szerző:
Dz. Sz.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Parragh László ötletéről, az iparűzési adó egy éves felfüggesztéséről kérdeztük a győri polgármestert.

Vannak, akik jó, és vannak, akik rossz tanácsokat adnak. Győr város polgármestereként azt mondom, hogy ez egy nagyon rossz tanács” – fogalmazott Dézsi Csaba András polgármester.

Ezt a tömör, ám így is teljes választ kaptuk a győri városházáról, amikor az iránt érdeklődtünk, miként vélekednek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének felvetéséről, amely szerint egy évig ne kelljen a vállalkozásoknak befizetniük az önkormányzatok részére az iparűzési adót, ezzel is enyhítve a járványhelyzet miatt kialakult válságot.

Az ötlet egyelőre nem arat nagy sikert önkormányzati körökben, hiszen így komoly bevételtől esnek el. A hvg.hu-nak korábban Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetője úgy nyilatkozott, hogy „ötletelni lehet, de komoly számítás kellene, hogy komolyan is foglalkozzunk vele". Szerinte mivel az iparűzési adó bevételeinek 80 százalékát önkormányzati és állami feladatokra költik, ezért amennyiben ezt elveszik, azt az államnak pótolni kell, hiszen a bölcsődéknek és óvódáknak működniük kell jövőre is.

„Minket gyakorlatilag a teljes bevételünktől megfosztana, mivel semmilyen állami forrást nem kapunk” – fogalmazott lapunknak Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, aki szerint „aki ilyen ötlettel áll elő, az nem ismeri a gazdaság működését. Ekkor ugyanis az államnak kellene ezt a bevételt visszapótolnia, azaz az államháztartás teljes megborítását is jelentené”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Népszava: A forgalomba kerülő Szputnyik vakcina nem egyezik a klinikai teszten vizsgálttal

Népszava: A forgalomba kerülő Szputnyik vakcina nem egyezik a klinikai teszten vizsgálttal

Operatív törzs: A kormány ma vizsgálja felül a korlátozások fenntartását

Operatív törzs: A kormány ma vizsgálja felül a korlátozások fenntartását

Gázolajként adott el vizet egy négyfős banda

Gázolajként adott el vizet egy négyfős banda