szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok előítélet dőlt meg egy most közzétett francia vizsgálat eredményei alapján. Egy több minisztérium bevonásával működő szakbizottság 200 ezer névtelen önkéntes alkoholfogyasztási szokásait figyeli 2013 óta.

 Guillaume Airagnes, a párizsi Georges Pompidou kórház orvosa, és az Inserm, alkohol és drogfüggőséget vizsgáló tudományos központ vezető munkatársa ismertette a legfrissebb kutatás eredményét. Ebből kiderül, hogy a munkavállalók közel egy negyedét kitevő, un. köztes státuszban lévők 23 százaléka rendszeresen alkoholt fogyaszt munkavégzés közben és munkahelyi ivók 8,3 százaléka nő. Korábban az volt a közhiedelem, hogy csak a fizikai munkát végző, alacsony képesítésű dolgozók „hangolják” magukat a melóra egy-két sörrel vagy felessel. De ez nem igaz.

 A felsőfokú végzettségűek ugyanúgy piával motiválják magukat. A vizsgálat arra mutat rá, hogy az alkoholizmus szinte azonos szintű minden munkavállalói kategóriában. De különösen magas azok között, akik nem kiszolgáltatott beosztottak, de nem is hatalommal rendelkező főnökök, vagyis afféle köztes státuszban lévő munkavállalók. Tehát valahol a hierarchia közepén vannak. Például egy gyorséttermet, vagy egy nagy áruházlánc üzletét vezetik, netán műhelyfőnökök egy autógyárban, vagy egy márkaszervizt irányítanak. Aztán: ebbe a kategóriába sorolandók a kórházi főnővérek vagy főápolók, továbbá a bankok és a biztosítási ügynökségek ügyfélszolgálatán dolgozók. Nekik sokszor kell elégedetlen, ideges emberekkel, például betegekkel vagy reklamáló fogyasztókkal személyesen találkozniuk.

Guillaume Airagnes kutatásvezető szerint ez permanens stressz állapotot okoz, amit sokan csak alkohol fogyasztásával tudnak feloldani. Még néhány érdekes részlet: a hölgyek között a magas beosztásban lévő vezetőkre jellemző leginkább a túlzott alkoholfogyasztás, a női főnökök 12 százaléka rendszeresen iszik. A se nem főnök, se nem beosztott középkategóriás férfi munkavállalókra, a rendszeres, mérsékelt ivás mellett, az időnkénti „binge drinking”, vagyis a tudatosan gyors lerészegedés jellemző. Mennyire kockáztatja a munkahelyét, aki rendszeresen iszik? A vizsgálat szerint 3-szor akkora esélye van a kirúgásra annak, aki sokat piál és ehhez nem is kell látványos balhéba keveredni, például mocsár részegen érkezni a munkahelyre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!