szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elvenné a hulladékgazdálkodási jogokat az önkormányzatoktól a kormány, hogy majd koncesszióba adja. A nyertesnek sok kockázata nincs, a szemetet továbbra is az önkormányzatok szedetik.

Elveszi a kormány az önkormányzatoktól a hulladékgazdálkodási feladatokat – derül ki abból a kedd éjjel benyújtott törvényjavaslatból, amely az italospalackok visszaváltásának kérdését is rendezi.

A törvényjavaslattal egyszerűen átírják az önkormányzatokról szóló törvényt, és kiveszik a feladatköreik közül a hulladékgazdálkodást. Külön jelzik azonban, hogy a köztisztasági feladatokat, konkrétan az utcák, közterek tisztán tartását ezután is kötelesek ellátni az önkormányzatok.

A hulladékgazdálkodást azonban nem azért veszik el, hogy megtartsák maguknak, hanem – akárcsak az elektronikus jegyvásárlási rendszerekre vonatkozó, szintén kedd éjjel benyújtott törvénymódosítás esetében –, a Rogán Antal felügyelete alatt álló Nemzeti Koncessziós Irodán keresztül koncesszióba adják majd ki az arra alkalmasnak talált pályázóknak.

Akiknek nem lesz különösebben kockázatos a befektetés, hiszen amellett, hogy megkapják

  • a szolgáltatás elvégzéséért járó közszolgáltatási díjat,
  • a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásáért szedhető díjat,
  • részesülnek a környezetvédelmi termékdíjból, a visszaváltási díjból,
  • a gyártók által fizetett díjakból,
  • valamint övék az értékesített hulladék utáni bevétel,
  • az állam még kifizeti nekik a hulladékgazdálkodási eszközök fenntartásának költségeit is, és ha ezek sem elegendők költségeik fedezésére, akkor az esetleges különbözetet is.

A lépést élesen bírálta Karácsony Gergely főpolgármester.

Mit csinál egy választási vereségtől tartó kormány? Privatizál

– kommentálta szerdán a törvénymódosításokat egy Facebook-posztban. A főpolgármester szerint a a hulladékgazdálkodást érintő és az elektromos jegyvásárlásra vonatkozó javaslat egyaránt a privatizációt szolgálja – jóllehet a kormány eddig mindennek az államosításában látta a megoldást –, és annak a nyílt beismerése, hogy megbukott az erre felállított állami cég, előbbi esetében a kukaholding, utóbbi esetében pedig a Nemzeti Mobilfizető.

Hát, erre ébredtünk ma, az éjszakai törvényalkotók uralkodása idején Budapesten. Alighanem érzik már, hogy nem is olyan sokára arra fogunk ébredni, hogy vége van ennek a kormányzásnak csúfolt ámokfutásnak – írta.

hvg.hu Gazdaság

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Egész pontosan valamennyi állami és önkormányzati többségi tulajdonban lévő busz- és vasút-, valamint hajótársaság jegyeinek elektronikus értékesítését az az egyetlen szolgáltató működtetheti majd, amelyik nyer a Rogán Antal hivatala által kiírt koncessziós pályázaton. A koncessziós eljárást március végéig ki kell írni. Az ITM az egészet azzal "adja el", hogy két év múlva megszűnhet a parkoláskor fizetett kényelmi díj.

hvg.hu Zhvg

Két és fél év múlva lehet kötelező az italospalackok visszaváltása

A palackok újrahasznosítását nem írják elő a kedden benyújtott törvénymódosításban, de betétdíj helyett lesz visszaváltási díj, és aki vállalja a fém-, műanyag és üvegpalackok visszaváltását, az mentesülhet a környezetvédelmi termékdíj alól is. A kormány már hét éve halogatja a döntést a kérdésben, most sem kapkodja el, mert az új szabályok majd csak 2023 közepén lépnek életbe. A Greenpeace a rendszer gyorsabb bevezetését és szigorúbb szabályokat szorgalmaz.

Messit mindössze két meccsre tiltották el

Messit mindössze két meccsre tiltották el

Az indiai kormány kezdi felfogni, hová fajulhat az agrárreform elleni parasztmozgalom

Az indiai kormány kezdi felfogni, hová fajulhat az agrárreform elleni parasztmozgalom

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása

26 év után véget érhet az 5-ajtós Lada Niva gyártása