szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Januártól zárolhatják a bankszámláját, amennyiben elmulasztja értesíteni bankját cége tényleges tulajdonosáról.

Több tízezerre tehető azoknak a cégeknek a száma, amelyek még nem küldték vissza a kötelező tulajdonosi nyilatkozatukat számlavezető bankjuknak. Minderre egy tavaly elfogadott jogszabályváltozás kötelezi a vállalkozásokat, de csak azokat, amelyek erről értesítést kaptak számlavezető bankjuktól. Az érintetteknek alig egy hónapjuk maradt, hogy nyilatkozzanak személyesen a bankfiókban, vagy - ha a számlavezető bank ezt jelzi - postai úton - írta meg a napi.hu.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében azon vállalkozások, akik ezt eddig nem tették meg, 2014 végéig kötelesek a tényleges tulajdonosra vonatkozó írásbeli nyilatkozatot kitölteni és eljuttatni a számlavezető pénzintézetükhöz. Amennyiben több ilyen van, akkor minden számlavezető pénzintézetnél külön nyilatkozatot kell tenni.

Amennyiben ez nem történik meg december 31-ig, akkor január elsejétől a pénzintézet nem tudja megbízásaikat teljesíteni, így a vállalkozás a nyilatkozattételig lényegében fizetésképtelenné válhat, például nem tud bért fizetni alkalmazottainak. Az OTP szerint még mindig több tízezerre tehető azon vállalkozások száma, amelyek nem nyilatkoztak a cég tényleges tulajdonosáról.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

Navalnij úton van Oroszországba

Navalnij úton van Oroszországba