Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Parragh László azzal állt elő, hogy a vállalkozások egy évig ne fizessenek iparűzési adót. A települések vezetői szerint ebből a pénzből éppen hogy állami feladatokat látnak el az önkormányzatok.

Ötletelni lehet, de komoly számítás kellene, hogy komolyan is foglalkozzunk vele – kommentálta lapunknak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének vezetője Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatát, miszerint egy évig ne kelljen a vállalkozásoknak iparűzési adót fizetniük, hogy a járványhelyzet miatt kialakult válságot így enyhítsék. (A másik javaslata a társasági nyereségadó 5 százalékra csökkentése volt.)

A válaszunk Parragh László ötletére kategorikus nem – reagált a hvg.hu érdeklődésére Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere. Szerinte, ha egy évig nem kellene iparűzési adót fizetniük a vállalkozásoknak, az számos település kivéreztetését jelentené, hiszen sok helyen ez lényegében az egyetlen bevételi forrás.

Egyetértett ezzel Gémesi György is, aki szerint az iparűzési adó bevételeinek 80 százalékát önkormányzati és állami feladatokra költik. Amennyiben ezt elveszik, azt az államnak pótolni kell, hiszen a bölcsődéknek és óvódáknak működniük kell jövőre is – mondta, hozzátéve, hogy ha ezt meglépi az állam, az a nagy önkormányzatoknál a teljes ellehetetlenítést fogja jelenteni.

„Minket gyakorlatilag a teljes bevételünktől megfosztana, mivel semmilyen állami forrást nem kapunk” – fogalmazott Wittinghoff, aki elmondta, hogy bevételeik 90 százalékát, mintegy 9 milliárd forintot jelent most számukra az iparűzési adó. Ráadásul, mivel ők sok ilyen hipa-bevételre tesznek szert, 2-3 milliárd forintot már most is elvon tőlük az állam. „Ha ezt meglépik, akkor lényegében nulla bevételünk lesz a 10-11 milliárd forintnyi kiadásunkhoz” – fogalmazott Wittinghoff, aki szerint éppen ezért ezt a bevételi forrást nem lehet pótolni.

„Aki ilyen ötlettel áll elő, az nem ismeri a gazdaság működését. Ekkor ugyanis az államnak kellene ezt a bevételt visszapótolnia, azaz az államháztartás teljes megborítását is jelentené” – mondja a városvezető. Az ötlettel egyébként már csak azért sem tud egyetérteni, mert szerinte járványhelyzetben inkább adni kellene a pénzt, mintsem elvenni, példaként pedig az Orbán Viktor által is gyakran mintaországnak tekintett Ausztriát említette, ahol a járvány első hulláma alatt 1 milliárd eurót osztott szét a kormányzat az önkormányzatok között.

Éppen ezért, ha a vállalkozások terhét akarja csökkenteni a kormány, akkor azt tegye áfacsökkentés által, vagy a nyereségadó visszafogásával, de nem olyan adónemmel, amely nélkülözhetetlen az önkormányzatok működéséhez – mondta Wittinghoff Tamás.

Megkérdeztünk még több önkormányzatot is, ők hogyan fogadnák a döntést, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pert nyert a Hell Energy egy uniós bíróságon, mely során az ítéletbe foglalták azt is, hogyan gondolkodnak a németek

Pert nyert a Hell Energy egy uniós bíróságon, mely során az ítéletbe foglalták azt is, hogyan gondolkodnak a németek

Koronavírus: 207 beteg hunyt el, 3427 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 207 beteg hunyt el, 3427 új fertőzöttet találtak

Zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek országszerte

Zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek országszerte