"Ez az év fekete lesz" – kicsinálta a méhészeket az időjárás

Pont az akácvirágzásra érkezett meg a hűvös idő, így exportra biztos nem fog jutni akácmézből, de több méhész tönkre is mehet ettől.

  • hvg.hu hvg.hu

Az utóbbi hetek csapadékos, hűvös időjárása miatt katasztrofális a termés, ami nagyon rég volt ilyen rossz Magyarországon – mondta az InfoRádióban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter.

Elmondása szerint volt olyan területe az országnak, ahol egy csepp akácmézet sem tudtak betakarítani, így biztosan több méhész is tönkremegy majd, ráadásul a begyűjtött méz legfeljebb csak a hazai szükségletet fedezi, exportra nem fog jutni.

Bross Péter elmondta, pont az akácvirágzásra érkezett meg Magyarországra az esős idő, esőben viszont a méhek nem tudnak kirepülni, a hűvös időben pedig az akácok sem tudnak magukhoz térni.

"Vannak méhészek, akik idén nem tudtak akácmézet pergetni, vannak, akik egy átlagos évet talán megközelítő termést hoznak, de az országos eredmény azt mutatja, hogy egy átlagos év felét sem sikerül letermelni. Ez 4-6 ezer tonna akácmézet jelent, ami talán kielégíti a hazai fogyasztást, de exportra nem jut, miközben ez a legfőbb terméke a magyar méhészeknek. Ezt a kiesést nem tudjuk pótolni" – mondta.

Bross Péter hozzátette, a méhésztársadalomnak egyébként is katasztrófa ez az év, ugyanis sok méhcsalád elpusztult télen, a repcét pedig az aszály tizedelte a tavasz elején. Bár hátravan még a nyári méhlegelés, a hárs, a selyemfűkóró, a napraforgó, de Bross szerint "ez az év fekete év lesz".

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.