szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegséget 2013 augusztusában azonosították Zala megyében, később az ország más pontjain is megjelent, de nem terjedt szét a fertőzés.

Növény-egészségügyi zárlatot rendeltek el Pécsen a szőlőültetvények egyik betegsége, az aranyszínű sárgaság miatt.

A Baranya Megyei Kormányhivatal agrárügyi főosztálya rendelte el a zárlatot a városnak az 57-es úttól és a Nagy Imre úttól délre, valamint a Nagypostavölgytől nyugati irányba eső részén. A korlátozás annak visszavonásáig érvényes.

A szőlőültetvények használóinak, tulajdonosainak a fertőzött területeken, illetve a védőzónának kijelölt területeken kötelezően el kell végezniük az előírt növény-egészségügyi intézkedéseket. A részletekről a kormányhivatal agrárügyi főosztályának növény- és talajvédelmi osztályán kaphatnak tájékoztatást – hívta fel a figyelmet Lovász István pécsi jegyző.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábbi közlése szerint a betegséget Magyarországon 2013 augusztusában azonosították Zala megyében, a szlovén határ mellett, majd Veszprém megyében, Badacsonytomajon. 2014-ben és 2015-ben a hatóság Vas, Somogy és Fejér megyében is kimutatta a fertőzést.

Az eddig felderített fertőzések pontszerűek, a következetes hatósági fellépésnek és a felelősségteljes termelői hozzáállásnak köszönhetően a fertőzés nem terjedt szét – jelezte korábban a Nébih.

A Nébih oldalán itt olvasható részletes leírás a betegségről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: A beoltottaknak Amerika lassan a korlátlan lehetőségek hazája

Radar360: A beoltottaknak Amerika lassan a korlátlan lehetőségek hazája

Nadrágzsebben felrobbant iPhone miatt indul per az Apple ellen

Nadrágzsebben felrobbant iPhone miatt indul per az Apple ellen

Új kulturális negyed jöhet létre Budán, ha lesz elég kreatív vállalkozó

Új kulturális negyed jöhet létre Budán, ha lesz elég kreatív vállalkozó