szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar cég által fejlesztett applikáció nem csak az akadálymentesített helyeket mutatja meg, de az odavezető utat is, az információkat pedig maguktól, a felhasználóktól gyűjti be.

„Az alapvető probléma, hogy számos hely, amelyik akadálymentesítettnek hirdeti magát, valójában nem az, és csak a helyszínen derül ki, hogy a mozgássérült vendég be sem tud menni a szobájába vagy éppen a mellékhelyiségbe.” – mondta egy mai sajtótájékoztatón Vincze Zoltán, aki személyesen és érintettként is közreműködött az applikáció megalkotásában. A Route4U valójában egy akadálymentes mobil turistatérkép, amely színekkel jelzi, hogy mennyire járható Budapest városa kerekesszékkel. „Egy olyan Android alkalmazásról van szó, mellyel rövid idő alatt elkészíthető egy-egy terület akadálymentes térképe kerkesszékes felhasználók számára. A technológiai újítás lényege, hogy az applikáció a telefon érzékelőiből – például gyorsulásmérőből vagy billenésérzékelőből – gyűjtött adatok alapján automatikusan elkészíti a felhasználó által bejárt területek térképét, színkódolással.

„Minél több felhasználó van, annál nagyobb lesz a térkép is. Jelenleg Budapestet térképeztük fel 80-100 mozgássérült önkéntessel, de jövőre szeretnénk, ha vidéki nagyvárosokkal is bővülne a hálózat, év végére pedig elérhető lesz iOS telefonokra is, és angol nyelven is.” – mondta Bodó Péter, az egyik alapító. Az applikációban minimális szerepe van a nyelvnek, ezért nem tart sokáig a lefordítása bármilyen nyelvre. Tavasszal a Route4U megnyerte a Design Terminál Smart City Lab Budapest városfejlesztési pályázatát, valamint egymillió forintos támogatást is besöpört a Seed Battle Star startup verseny első helyével.

„Jelenleg pályázatokból és az említett versenyekből kapott támogatásokból finanszírozzuk a fejlesztéseket, de vannak tervek rá, hogy tegyük jövedelmezővé az elképzelést” – árulta el a hvg.hu kérdéseire Székely Tamás, másik alapító. A jelenleg ingyenesen elérhető applikáció valószínűleg az is marad, legalábbis a felhasználók részére. „Hirdetésekből befolyó összeggel nem számolunk, inkább B2B vonalon próbáljuk meg értékesíteni, tehát önkormányzatoknak vagy cégeknek. „Tegyük fel például, hogy a szolgáltatást Kecskeméten a Mercedes fizeti, mint szponzor, így a felhasználóknak ingyenes marad. Vagy a későbbiekben egy város önkormányzata például megveszi, hiszen fontos számára, hogy az ideérkező mozgássérült turisták számára a legteljesebb élményt nyújtsa. Erre még nincsenek konkrét tervek, de több elképzelés is van. Az is felmerült, hogy egy város lesz ingyenes a felhasználóknak, a többi pedig már fizetős, ahogy az is elképzelhető, hogy lesz egy alapszolgáltatás, ami ingyenesen elérhető, és lesz egy fizetős prémiumszolgáltatás” – vázolja a lehetőségeket Székely.

A fejlesztés után már több országból is érdeklődtek, Németország és Hollandia mellett legélénkebben Kanadából, így a 6 fős csapat nagyon bizakodó. Ahogy Bodó mondja, „ha nem fog működni a dolog, akkor valószínűleg ez nem egy valós probléma.” Ezt a kijelentését azonban valószínűleg mozgássérültek ezrei cáfolhatják, akik jellemzően nem szívesen mozdulnak ki otthonról, pont a váratlan nehézségek miatt, amelyek leküzdésében nagy segítség lehet a cég fejlesztése.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!