szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar szemmel kirívóan magas, Dubajban viszont csak szerény megélhetést tesz lehetővé a Pécsett és Budapesten is toborzást hirdető Emirates légitársaság által felajánlott fizetés. Erre a hvg.hu egyik olvasója hívta fel figyelmünket.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a vállalat sokszínű juttatási csomagért cserébe keres légiutas-kísérőket, a csomag egyik kirívó pontja az akár 700 ezer forintos havi adómentes fizetés.

Olvasónk azt írja, hogy épp azért, mert az Emirátusokban, konkrétan pedig Dubajban kell élni, ez ott nagyon is szerény bér, amiből (ha a szállást nem biztosítanák) a légiutas-kísérők meg sem tudnának élni. A magyar fizetésekhez viszonyítva csábítónak tűnik ez az összeg, viszont a dubaji körülményekhez képest ez egy igencsak szerény bérszínvonal, amit nagyon kemény munkával lehet megkeresni az Emirates-nél. Egy tanár pl. minimum kétszer ennyit keres. 

Olvasónk leírja, hogy két évig kint élt és több magyar légiutas-kísérővel is beszélt, ez alapján állíthatja, hogy egyáltalán nem csábító ez az ajánlat. Ez egyébként véleménye szerint általános tapasztalat az UAE-ben élőknél. Az itthoni viszonyokhoz képest csillagászati összegeknek tűnnek a kinti bérek, de a kinti árakról és szolgáltatásokról alig esik szó. Csak a példa kedvéért: egy nappali + 1 szobás lakás kibérlése kerül 600.000 forintba jó esetben, nem túl jó helyen. Magánóvoda, iskola, szintén ilyen összegeknél  kezdődik/gyerek. Elképesztően magasak a szolgáltatási árak, egy kozmetikai kezelés 40.000 forintnál kezdődik, egy egyszerű orvosi vizsgálat 70.000 forint. Minimum

Olvasónk szerint ebből a pénzből félretenni egy forintot/dirhemet sem fog senki, mert ez az említett fizetés szűkös megélhetésre elégséges kint, a cég által biztosított szállás mellett is.

Olvasónk azt tanácsolja, mielőtt elgondolkodik a kinti életben, előtte nagyon alaposan tájékozódjon az adminisztratív és leginkább az ár/bér arányokról és költségekről, ne ugorjon bele meggondolatlanul a kitelepülésbe.

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!