szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elvenné a hulladékgazdálkodási jogokat az önkormányzatoktól a kormány, hogy majd koncesszióba adja. A nyertesnek sok kockázata nincs, a szemetet továbbra is az önkormányzatok szedetik.

Elveszi a kormány az önkormányzatoktól a hulladékgazdálkodási feladatokat – derül ki abból a kedd éjjel benyújtott törvényjavaslatból, amely az italospalackok visszaváltásának kérdését is rendezi.

A törvényjavaslattal egyszerűen átírják az önkormányzatokról szóló törvényt, és kiveszik a feladatköreik közül a hulladékgazdálkodást. Külön jelzik azonban, hogy a köztisztasági feladatokat, konkrétan az utcák, közterek tisztán tartását ezután is kötelesek ellátni az önkormányzatok.

A hulladékgazdálkodást azonban nem azért veszik el, hogy megtartsák maguknak, hanem – akárcsak az elektronikus jegyvásárlási rendszerekre vonatkozó, szintén kedd éjjel benyújtott törvénymódosítás esetében –, a Rogán Antal felügyelete alatt álló Nemzeti Koncessziós Irodán keresztül koncesszióba adják majd ki az arra alkalmasnak talált pályázóknak.

Akiknek nem lesz különösebben kockázatos a befektetés, hiszen amellett, hogy megkapják

  • a szolgáltatás elvégzéséért járó közszolgáltatási díjat,
  • a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásáért szedhető díjat,
  • részesülnek a környezetvédelmi termékdíjból, a visszaváltási díjból,
  • a gyártók által fizetett díjakból,
  • valamint övék az értékesített hulladék utáni bevétel,
  • az állam még kifizeti nekik a hulladékgazdálkodási eszközök fenntartásának költségeit is, és ha ezek sem elegendők költségeik fedezésére, akkor az esetleges különbözetet is.

A lépést élesen bírálta Karácsony Gergely főpolgármester.

Mit csinál egy választási vereségtől tartó kormány? Privatizál

– kommentálta szerdán a törvénymódosításokat egy Facebook-posztban. A főpolgármester szerint a a hulladékgazdálkodást érintő és az elektromos jegyvásárlásra vonatkozó javaslat egyaránt a privatizációt szolgálja – jóllehet a kormány eddig mindennek az államosításában látta a megoldást –, és annak a nyílt beismerése, hogy megbukott az erre felállított állami cég, előbbi esetében a kukaholding, utóbbi esetében pedig a Nemzeti Mobilfizető.

Hát, erre ébredtünk ma, az éjszakai törvényalkotók uralkodása idején Budapesten. Alighanem érzik már, hogy nem is olyan sokára arra fogunk ébredni, hogy vége van ennek a kormányzásnak csúfolt ámokfutásnak – írta.

hvg.hu Gazdaság

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Egész pontosan valamennyi állami és önkormányzati többségi tulajdonban lévő busz- és vasút-, valamint hajótársaság jegyeinek elektronikus értékesítését az az egyetlen szolgáltató működtetheti majd, amelyik nyer a Rogán Antal hivatala által kiírt koncessziós pályázaton. A koncessziós eljárást március végéig ki kell írni. Az ITM az egészet azzal "adja el", hogy két év múlva megszűnhet a parkoláskor fizetett kényelmi díj.

hvg.hu Zhvg

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

A palackok újrahasznosítását nem írják elő a kedden benyújtott törvénymódosításban, de betétdíj helyett lesz visszaváltási díj, és aki vállalja a fém-, műanyag és üvegpalackok visszaváltását, az mentesülhet a környezetvédelmi termékdíj alól is. A kormány már hét éve halogatja a döntést a kérdésben, most sem kapkodja el, mert az új szabályok majd csak 2023 közepén lépnek életbe. A Greenpeace a rendszer gyorsabb bevezetését és szigorúbb szabályokat szorgalmaz.

A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre

A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre

Távozott a tankerületi igazgató, aki kivett egy roma gyerekeket oktató iskolát a támogatási programból

Távozott a tankerületi igazgató, aki kivett egy roma gyerekeket oktató iskolát a támogatási programból

Márciusban nyílik az új budapesti luxushotel

Márciusban nyílik az új budapesti luxushotel