szerző:
hvg.hu/MTI

Egy szervezet mentő ötlettel állt elő. A többiek nem olyan lelkesek.

Nincs még lejátszva a taxis tarifaemelésről szóló vita. A fővárossal folytatott tárgyalás után az Európai Taxis Egyesület azt közölte: a taxikon a reklám elhelyezése kiválthatja a tarifaemelést, mivel azzal pluszbevételhez juthatnak a fuvarozók.

A szervezet közleménye szerint megállapodtak abban, hogy nem emelik a tarifákat, mert annak nincs kidolgozott mértéke. Emellett egyetértettek abban, hogy növelni kell a taxisok bevételét, ehhez elengedhetetlenül szükséges a járműveken elhelyezett reklámok engedélyezése.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes közleményben reagált erre. A városvezető azt közölte: az egyeztetésen az Európai Taxis Egyesület kivételével és a Budapest Taxi részbeni egyetértésével a taxisok és a fuvarszervezők, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara képviselői ismételten a tarfiaemelésre tettek javaslatot. Egybehangzóan rögzítették továbbá, hogy a későbbiekben a taxisok költségcsökkentését célzó – akár konkrét jogszabály-módosítást tartalmazó – javaslatot dolgoznak ki.

„A fővárosnak nem kitűzött célja a tarifaemelés, de ha a taxisok egyértelmű többsége annak módjával és mértékével egyetért, és azt a BKIK-val közösen kezdeményezik, nem fogja meggátolni” – írta a főpolgármester-helyettes.

Elutasította azt a javaslatot is, hogy reklámokat helyezzenek el a járműveken. „A taxikon elhelyezhető reklámok engedélyezése tekintetében a Főváros álláspontja alapvetően változatlan, azaz a jelenlegi egységes, letisztult megjelenést értéknek tekinti, azon nem kíván változtatni” – áll a közleményben.

Az egyesület szerint a taxisszervezetek egyetértenek abban is, hogy a Budapest Airport nem tartja be a taxisrendeletet, ezért a BKK-nak fel kell szólítania a repteret, hogy az érkezési oldal fedett részén minden taxinak tegye biztosíthatóvá az utasok elérését.

Az MTI ezzel kapcsolatban megkereste a Liszt Ferenc-repülőtér üzemeltetőjét. Hardy Mihály kommunikációs igazgató azt közölte, hogy a Budapest Airport minden szempontból betartja és lehetőségeihez képest betartatja a budapesti taxisrendeletet. A repülőtér teljes mértékben elégedett a jelenlegi taxitársaság szolgáltató tevékenységével, ezért a mostani rendszeren nem kívánnak változtatni.

A főváros is reagált a repülőtéri taxizással kapcsolatban. „A Budapesti Airport Zrt. magánterületén működő taxidroszt státuszának megváltoztatására a Főváros nem rendelkezik hatáskörrel, annak használata tőlünk független, pályázati úton elnyert vagyon értékű jog. A repülőtér más taxisok általi használhatóságának feltételeit a BKK, a Budapest Közút és BA Zrt. közötti háromoldalú megállapodás tartalmazza, mely megállapodás módosításának lehetőségét – amennyiben lesz erre vonatkozóan egységes javaslat – természetesen megvizsgáljuk” – áll Szeneczey Balázs közleményében.

A vitában megszólalt Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója is. Facebook-posztjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani vita megint nem ad választ arra, hogy „rengeteg a csaló hiéna, állandóak a szabálytalanságok, és nincs megfelelő erejű ellenőrzés, hatósági fellépés”. És azt sem oldja meg, hogy közös fővárosi taxiapp és a részmunkaidős taxizást ösztönző (legális Uber) rendszer híján csúcsidőben kevés a taxi Budapesten. Ezek megoldása nélkül szerinte nem születhet jó taxiszabályozás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csökkent forgalom, emelkedett a BUX

Csökkent forgalom, emelkedett a BUX

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Keményen beszólt Jim Carrey a Facebooknak, és mindenkinek, akinek még köze van hozzá

Keményen beszólt Jim Carrey a Facebooknak, és mindenkinek, akinek még köze van hozzá

Csodás videóval tisztelegnek Dwayne Johnson előtt az interneten

Csodás videóval tisztelegnek Dwayne Johnson előtt az interneten

Új javaslat: 2022 végéig lehetne szabadon munkát vállalni a briteknél

Új javaslat: 2022 végéig lehetne szabadon munkát vállalni a briteknél

Állandó feszültség, ami már-már természetesnek hat: így ismerjük fel a krónikus stressz jeleit

Állandó feszültség, ami már-már természetesnek hat: így ismerjük fel a krónikus stressz jeleit