szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem valamiféle pénzügyi valóságshowba, de szem előtt lévő mentornak állt Oszkó Péter volt pénzügyminiszter.

Mivel a magyar startup szcénába 2010 óta bepumpált uniós pénzekkel zömmel olyan vállalkozásokat kerestek a befektetők a piacon, akik már bizonyos eredményeket elértek (és rendelkeznek néhány éves tapasztalattal) a rendszer nem szerves módon épült fel. Minden lejjebb lévő, kezdetibb fázisban lévő szintet így utólag kellett beépíteni a rendszerbe, és – ami nagyobb probléma – a mai napig hiányzik a legalsó, legelemibb szegmens. Ezért azonban igazából az oktatás a felelős. Az a legfőbb gond ugyanis, hogy a magyar oktatási rendszer alapvetően nem önálló gondolkodású vállalkozókat képez. Az hiányzik, hogy az oktatási rendszerből felkészülten jöjjenek ki a hallgatók. Aki mégis felkészülten jön ki, az manapság jellemzően nem idehaza próbál szerencsét – mondta a hvg.hu-n szombat délelőtt megjelenő interjúban Oszkó Péter.

A Telenor Accelerate programban mentornak állt pénzügyi tanácsadó annak kapcsán beszélt lapunknak a hazai startup szcénát érintő kérdésekről, hogy működési szakába lép az első olyan hazai mikrocég-mentorálási program, melybe nem kockázati tőkésektől vagy európai uniós támogatásoktól várják a startup szcéna fejlődésének elősegítését, hanem a feladatot egy multinacionális szolgáltató vállalja magára. Oszkó azért vállalhatott szerepet a telekommunikációs vállalat startup keltetőjében, mert az utóbbi években e szegmens szelíd motorosaként eredményesen dolgozott. Az interjúban erről, a hazai startup erőnlétéről, a nemrég napvilágra került botrányról, a Jeremie-alapokat leszívó, kormányhoz közeli figurákról és a rendszer hiányosságairól is beszél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt

NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt

Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Jutalmat kínálnak a védőoltásért több német üzletláncnál

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar bírósági eljárás sérti az uniós jogot

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar bírósági eljárás sérti az uniós jogot