szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Siemens és a Volvo nem most jött rá arra, hogy az e-buszok + gyorstöltőhálózat = tisztább, gyorsabb és olcsóbb nagyvárosi tömegközlekedés, de most el is döntötték: megépítik a rendszert.

Kooperációs megállapodást írt alá a Volvo Bus Corporation és a Siemens elektromos hajtású városi buszok szállításáról. A szerződés szerint a Volvo e-hibridbuszokat és teljesen e-hajtású buszokat szállít, a Siemens pedig nagy teljesítményű töltőállomásokat szállít és telepít az e-járművekhez.

A két cég 2012 óta áll partneri viszonyban e-mobilitási területen, a most bejelentett lépéssel tovább bővítik ezt az együttműködést. A cél: szabványos töltőinfrastruktúra kifejlesztése, melynek révén a városok könnyebben állhatnak át e-busz-rendszerekre.

Egy kis töltési szünet
©

A Siemens és a Volvo először 2014-ben szállítottak közösen egy városi e-busz-rendszert a hamburgi Hochbahn részére. Ennek keretében három plug-in technológiájú Volvo busz jár Hamburg belvárosának innovációs vonalán. A járműveket Siemens töltőrendszer látja el árammal. 2015-ben hibrid és teljesen e-hajtású buszokat fognak szállítani Göteborg és Stockholm részére a megfelelő töltőinfrastruktúrával együtt. A Siemens szállítási terjedelme és szolgáltatása gyorstöltő állomásokra vonatkozik, amely segédrendszereket, kábeleket, építési munkákat, szerelést, üzembe állítást és karbantartást foglalnak magukba.

Göteborgban az elmúlt egy éves időtartamban teszteket végeztek a járművek üzemeltetése során, melyek kimutatták, hogy e-hibridbuszok használatával az üzemanyag-felhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás akár 75 százalékkal is csökkenhet. A teljes energiafelhasználás akár 60 százalékkal is csökkenthető. A 7900 típusú Volvo e-busz az útvonalnak átlagosan mintegy 70 százalékát tudja e-üzemmódban megtenni. A jármű halk járású és az üzemeltetés során emissziómentes. A végállomáson végzett töltőművelet max. 6 percet vesz igénybe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!