szerző:
Gergely Zsófia

Hétvégén írtuk meg, hogy multicégek segíthetnek a fizetésképtelenné vált I Love Diákmunka iskolaszövetkezet bajba jutott diákjain. Csakhogy közbeszólt az adóhatóság: a NAV azzal jelentkezett az érintett cégeknél, hogy minden pénzre a felhalmozott adótartozás fedezeteként van szükség, ezért nem fizethetnek közvetlenül a bérükre váró fiataloknak. Vagy ha mégis, azt valószínűleg elbuknák, így érhetően már nem lelkesednek annyira a megmentő szerepért.

Úgy tűnik, a NAV is olvasta szombati cikkünket, amiben azon lelkendeztünk, hogy megoldódhat annak a közel ezer diáknak a problémája, akik az I Love Diákmunka keretében dolgoztak. Miután országos botrány lett abból, hogy nem kapták meg fizetésüket a becsődölt szervezettől, felmerült egy jogi megoldás, ami azonnal kihúzta volna őket a bajból: azok a cégek fizették volna ki őket, ahol ténylegesen ledolgozták ezt a kifizetetlen időszakot.

Információink szerint azonban hétfőn a NAV kapcsolatba lépett az egyik érintett céggel, és felhívták a figyelmüket arra, hogy kizárólag az adóhatóság adott letéti számlára utalhatják át a szerződésük alapján járó összeget. Ez jogos, hiszen nekik be kell hajtaniuk a meg nem fizetett közterheket, a tartozások kiegyenlítésének pedig jogszabályba vésett szabályai és sorrendje van. Csakhogy a diákoknak ez nagyon rosszul jön, hiszen már bízhattak abban, hogy bonyolult, hosszadalmas és költséges eljárás nélkül jutnak a pénzükhöz. A segítőkész cégek is rossz helyzetbe kerültek, úgy tudjuk, ilyen érintett vállalkozás most a Rossmann, a Müller vagy a DM.

Kell az adótartozásra

„Sajnos az érintett cégeknél azzal jelentkezett a NAV, hogy a közvetítő mögött álló cégnek járó összegeket helyből lefoglalják. Vagyis hiába fizetnének a gyerekeknek, nem tudják megtenni, mert akkora adótartozásról van szó, hogy az adóhatóság ennek csökkentésére mindent visz, amit tud” – erősítette meg a hvg.hu-nak Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) elnöke. Pedig a gyors segítségnyújtás nemcsak jó pr lett volna a cégeknek, érdekük, hogy megtartsák a diákokat az ágazatban uralkodó munkaerőhiány miatt.

Diákmunkás egy irattárában - képünk illusztráció
©

Ráadásul ebben az esetben nem náluk vernék az asztalt a dühös szülők, többen ugyanis a cég bedőlésének hírére náluk, a kiközvetítés helyén próbáltak fellépni a gyerekeik érdekében.

A kifizetetlen diákokat a DiákÉSZ gyűjtötte össze, itt találták ki érdekükben ezt a lehetséges jogi megoldást: a tényleges foglalkoztatóik megvették volna a diákoktól a díjkövetelésüket. Így ők azonnal hozzájutottak volna a pénzükhöz, hiszen sokan ebből fizetnek albérletet, vagy már a nyárra szánták a fizetésüket. A cégek pedig beszámíthatták volna ezt a teljesítésükbe, amik a becsődölt közvetítővel továbbra is fennálló szerződés alapján még jár.

Csakhogy a letartóztatott MSZP-s politikus, Czeglédy Csaba nevéhez köthető I Love Diákmunka iskolaszövetkezet csak a felszínen volt egy egység, a háttérben bonyolultabb jogviszonyokon keresztül foglalkoztatták a diákokat:

  • a diákok az iskolaszövetkezettel álltak tagi megbízási jogviszonyban,
  • az iskolaszövetkezet megbízási jogviszonyban állt a Human Operator Zrt.,
  • a Human Operator Zrt. pedig a diákmunkát igénybe vevő cégekkel szerződött.

A DiákÉSZ által kitalált konstrukcióban a cégek a diákoknak mintegy pótfizetésként adott összeget beszámíthatták volna. A NAV figyelmeztetése után viszont már csak pro bono fizethetnének, ráadásul azzal a tudattal, hogy azt a pénzt szinte biztosan bukták, hiszen a felhalmozott tartozásokra valószínűleg nem lesz elég fedezete a bedőlt cégnek. „Multicégekről van szó, vagyis még ha jóindulatúan állnak is hozzá, ez jogi kérdés, és nehéz lenne megmagyarázni a külföldi központnak ezt a helyzetet” – jegyezte meg a DiákÉSZ elnöke.

Czeglédy Csaba, aki a közvetítő céggel való kapcsolata mellett szombathelyi MSZP-s poliltikus, a csalási ügy miatt előzetes letartóztásba került. Ahogy megírtuk, a hozzá köthető Rébusz Iskolaszövetkezetet már 2009-ben kizárták a DiákÉSZ-ből, mert sorozatosan problémák merültek fel az iskolaszövetkezettel, pontosabban az itt is mögötte álló, folyton átalakuló háttércégével. Már akkor is azon ment a vita ezzel az elődcéggel, hogy olyan alacsony árakon dolgoztak, amit a többi versenytárs képtelen volt kigazdálkodni – már ha befizették az összes közterhet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Jött egy ingyenes játék a számítógépére: Windowsra már letölthető a Forza Street

Jött egy ingyenes játék a számítógépére: Windowsra már letölthető a Forza Street

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében