szerző:
hvg.hu

Sok előítélet dőlt meg egy most közzétett francia vizsgálat eredményei alapján. Egy több minisztérium bevonásával működő szakbizottság 200 ezer névtelen önkéntes alkoholfogyasztási szokásait figyeli 2013 óta.

 Guillaume Airagnes, a párizsi Georges Pompidou kórház orvosa, és az Inserm, alkohol és drogfüggőséget vizsgáló tudományos központ vezető munkatársa ismertette a legfrissebb kutatás eredményét. Ebből kiderül, hogy a munkavállalók közel egy negyedét kitevő, un. köztes státuszban lévők 23 százaléka rendszeresen alkoholt fogyaszt munkavégzés közben és munkahelyi ivók 8,3 százaléka nő. Korábban az volt a közhiedelem, hogy csak a fizikai munkát végző, alacsony képesítésű dolgozók „hangolják” magukat a melóra egy-két sörrel vagy felessel. De ez nem igaz.

 A felsőfokú végzettségűek ugyanúgy piával motiválják magukat. A vizsgálat arra mutat rá, hogy az alkoholizmus szinte azonos szintű minden munkavállalói kategóriában. De különösen magas azok között, akik nem kiszolgáltatott beosztottak, de nem is hatalommal rendelkező főnökök, vagyis afféle köztes státuszban lévő munkavállalók. Tehát valahol a hierarchia közepén vannak. Például egy gyorséttermet, vagy egy nagy áruházlánc üzletét vezetik, netán műhelyfőnökök egy autógyárban, vagy egy márkaszervizt irányítanak. Aztán: ebbe a kategóriába sorolandók a kórházi főnővérek vagy főápolók, továbbá a bankok és a biztosítási ügynökségek ügyfélszolgálatán dolgozók. Nekik sokszor kell elégedetlen, ideges emberekkel, például betegekkel vagy reklamáló fogyasztókkal személyesen találkozniuk.

Guillaume Airagnes kutatásvezető szerint ez permanens stressz állapotot okoz, amit sokan csak alkohol fogyasztásával tudnak feloldani. Még néhány érdekes részlet: a hölgyek között a magas beosztásban lévő vezetőkre jellemző leginkább a túlzott alkoholfogyasztás, a női főnökök 12 százaléka rendszeresen iszik. A se nem főnök, se nem beosztott középkategóriás férfi munkavállalókra, a rendszeres, mérsékelt ivás mellett, az időnkénti „binge drinking”, vagyis a tudatosan gyors lerészegedés jellemző. Mennyire kockáztatja a munkahelyét, aki rendszeresen iszik? A vizsgálat szerint 3-szor akkora esélye van a kirúgásra annak, aki sokat piál és ehhez nem is kell látványos balhéba keveredni, például mocsár részegen érkezni a munkahelyre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A klímaváltozás miatt néhány évtized alatt megnégyszereződött a természeti katasztrófák száma

A klímaváltozás miatt néhány évtized alatt megnégyszereződött a természeti katasztrófák száma

Egy szaúdi ellenzéki azt állítja, Rijád lehallgatta beszélgetéseit az eltűnt újságíróval

Egy szaúdi ellenzéki azt állítja, Rijád lehallgatta beszélgetéseit az eltűnt újságíróval

Csontváry utolsó műtermében kávézott Karinthy

Csontváry utolsó műtermében kávézott Karinthy

Az utolsó pillanatban is vakvágányra jutottak a Brexit-tárgyalások

Az utolsó pillanatban is vakvágányra jutottak a Brexit-tárgyalások

Világmárkák vonzásában: új birodalmak épülnek

Világmárkák vonzásában: új birodalmak épülnek

Nem ment el a Fidesz, így nem jött létre a lakhatási válsággal foglalkozó bizottság

Nem ment el a Fidesz, így nem jött létre a lakhatási válsággal foglalkozó bizottság