Juhász Gábor
Juhász Gábor
Tetszett a cikk?

A Népszabadságot bezáró, de most MKB-hitelből megyei lapokat vásárló Heinrich Pecina ciprusi cége 7,2 millió eurót juttatott magyarországi kft.-jének – tudta meg a HVG, amelynek csütörtöki száma további részleteket közöl a tranzakcióról.

Milliárdokat fizethetett a Russmedia-lapokért a Media Development Management Kft. (MDM), de újabb vásárlásokra is készülhet a Heinrich Pecina osztrák üzletemberhez kötődő cég – erre utal, hogy a közelmúltban dőlt a pénz a nyár elején alapított kft.-hez. A két héttel ezelőtti hitelfelvétel előtt néhány nappal ugyanis az MDM hatalmas, 7,2 millió eurós tőkeinjekciót is kapott. Ezt a tulajdonosa, a ciprusi CPS Trading & Investments Cyprus Limited fizette be a cég eurószámlájára. A pénz nem törzstőke-emelés formájában érkezett (az szokatlan módon mindössze 10 ezer forintot tett ki), hanem a tőketartalékot emelte.

A északkelet-magyarországi megyei lapok felvásárlása után – amelyhez a Mészáros Lőrinc-féle MKB és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank nyújtott hitelt – információink szerint az internet világában nyomulhat Pecina. A kormánypárti médiagépezet ugyanis ott – bár az Origo híroldal és a Ripost bulvárhonlap a hatókörében van – nem ért el olyan területfoglalást, mint az írott sajtóban.  Korábban a HVG-vel Maria Kitromilido, az MDM ügyvezetője talányosan annyit közölt: „Nagy érdeklődéssel figyeljük a magyarországi politikai vitát a médiával kapcsolatban, azonban hangsúlyozni szeretnénk, hogy a cégünket nem azért hoztuk létre, hogy egy politikai álláspontot támogasson, hanem kizárólag azért, hogy üzleti lehetőségeket aknázzon ki”. A Russmedia-lapok felvásárlása viszont politikai célzatra utal.

A kormányközeli vállalkozók sajtóbefektetéseiről a HVG csütörtökön megjelenő száma részletes beszámolót közöl.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Besenyő Pista bácsi karakterét használta a Párbeszéd, "Döbbent arcú" Laár András kiakadt

Besenyő Pista bácsi karakterét használta a Párbeszéd, "Döbbent arcú" Laár András kiakadt

Hamarosan minden érintett üzenetet fog kapni a bankjától a hitelmoratóriumról

Hamarosan minden érintett üzenetet fog kapni a bankjától a hitelmoratóriumról

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával

A Fradi és a Fidesz is jól járt Kubatov fociultrákkal kötött alkujával