szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy meggyes túrótorta és egy körtés-csokis-mascarponés sütemény a két idei országtorta. Megkóstoltuk, és mutatjuk, mire számítson augusztus 20-a után.

Ha ilyennel várták volna anno Árpád apánkat és a honfoglalókat, lehet, hogy inkább visszafordultak volna a Kárpát-medencéből.

Kollégánk értékeléséből valószínűleg nem hímeznek falvédőt egy olyan cukrászdában sem, ahol az idei országtortát és Magyarország idei cukormentes tortáját fogják kínálni. A jó hír az, hogy többségünk ennél azért pozitívabban tekintett a két műalkotásra, amelyet a hagyományok szerint idén is augusztus 20-tól kínálnak előbb a válogatott cukrászdákban, később pedig az ország bármelyik ilyen helyén.

©

A nagy kérdés persze az lesz, vajon mennyi hely vállalja majd be az idén különösen bonyolultra sikeredett recept elkészítését. A hvg.hu szerkesztősége a Szamos cukrászdától kapott kóstolóba, ahol a tulajdonos, Kelényi-Szamos Gabriella is úgy találta, nem csak az elkészítése rendkívül bonyolult idén a két süteménynek, a Komáromi Kisleánynak és a cukormentes Három kívánságnak, de az alapanyagok sem tartóznak az olcsók közé. Ez már a recept alapján is feltűnik, hiszen a cukormentes torta alapja például chia maggal és dióval készült mandulapiskóta – attól most tekintsünk is el, hogy a Dél-Amerikában őshonos, rendkívül divatos superfood chiának már a neve is egészen riasztóan hatott egy cukrászsüteményben.

Az árral sem lesznek sokan kibékülve: egy szeletért már majdnem ezer forintot kérhetnek el. És így talán érthető, hogy szerkesztőségünk tagjai is elég magasra tették a lécet a kóstolón.

Magyarország tortája 2018: Komáromi kisleány

Nézzük előbb az országtortát, a komáromi Jánoska cukrászda cukrászának, Sztaracsek Ádámnak az alkotását. A Komáromi  kisleány alapja egy mézes-diós piskóta, erre vaníliás-mascarponés krém került, abban pedig citromos-gyömbéres körtekompót, és vilmoskörte likőrös és fahéjas-diós réteg rejtőzik. A tetejét az ellenség megtévesztése céljából csokival vonták be, és még egy kis hab is került rá leheletnyi grillázzsal és egy pofás étcsoki szirommal.

©

Kavalkádnak tűnik? Mi is így láttuk, igaz, többen azt jegyezték meg: bár éppenséggel bármelyik elem kitűnhetett volna ebből, leginkább a piskóta tette ezt. Itt már eltértek a vélemények, volt, aki ezt értékelte, más a dió dominanciája miatt panaszkodott – a többség mindenesetre egyetértett abban, hogy a körtében nagyobb potenciál volt, mint amit a végeredmény mutat. „Mintha egy olcsó vidéki szálloda reggeliként kínált kisdobozos, körteízűnek feltüntetett lekvárjába nyaltam volna bele” – szólt az egyik verdikt. 

©

A harmóniát legalább senki nem kérte számon, és a csoki is több dicséretet kapott, végeredményben azonban úgy tűnik, a többségnek nem ez fog majd eszébe jutnia, ha az országtorta kerül szóba. És még az sem túl valószínű, hogy egy random cukrászdalátogatás során (akár az árak megtekintése előtt) éppen ezt fogják majd kiválasztani a pultból.

©

Értékelés: 6,6/10

Tavaly a Balatoni habos mogyorós 7,58 pontot kapott tőlünk.

Magyarország cukormentes tortája 2018: Három kívánság

Ennél is nagyobb tétet tennénk arra, hogy a Három kívánságról továbbra is Dévényi Tibor örökbecsű tévéműsora fog az eszünkbe jutni, és nem a budapesti Nádori cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége. A szám egyébiránt itt a három domináns összetevőt akarja jelenteni, amelyek közül a darabos túró és a meggy nem csak a diétás étkezésben, de a magyar konyhában is komoly szerepet tölt be – a chia magot pedig továbbra sem tudjuk hova tenni. Egy munkatársunk egyenesen rácsodálkozott, hogy nem csak íztelen piskóta létezik, de rossz ízű is van.

©

A torta legmegosztóbb eleme azonban nem a többség által teljesen semmilyennek ítélt, a maggal felturbózott piskóta lett, hanem a tetejére kerülő, leheletnyi meggyel ízesített tojáshab. Volt, akinek éppen ez nyerte el a tetszését, és voltak – többen –, akik pont ezt találták a leggyengébb láncszemnek.

©

A cukormentes tortára persze másképp kell tekinteni, mint egy átlagos cukrászsüteményre, hivalkodó ízeket sem igazán lehet számon kérni rajta, és ezt el is fogadtuk, ahogy azt is, hogy láthatóan összetett, egymással harmonizáló elemekből áll a torta. Am a többség által emlegetett „jellegtelen” jelző még a cukormentes kategória csúcsától is elég messze van. Az összhatásról alkotott véleményünkért pedig hívjuk segítségül egy másik kollégánk, aki már-már Marcel Proustként asszociált a süteményről, az alábbi módon:

„Olyan nosztalgikus élmény volt ezt a tortát enni, mint amikor a Budapest-Sátoraljaújhely vonalon 4 óra 51 perc vonatozás után betévedsz egy falusi cukrászdába, s feltálalják eléd a megmaradt utolsó darabot”.

©

Értékelés: 4,9/10

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!