szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mészáros Lőrinc birodalmában van már egyebek mellett tévé, lapkiadó, kemping, szálloda, focicsapat és borászat. Erőmű elvileg még nincs. Lehet, hogy már nem sokáig.

A német tulajdonosok túl akarnak adni a Mátrai Erőműben lévő 73 százalékos részesedésükön, az érdeklődők között a Mészáros és Mészáros Kft. is ott van – így értesült a 444.hu.

A Mátrai Erőmű Paks után az ország második legnagyobb áramtermelő üzeme, az itthoni fogyasztás 13 százalékát adja. Elsősorban lignittel működik, amit az erőműhöz tartozó bányákból termelnek ki, de van gázüzemű turbinája is. A cég összesen 2100 embert foglalkoztat, és évente 100 milliárd forint körüli bevétele van a cikk szerint.

Az erőmű több mint fele most a német RWE nevű energetikai multié, 21,7 százaléka a szintén német EnBW nevű cégé, ezek a részek eladók most. A maradék 21,7 százalék a magyar állami MVM tulajdona, és ez várhatóan így is marad.

Nincsenek nyilvános adatok arról, hány érdeklődő van a többségi tulajdon iránt, de a 444.hu piaci forrásokból úgy értesült, hogy négy cég jelentkezett be a németeknél: az MVM, a MET, a Mészáros és Mészáros Kft. és a csehországi EPH.

Mészáros Lőrinc családi cége azért is figyelemreméltó a felsorolásban, mert a felcsúti polgármester az energetikába eddig még nem tette be a lábát. Ez ugyanakkor egy stratégiailag fontos terület, amelyből az utóbbi időben a magyar állam mind nagyobb szeletet igyekszik magánál tudni. Az államnak a szabályozási jogosítványaival nagyon sok eszköze van arra, hogy egyeseket eltántorítson, másokat meg segítsen ezen a piacon, és ezzel a módszerrel évek óta él is a kormány – jegyzi meg a lap.

A magyar államnak elvileg nincs befolyása arra, hogy a németek kinek adják el a Mátrai Erőművet, de az RWE-nek vannak még magyarországi érdekeltségei, így nem teljesen mindegy a cégnek, milyen lesz az együttműködés a politikával később – olvasható a cikkben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!