szerző:
hvg.hu

Egy dobozról van szó, melynek elemeit egymáshoz kapcsolgatva egy 12 négyzetméteres szerkezetet kap az ember. Feltalálója szerint a összecsukott állapotban bármilyen furgonba befér.

Egy kempingezéskor bevethető mobil apartmanházat alkotott társaival a békéscsabai Laczkó Tamás - írja a Békés megyei lap, a Beol.hu, amelynek munkatársa beszélt is az ioCamper névre keresztelt ház feltalálójával.

A cikk szerint a mobilház gondolata egy kempingezés alkalmával merült fel. A sátrat már kinőtte a család, ezért valamilyen nagyobb dologra volt szükségük, így született meg a terv. A férfi elmondása szerint az ötlettől a megvalósításig csaknem két és fél év telt el.

A találmány Laczkó szerint mindenféle hosszúságú és közepes magasságú furgonban elfér, az alapdoboz 3 négyzetméter alapterületű. Ezt lehet kinyitni összesen három dobozra, vagyis 12 négyzetméterre. Az összeállításhoz elegendő két ember is, a műveletet pedig nagyjából tizenöt percet igényel, de ha majd mindent tökéletesítettek, erre várhatóan tíz perc is elég lesz.

A hőszigetelt szendvicspanelekből álló szerkezetben három helyiségben vannak fekvőfelületek, ez négy teljes ágyat jelent, párnákkal, szivacsokkal, igaz, ezeket nyitáskor, záráskor mindig a megfelelő helyre kell elhelyezni az ioCamperen belül.

A mobilház működését egy falra szerelt, érintőképernyős számítógép segíti, amelyen be lehet állítani a fényeket, de internetezésre, videojátékra is alkalmas, emellett mutatja a külső, belső, valamint a hűtőgép hőmérsékletét. Az egyik helyiségben van vécé és tusoló, valamint mosdókagyló és főzőfelület is - olvasható a cikkben.

A projekt egyelőre prototípusként él, mert további fejlesztésekre van szükség. Az árat illetően feltalálója azt mondta, egy ioCamper költsége nagyjából annyi lehetne, mint amennyibe most egy négyszemélyes lakókocsi kerül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A liberálisok kiakadtak az Orbán-Tarlós megállapodáson

A liberálisok kiakadtak az Orbán-Tarlós megállapodáson

Eloltották a tüzet a Teréz körúton

Eloltották a tüzet a Teréz körúton

Hatalmas füsttel ég egy ház a Teréz körúton, nem jár a villamos a Jászai és az Oktogon között

Hatalmas füsttel ég egy ház a Teréz körúton, nem jár a villamos a Jászai és az Oktogon között

Nocsak: már készül az első játék a PlayStation 5-re?

Nocsak: már készül az első játék a PlayStation 5-re?

Ma mindenhová megérkezhet az első hó

Ma mindenhová megérkezhet az első hó

Macedóniába is betette a lábát a Fidesz-média, és Gruevszkit tolja

Macedóniába is betette a lábát a Fidesz-média, és Gruevszkit tolja