhetik igazán a felelősök, a korrupt személyek, akik ebben részt vettek, hogy bizony súlyos következményei lehet annak, amit eddig csináltak.

Hvg.hu: Azt mondja, hogy a NAV-vezetők, illetve az érintettek most nagyon izgulhatnak.

H. A.: Nagyon remélem, hogy így van.

Hvg.hu: Beszél kollégáival, akik még ott dolgoznak? Milyen most a hangulat?

H. A.: Az utóbbi napokban nem beszéltem, így én is kíváncsi vagyok.

Hvg.hu: Egy éve, amikor kijött a NAV-botránnyal, előtte nem kereste meg az amerikai nagykövetséget?  Most ők is visszamutatnak erre a történetre, arról beszél a nagykövetség, hogy a magyar kormány meríthetne abból, ami akkor, ott napvilágot látott.

H. A.: Az amerikaiaknak nem kellett engem megkeresni, hogy kihozzák ezt az egész ügyet. Nem is kerestek meg. Nincs közvetlen kapcsolat köztünk ebben az ügyben. Amit ők láthattak: fent van a nyilvánosság előtt (a hvg.hu honlapján olvasható két részletben) a hivatalos dokumentum, amiben láthatják, miről számoltam be a NAV-on belüli visszaélésekről, láthatják, hogy működik a korrupt rendszer, ami lehetővé teszi azokat a korrupt cselekményeket, amelyeket most a kormányhoz közel álló személyek követtek el. Olvashatták a tanulmányomat is, amiben mindezt leírtam, és hivatkoztak külön Vancsura Istvánra is, a sajtótájékoztatóra, amelyet idén márciusban tartottunk, ahol szintén olyan információkat szerezhettek be, melyek összefüggést mutatak azokkal a korrupciós cselekményekkel, amelyekről nekik panaszkodhattak amerikai cégek. Nem tőlem származnak az információk, amiért az amerikaiak drasztikus lépéseket tettek. Szerintem arról van szó, amit mondott is a nagykövetség is: van a 7750-es proklamáció, amely alapján a korrupciós megkereséseket jelenteniük kell az amerikaiaknak, mert az ottani igazságszolgáltatás és kormányzat nem olyan, mint a magyar, utóbbi büntetlenül hagyja ezeket a cselekményeket.

©

Hvg.hu: Nekem egészen evidensnek tűnik pedig, hogy beszéltek önnel az amerikaiak, akár közvetítőkön keresztül az elmúlt két hónapban, hiszen ők azt állítják…

H. A.: Szó nincs róla, nem beszéltek.

Hvg.hu: Tudja, kik vannak rajta a listán, milyen NAV-vezetők?

H. A.: Én is csak újságokból értesültem, hogy kik lehetnek rajta. Vida Ildikó elnök neve elhangzott. Ha több NAV-vezetőről is szó van, akkor az amerikaiak, mint fő felelőst, a NAV elnökét is feltették a listára, de az is lehet, hogy közvetlenebb bizonyítékai is voltak ellene. Ők tudnák megmondani. Elhangzott, hogy elnökhelyettes is a listán van, illetve főosztályvezető is. Abban a körben, amely körülöttem mozog, és akik segítenek nekem ebben az ügyben, többekkel is beszéltem, és az a vélemény alakult ki, hogy két vezető jöhet szóba az elnökhelyettesek közül, a főosztályvezető pedig valószínűleg a központi hivatal egyik főosztályvezetője.

Hvg.hu: Spekulál?

H. A.: Ez nemcsak spekuláció, hanem tudomásunk van arról más forrásokból – nem az amerikaiak által említett, hanem más ügyek vonatkozásában –, hogy ezek a személyek bizony részt vehettek korrupciós cselekményekben, illetve pozíciójuknál fogva, ha érkezik egy korrupciós megkeresés kintről, akkor ezeken a személyeken keresztül kell azoknak futnia.

Hvg.hu: De tudja, kiről van szó?

H. A.: Bár tudnám. Remélem, hogy ez ki fog derülni, és nem fog titkolózni a kormány. Semmi nem igaz ugyanis abból, hogy ők nem tudják, kiről van szó. Pontosan tudják. Ők tudták meg legelőször. Amikor Szijjártó megkapta még a választások előtt a jelzést az amerikaiaktól, szerintem egy órán belül ott volt a lista az asztalon, hogy kiről volt szó.

Hvg.hu: Miért mondja mégis azt, hogy sok dolog Orbán Viktor tudta nélkül történik az adóhatóságnál? Valószínűtlennek tartom, hogy ő ne tudna az ügyekről vagy a listán szereplő nevekről.

H. A.: Önjáróvá vált a NAV, gyakorlatilag kormányzati irányítás nélkül működik. Csak azért fordulhatnak elő ilyen esetek, csak azért szólhatnak bele nem kormánytagok is a működésébe, illetve képesek befolyásolni ezt, mert nem átlátható a működése, fölötte nincs kontroll. Ennek egyenes következménye ez az egész korrupciós botrány. Az NGM jelen pillanatban sem kontrollt, sem irányítást nem gyakorol fölötte. Amikor még bent voltam a hivatalban, már sokszor beszéltünk erről, hogy vajon a kormány legfőbb vezetői, de mondhatjuk konkrétan, hogy maga Orbán Viktor tud-e minderről. Szerintem azonban magánakcióról van szó. Azoknak a kormányközeli személyeknek a magánakciója lehet, akik nem vonták be a kormányfőt. Ezzel én nem védeni akarom Orbán Viktort, hanem azt tapasztaltam, és erre bizonyítékom is van, hogy amióta 2010-ben kormányfő lett, Orbán Viktornak nincs igazán hatása a NAV működésére. Hiába mondják, hogy a kollégiumban együtt volt Orbán Viktor és Vida Ildikó is, de mondják azt is, hogy Vida Ildikó inkább Simicska Lajos embere. De nemcsak Simicskáé, hanem nyugodtan mondhatjuk, hogy Nyerges Zsolt embere is.

©

Az egész NAV-ügyben – és erről nem beszéltek – meg kell említeni az elmúlt hónapokban nagyon pörgő Simicska–Nyerges–Orbán-háborút is. Az adóhatóság lehet a következő – egyben talán a legfontosabb – területe ennek a harcnak. Erős a gyanú, hogy azok az emberek, akik most korrupciós cselekményeket elkövettek, javarészt ennek a két oligarchának az emberei. Sőt, amióta kijöttem, a bizonyítékok felvetik a megalapozott gyanút, hogy a NAV működésére – a közhiedelemmel ellentétben – nem Simicskának, hanem Nyerges Zsoltnak lehet meghatározó szerepe – a kormányfő helyett. És csak akkor lesz változás, ha a korrupt embereket leváltják, és visszahelyezik kormányzati irányítás alá az adóhatóság működését.

Hvg.hu: Kitől és mikor szerzett tudomást a Bunge-ügyről?

H. A.: Hónapokkal korábban, olyantól, aki közvetlenül értesült az egészről. Nem az amerikaiaktól szereztem tudomást, én ebben az ügyben velük nem beszéltem, ahogy arról sem, hogy kit kellene kitiltani. Tehát: még nyár elején értesültem az ügyről, és az igazság az, hogy akkor arra gondoltam, hogy a leült dolgokat úgy lehetne megmozgatni, ha színre lépnének azok a cégek, amelyek szerepeltek az áfacsalási ügyben, a kárukra történt adócsalás, ők az egész áfacsalás elszenvedői. Hiába tettem ugyanis feljelentést csaknem egy éve, semmi nem történt, és úgy gondoltam, ezzel meg lehetne mozgatni az eljárást. Ekkor kerültem kapcsolatba valakivel, aki beszélt erről a korrupciós megkeresésről, hogy kik jártak el a céggel szemben, mekkora összeget kértek, és mit ajánlottak cserébe a kétmilliárd forintért.

Hvg.hu: És pontosan mit is ajánlottak?

H. A.: Tudomásom szerint azt, hogy egy másik, szintén multinacionális céget próbálnak meg adóhatósági megállapítással kizárni vagy jelentéktelenné tenni a piacon, ami esetleg gazdasági előnyt jelenthet a cégnek, amely ezeknek a kormányközeli szereplőknek ezt a pénzt adják. Megjelent a portálokon, hogy az alku része lehetett volna az étolaj áfájának csökkentése, hogy így tegyék értelmetlenné az áfacsalást, így tisztuljon a piac. Úgy tudom, ez is benne volt az alkuban. Már novemberben a tanulmányomban is felemlítettem azt az esetet, hogy 2012 nyarán, de talán tavaszán a Bunge a Csányi Sándor-féle Bonafarm-csoporttal együtt megindított egy elég komoly harcot az élelmiszerek áfájának csökkentéséért, az áfacsalók kisöpréséért. Ez annyi eredménnyel zárult, hogy a Csányi-érdekeltségek kedvező helyzetbe kerültek 2014 elején, mert a húsiparban bevezették a fordított áfát. Sehol, semmi más nem történt. Pedig többet akartak a szerveződés tagjai, jóval inkább ki akarták terjeszteni az intézkedést, jóval több élelmiszerre – például a tejre is, amivel kapcsolatban most is botrány van áfacsalások miatt.

Ez azért döbbenetes, mert ennek nem egy alku részének kellett volna lennie – mármint az áfacsökkentésnek –, hanem a kormánynak évekkel ezelőtt meg kellett volna ezt tennie saját magától, hogy így a bűnszervezeteknek a tevékenységét visszaszorítsa. De sem akkor, sem azóta ez nem történt meg. Elég szomorú, hogy ahelyett, hogy teljesítenék a kormányzati, illetve képviseleti kötelezettségeiket, inkább korrupciós tevékenységre próbálják kihasználni ezt a nagyon súlyos helyzetet.

Hvg.hu: Mit tud arról: a Bunge beadta a derekát?

H. A.: Kiderült, hogy nem adta be a derekát, hanem panaszkodott, jelentette az esetet vagy a nagykövetségnél, vagy kormányzati szerveknél. És szerintem ez lehetett az ügy, ami az utolsó csepp volt a pohárban az amerikaiaknak. De biztos vagyok benne, hogy nem csak emiatt panaszkodtak. Annyira kaotikus ugyanis a helyzet Magyarországon, hogy legyen szó szinte bármilyen cégről (a legkisebbtől bármelyik óriásig), csak úgy tud megélni a piacon, és akkor nem veszít teret, például a kereskedelmi piacon, ha részt vesz áfacsalási hálózatokban.

©

Hvg.hu: Megkérdeztem ügyészséget, hogy áll a két ügy: amelyiket az ön feljelentése alapján indítottak, illetve amelyet ön ellen indítottak a volt munkahelye feljelentése nyomán. Nagyjából annyi derült ki, hogy maszatolnak továbbra is.

H. A.: Már nemcsak annyi derült ki, hogy maszatolnak, hanem több is, anélkül, hogy tájékoztatást adtak volna. Egyértelmű, hogy az ügyészség nem áll a feladata magaslatán – nem tudni, hogy magától teszi ezt vagy kérésre. Hiszen azok a korrupt vezetők, akik között ott vannak azok is, akiket az amerikaiak most kitiltottak, maradtak a helyükön. Ha valakit meggyanúsítottak volna, vagy ebbe az irányba haladna az eljárás, akkor nyilvánvalóan el kellett volna mozdítani a helyükről adóhatósági vezetőket. Vagy az eljárásokat, amelyek a feljelentésemben szereplő hivatali visszaélésekhez kapcsolódnak, ki kellett volna venni a NAV-vezetők kezéből. A hivatali visszaéléses ügyek főként ahhoz az ellenőrzési projekthez kapcsolódtak, amelyben magam is részt vettem, és a büntetőjogi tényállásban benne van az is, hogy kiszorítottak embereket ebből a projektből, illetve megpróbálták megakadályozni ennek a projektnek a munkáját. Ráadásul ez pont az a projekt, amiben a Bunge az egyik gazdasági szereplő. Tehát most, hogy ez kiderült, szerintem minden olyan vezetőt el kellene tiltani ennek az ügynek a felügyeletétől, aki ebben részt vett.

Hvg.hu: Mert még mindig folyik a projekt?

H. A.: Igen, szerintem ez az ellenőrzési projekt folyamatban van. De bármilyen szinten is lenne, szerintem minden olyan vezetőt, aki eddig részt vett benne, el kell távolítani, hiszen nyilvánvaló, hogy valaki adatokat adott ki annak a kormányhoz közel álló embernek, aki ezt követően megzsarolta a Bungét, illetve más cégek képviselőit. Az említett vezetők között van Somos Katalin is, a Kiemelt Adózók Igazgatóságának vezetője is, aki ezt az egészet a legmagasabb szinten felügyeli. Ha tehát a tegnapi hírek igazak, ezeknek a vezetőknek nincs helye a projekt élén. Azt pedig majd a büntetőeljárásban lehet eldönteni, hogy kinek mi a felelőssége az adatok kiadásában.

Hvg.hu: Tudja, ki kereste meg a Bungét?

H. A.: Igen, két nevet ismerek. Pontosabban: nem közvetlen információim vannak, hanem amikor elmondták nekem, mi is történt a háttérben, megnevezték azt a két embert is, akik megkeresték a Bungét.

Hvg.hu: Nevük?

H. A.: Nincs bizonyítékom, nem mondhatok nevet. A Bunge megteheti.

Hvg.: Miből él egy éve? Akkor ment el a munkahelyéről. Kapott állásajánlatot valahonnan?

H. A.: Állásajánlatot nem kaptam senkitől. Senkinek nem jutott eszébe még, hogy egzisztenciális problémám is lehet.

Hvg.hu: Elégtételt érez most, hogy az Egyesült Államok nagykövetsége akár közvetlenül is, de ön mellé állt? Hiszen felidézték, hogy a NAV-botrány is a korrupcióra mutatott rá.

H. A.: Elégtétel? Ezt csak megköszönni tudom az amerikai kormánynak, hogy így besegített. Mert ebben az ügyben a magyar nemzeti érdeket nem a magyar kormány, hanem az Amerikai Egyesült Államok képviselte. Hiszen a nemzeti érdek az, hogy Magyarországon visszaszorítsák a korrupciót, a közéletből tűnjenek el a korrupt állami, politikai és közigazgatási szereplők. És ebben segíthet az, ami itt kiborult. Én is ezért jöttem ki az üggyel, de úgy néz ki, kellett még egy ekkora lökés, ekkora pofon, hogy egy változás elinduljon. A változás egyébként még nem átütő, hiszen egy napja történtek ezek a dolgok, de valószínű, hogy bekövetkezhet.

Szomorú egyébként, hogy ez nem a kormánynak jutott eszébe. Vancsura István fejtette ki a minap, hogy mindezt egy folyamatként kell nézni. Ő már 2011-ben jelezte Vida Ildikónál, hogy vannak visszaélések, de szóra sem méltatták, a leveleit elfektették, végül a NAV-elnök egyáltalán nem reagált. Utána jöttem én: a gabonás fiktív hálózatok ügyét vetettem fel az NAV-on belül, de nem történt semmi. Utána mentem Rogán Antalhoz, de akkor sem történt semmit. Mentem Lázár Jánoshoz, de ennek sem lett következménye. Utána jött a kiállásom, megtettem a feljelentést, következett 2014 márciusa, amikor Vancsura istván is kiállt, de ezután sem történt semmi. A NAV vezetése például mindmáig ugyanaz, mint volt.

©

Pedig ha a kormány tett volna valamit, akkor talán nem következnek be az október 20. körüli történések, és talán nem lettek volna kitiltások sem. Hiszen akkor külföldön azt látták volna, hogy a kormány akar tenni valami. És gondoljunk bele: hiába voltak az amerikaiaknak biztos információik a korrupciós cselekményekről, nem akartak beavatkozni a belügyekbe, nem akarták befolyásolni a választások eredményét, ezért csak akkor léptek színre, amikor már minden szavazás lezajlott

Hvg.hu: Tavaly volt pár tüntetés, ahol felszólalt. Megteszi ismét, ha hívják?

H. A.: Nem gondolkodom tüntetésben, nem is nagyon szeretek szónokolni. Igazából jó lenne, ha ez tüntetések, szónoklatok, utcára vonulások nélkül rendeződne. Hogy ez már utolsó jelzés legyen arra vonatkozóan, hogy így nem mehet tovább, ennek véget kell vetni. Mondtam már: egy lőporos hordón ülnek, nagyon sok friss korrupciós ügy is folyamatban van, és előbb vagy utóbb ezek is áttörik a nyilvánosság falát, a kormány meg botrányról botrányra fog lépdelni, ha nem tesz valamit ezeknek a személyeknek a félreállításáért, illetve nem próbál meg olyan intézményi, irányítási viszonyokat teremteni a közigazgatásban, melyek megakadályozhatják ezeket a korrupciós cselekményeket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Mol is belevág a hidrogénes autózásba

A Mol is belevág a hidrogénes autózásba

Mennyi önbizalma van a magyaroknak?

Mennyi önbizalma van a magyaroknak?

Kreml: Putyin és Trump az energiabiztonságról is tárgyalhat Japánban

Kreml: Putyin és Trump az energiabiztonságról is tárgyalhat Japánban

370 lóerős ez az új Seat Leon kombi

370 lóerős ez az új Seat Leon kombi

A Megane RS legvadabb változatának rekordot kellett mennie a Nürburgringen – videó

A Megane RS legvadabb változatának rekordot kellett mennie a Nürburgringen – videó

Változás: mostantól ezt a weboldalt lesz jó megnyitnia, ha utazna valahova

Változás: mostantól ezt a weboldalt lesz jó megnyitnia, ha utazna valahova