szerző:
Tetszett a cikk?

Hétvégén írtuk meg, hogy multicégek segíthetnek a fizetésképtelenné vált I Love Diákmunka iskolaszövetkezet bajba jutott diákjain. Csakhogy közbeszólt az adóhatóság: a NAV azzal jelentkezett az érintett cégeknél, hogy minden pénzre a felhalmozott adótartozás fedezeteként van szükség, ezért nem fizethetnek közvetlenül a bérükre váró fiataloknak. Vagy ha mégis, azt valószínűleg elbuknák, így érhetően már nem lelkesednek annyira a megmentő szerepért.

Úgy tűnik, a NAV is olvasta szombati cikkünket, amiben azon lelkendeztünk, hogy megoldódhat annak a közel ezer diáknak a problémája, akik az I Love Diákmunka keretében dolgoztak. Miután országos botrány lett abból, hogy nem kapták meg fizetésüket a becsődölt szervezettől, felmerült egy jogi megoldás, ami azonnal kihúzta volna őket a bajból: azok a cégek fizették volna ki őket, ahol ténylegesen ledolgozták ezt a kifizetetlen időszakot.

Információink szerint azonban hétfőn a NAV kapcsolatba lépett az egyik érintett céggel, és felhívták a figyelmüket arra, hogy kizárólag az adóhatóság adott letéti számlára utalhatják át a szerződésük alapján járó összeget. Ez jogos, hiszen nekik be kell hajtaniuk a meg nem fizetett közterheket, a tartozások kiegyenlítésének pedig jogszabályba vésett szabályai és sorrendje van. Csakhogy a diákoknak ez nagyon rosszul jön, hiszen már bízhattak abban, hogy bonyolult, hosszadalmas és költséges eljárás nélkül jutnak a pénzükhöz. A segítőkész cégek is rossz helyzetbe kerültek, úgy tudjuk, ilyen érintett vállalkozás most a Rossmann, a Müller vagy a DM.

Kell az adótartozásra

„Sajnos az érintett cégeknél azzal jelentkezett a NAV, hogy a közvetítő mögött álló cégnek járó összegeket helyből lefoglalják. Vagyis hiába fizetnének a gyerekeknek, nem tudják megtenni, mert akkora adótartozásról van szó, hogy az adóhatóság ennek csökkentésére mindent visz, amit tud” – erősítette meg a hvg.hu-nak Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) elnöke. Pedig a gyors segítségnyújtás nemcsak jó pr lett volna a cégeknek, érdekük, hogy megtartsák a diákokat az ágazatban uralkodó munkaerőhiány miatt.

Diákmunkás egy irattárában - képünk illusztráció
©

Ráadásul ebben az esetben nem náluk vernék az asztalt a dühös szülők, többen ugyanis a cég bedőlésének hírére náluk, a kiközvetítés helyén próbáltak fellépni a gyerekeik érdekében.

A kifizetetlen diákokat a DiákÉSZ gyűjtötte össze, itt találták ki érdekükben ezt a lehetséges jogi megoldást: a tényleges foglalkoztatóik megvették volna a diákoktól a díjkövetelésüket. Így ők azonnal hozzájutottak volna a pénzükhöz, hiszen sokan ebből fizetnek albérletet, vagy már a nyárra szánták a fizetésüket. A cégek pedig beszámíthatták volna ezt a teljesítésükbe, amik a becsődölt közvetítővel továbbra is fennálló szerződés alapján még jár.

Csakhogy a letartóztatott MSZP-s politikus, Czeglédy Csaba nevéhez köthető I Love Diákmunka iskolaszövetkezet csak a felszínen volt egy egység, a háttérben bonyolultabb jogviszonyokon keresztül foglalkoztatták a diákokat:

  • a diákok az iskolaszövetkezettel álltak tagi megbízási jogviszonyban,
  • az iskolaszövetkezet megbízási jogviszonyban állt a Human Operator Zrt.,
  • a Human Operator Zrt. pedig a diákmunkát igénybe vevő cégekkel szerződött.

A DiákÉSZ által kitalált konstrukcióban a cégek a diákoknak mintegy pótfizetésként adott összeget beszámíthatták volna. A NAV figyelmeztetése után viszont már csak pro bono fizethetnének, ráadásul azzal a tudattal, hogy azt a pénzt szinte biztosan bukták, hiszen a felhalmozott tartozásokra valószínűleg nem lesz elég fedezete a bedőlt cégnek. „Multicégekről van szó, vagyis még ha jóindulatúan állnak is hozzá, ez jogi kérdés, és nehéz lenne megmagyarázni a külföldi központnak ezt a helyzetet” – jegyezte meg a DiákÉSZ elnöke.

Czeglédy Csaba, aki a közvetítő céggel való kapcsolata mellett szombathelyi MSZP-s poliltikus, a csalási ügy miatt előzetes letartóztásba került. Ahogy megírtuk, a hozzá köthető Rébusz Iskolaszövetkezetet már 2009-ben kizárták a DiákÉSZ-ből, mert sorozatosan problémák merültek fel az iskolaszövetkezettel, pontosabban az itt is mögötte álló, folyton átalakuló háttércégével. Már akkor is azon ment a vita ezzel az elődcéggel, hogy olyan alacsony árakon dolgoztak, amit a többi versenytárs képtelen volt kigazdálkodni – már ha befizették az összes közterhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A franciák szerint "nagyon nyugtalanító" a britektől indult koronavírus-mutáció

A franciák szerint "nagyon nyugtalanító" a britektől indult koronavírus-mutáció

Infektológus: Színtiszta demagógia oltásért pénzt ajánlani

Infektológus: Színtiszta demagógia oltásért pénzt ajánlani

Füstmentes kvíz: 10+1 kérdés a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről

Füstmentes kvíz: 10+1 kérdés a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről