szerző:
hvg.hu

17 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Hitelcentrum Szolgáltató Kft.-re a banki és fogyasztói érdekek megsértése miatt.

A Magyar Nemzeti Bank 17 millió forintra bírságolta a Hitelcentrum Szolgáltató Kft.-t, mivel banki és fogyasztói érdeket is sérthetett azzal, hogy a pénzpiaci többes ügynök nem az elvárható gondossággal közvetített ugyanazon fogyasztóknak egyidejűleg jelzáloghitelt és személyi kölcsönt, nem adott át kellő számú versengő ajánlatot ügyfeleinek, és a panaszkezelési szabályzata és gyakorlata nem felelt meg a jogszabályoknak.

A Hitelcentrum Kft. a Duna House Holding Nyrt. tagjaként jelentős szereplője a hitelközvetítői piacnak. Az MNB a 2014. január 1-jétől a vizsgálat végéig terjedő időszak áttekintése során megállapította, hogy a hitelközvetítő nem tudta alátámasztani, vizsgálta-e az ügyfelek JTM-rendelet szerinti hitelezhetőségi korlátját, ezen belül azt sem, hogy az adott ügyfél rendelkezik-e más hitelkérelemmel vagy folyósított egyéb hitellel.

A jegybank súlyosbító körülményként értékelte, hogy a Hitelcentrum az azonos ügyfelek többszöri párhuzamos hitelfelvételének kockázatáról sem adott megfelelő tájékoztatást. Emiatt nemcsak a hitelekhez képest túl alacsony ingatlanfedezettel bíró ügyfélkör sérülhetett, hanem a többes ügynököt megbízó túlzott üzleti kockázatot vállaló pénzügyi intézmény érdeke is.

Emellett a Hitelcentrum nem mindenkor nyújtott megfelelő tájékoztatást ügyfeleinek a jogorvoslati lehetőségekről, illetve a panaszok teljes körű kivizsgálásának eredményéről sem. Hiányos volt a megtartott oktatásokról, képzésekről szóló, a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő nyilvántartás is – írta a Világgazdaság.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

May nem akar újabb népszavazást a Brexitről

May nem akar újabb népszavazást a Brexitről

Új taxiscég alakult Budapesten

Új taxiscég alakult Budapesten

Pintér szerint nem voltak túlzóan erőszakosak a rendőrök a tüntetőkkel szemben

Pintér szerint nem voltak túlzóan erőszakosak a rendőrök a tüntetőkkel szemben

Balesete volt Gulyás Gergelynek az éjszaka

Balesete volt Gulyás Gergelynek az éjszaka

Bristolban is szólt az Orbán, takarodj!

Bristolban is szólt az Orbán, takarodj!