Szabó Yvette
Szabó Yvette
Tetszett a cikk?

A HVG kérdésére az olajipari vállalat nem zárta ki, hogy induljon a több százmilliárd forintot megmozgató koncessziós jogért a hulladékgazdálkodásban. Ezzel egy újabb ágazatban tudna meghatározó szerepet betölteni a Mol.

A kormány új törvényjavaslatot nyújtott be a hulladékgazdálkodás átalakítására, amelynek az egyik legfontosabb eleme, hogy koncessziót írnak ki a hulladékok begyűjtésére, előkezelésére és kereskedelmére. Így erre egyetlen szervezet lenne jogosult az egész országban, amelynek a szemétkezelésben eddig résztvevő cégek csak alvállalkozói lehetnének. Jóllehet a hulladékkezelés évek óta veszteséges vállalkozásnak tűnt, különösen azóta, hogy az állami kukaholding vette kézbe a szervezést, az új törvény elég sok forrást irányít át a majdani koncesszorhoz ahhoz, hogy ne legyen rossz üzlet a jog elnyerése.

A Mol elnöke, Hernádi Zsolt pedig éppen akkor nyilatkozott a vállalat új piackereséséről, amikor ez a törvénytervezet megjelent.

Ezért megkérdeztük a Mol-tól, hogy valóban indulna-e a koncesszióért, amely gyakorlatilag ugyanolyan konstrukció, mint a trafikok tulajdonviszonyait átrendező dohánykereskedelmi koncesszió vagy a kaszinók üzemeltetésére kiírt koncesszió, és amelyek mind milliárdos haszonnal járnak az új koncesszoroknak.

Az olajipari cég azt válaszolta, hogy vizsgálja a parlament elé benyújtott törvényjavaslatot. Hogy nincs ellenére a jogszabály, azt azzal fejezte ki, hogy támogatja az uniós törekvéseket az újrafeldolgozásából származó anyagok felhasználásának bővítésére, és a kormánnyal is egyetért, hogy hatékonyabbá kellene tenni a hulladékgazdálkodás rendszerét.

Ráadásul a Mol-nak megvan a tudása is ehhez, legalábbis a válasz következő mondatai ezt igyekeznek alátámasztani. Eszerint a Mol jelenleg 100–120 ezer tonna saját hulladék sorsáról gondoskodik, és emellett jelentős mennyiségű külső hulladék kezelésére is képes, illetve belépett a műanyag-újrahasznosítás területére is.

A szemetet is kicsavarná a kormány az önkormányzatok kezéből, Karácsony szerint a kormány a vereségtől tartva privatizál

A palackok újrahasznosítását nem írják elő a kedden benyújtott törvénymódosításban, de betétdíj helyett lesz visszaváltási díj, és aki vállalja a fém-, műanyag és üvegpalackok visszaváltását, az mentesülhet a környezetvédelmi termékdíj alól is. A kormány már hét éve halogatja a döntést a kérdésben, most sem kapkodja el, mert az új szabályok majd csak 2023 közepén lépnek életbe.

Ha még mindig kétséges lenne, hogy a Mol nem zárkózik el a nyereségesnek ígérkező hulladékos koncesszió megpályázásától, akkor a cég azt is jelezte a HVG érdeklődésére, hogy övé az egyik legnagyobb hulladékgazdálkodási rendszer Magyarországon, és folyamatosan keresi a bővítési lehetőségeket.

A tervezett új hulladékgazdálkodási rendszer 1990 óta az egyik legnagyobb ívű központosítás, és egyben az önkormányzati jogkörök és vagyonok elvételével is járhat.

Nem véletlen, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a törvényjavaslat nyilvánosságra kerülése után úgy fogalmazott: „bár az önkormányzatok meg tudnák csinálni jól és olcsón a közfeladatokat, nekik nem hagyják, mivel azonban a saját maguk által összetákolt állami cégek képtelennek bizonyultak erre, inkább eladják az egészet, mindennek az árát persze végül az emberek fizetik meg”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
SAP

A járvány miatt döbbentek rá, hogy változtatni kell

Egyre többen megtapasztaljuk, mennyivel kényelmesebb online, akár egy fotelben, laptoppal az ölünkben intézni a vásárlásainkat. Nincs ez másként a vállalatokkal sem, a beszerzés digitalizálása számukra is kézzelfogható előnyökkel járhat, a járványhelyzet pedig csak még jobban ráerősített ennek szükségességére.

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

128 lakót fertőzött meg a koronavírus brit mutációja egy belga idősotthonban

The Times: Bidennek nem lesz ideje Európára

The Times: Bidennek nem lesz ideje Európára

Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó