szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alkalmazottainak mintegy 40 százalékát építi le a legnagyobb dániai pénzintézet, hogy csökkentse költségeit, így ellensúlyozva az alacsony kamatkörnyezet hatását.

A Danske Bank szóvivője, Kenni Leth közölte, hogy nyolcezer alkalmazottnak, főleg a dániai fiókok lakossági és a vállalati üzletágában dolgozóknak ajánlották fel az önkéntes távozás lehetőségét, amelyről október 31-ig kell dönteniük.

A pénzintézet célja, hogy 2018-ra legalább 12,5 százalékos részvényarányos megtérülést biztosítson a tulajdonosoknak. Ennek elérésében az egyik eszköz az, hogy alacsonyan tartják a költségeket. Emellett a digitalizálás fejlesztése azt is eredményezi, hogy a bank működtetéséhez kevesebb alkalmazottra van szükség.

A Danske Banknak 19 400 alkalmazottja van, és a szóvivő közlése szerint nincs meghatározott célszáma a leépítésre. Az önkéntes alapú távozást alapvetően azoknak ajánlották fel, akik hamarosan nyugdíjba vonulhatnak vagy más lehetőségek után érdeklődnek.

Számos más európai pénzintézettel ellentétben a Danske Bank és más dániai bankok is viszonylag jól állták a sarat a negatív kamatok, az alacsony olajárak és az erősen változékony pénzpiacok által jellemezhető környezetben.

A koppenhágai székhelyű Danske Bank az idei első fél évben 9,4 milliárd dán korona nyereséget termelt, ami megegyezik a 2015 első hat hónapjában elért profittal. A részvényarányos megtérülés azonban 12,4 százalékra csökkent 12,5 százalékról. A bevételek 3 százalékkal, 23,0 milliárd koronára csökkentek, miközben a működési költségek ugyancsak 3 százalékkal, 11,1 milliárd koronára mérséklődtek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!