szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogy találta meg a legjobb üzletet Mészáros Lőrinc még egyszerű gázszerelőként? Erről is meséltek a felcsúti polgármester egykori kollégái.

Politikai kapcsolatok nélkül aligha vár fényes pálya a gázszerelőkre, pedig most hiányszakma – mondják a mesterek, akik a HVG 148 oldalas karácsonyi duplaszámának nyilatkoztak. A legtöbben mégsem irigykednek Mészáros Lőrincre, sőt a bukását is elképzelhetőnek tartják.

„Jó éve hívtak Felcsútra, az önkormányzathoz egy kis gázszerelésre. Mészáros polgármester úr nem ér már rá az ilyesmire. Tisztességesen megfizettek. – meséli egy környékbeli mester. Felcsúton nagyon keresik a jó gázszerelőt – most is épp oda tartok” – mondta egy másik ottani szerelő. Mindenki titkolózik, aki valaha is Mészáros Lőrincnek dolgozott.

"A kilencvenes években egyszerre dolgoztunk a nagy gázbekötési hullám során, kedves ember, jó meglátásokkal, szerették az ügyfelek” – ennyit mond egy másik egykori mestertárs. Egyebekben inkább hallgat.

Az egy időben Mészárosnak gázórákat kiszállító Lali úgy emlékszik, „nem ő fogta meg a munka nehéz végét, egyszerre három-négy csapat is dolgozott neki”. Aztán beletalált a tuti bizniszbe, víz- és gázcsőrendszerek fektetésébe vágott, ami jobban hozott, mint a családi házas munkák – magyarázza korabeli beszállítója.

Aki a szakmában maradt, az most havi 350 ezer forint körüli összeget tud kivenni a vállalkozásból, igaz, ehhez néha akár este tízkor is ki kell szállnia, a szabadság pedig szinte ismeretlen fogalom. A szakemberhiány akkora, hogy képletesen szólva ma már a pizzafutár is gázt szerel. „Olyan ez a szakma, mint a legó, józan paraszti ésszel egy év alatt megtanulható” – büszkélkedik Zoli, aki eredetileg műszerész volt.

A szerelési bakikból Lantos Tivadarnak, a Víz-, Gáz- és Fűtéstechnikai Szaklap mérnök-épületgépész szakújságírójának szép kis gyűjteménye van: akadt olyan szerelő, aki fordítva kötötte be a meleg és hideg vizes csövet a radiátorokba, egy új társasháznál pedig a tetőfedők letakarták a kéményt, amire csak a rossznak hitt kazánok többszöri, költséges és felesleges cseréje után jöttek rá.

Részletek a HVG 148 oldalas karácsonyi duplaszámának Gazdaság rovatában.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

Ki az a Sztamen Grigorov, és miért van ma a Google kereső főoldalán?

3 hengeres motorok a megújult Jaguar E-Pace-ben

3 hengeres motorok a megújult Jaguar E-Pace-ben

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet