szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

8,8 százalékkal nőtt az átlagkereset egy év alatt, legalábbis azok körében, akik 5 fősnél nagyobb cégnél dolgoznak teljes állásban.

Idén szeptemberben 392 300 forint volt a bruttó átlagkereset, 8,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – számolt a Központi Statisztikai Hivatal. A nettó átlagkereset 260 900, a kedvezményeket is figyelembe véve 269 500 forint volt.

Fontos kiemelni, hogy a statisztikába az 5 főnél több embert alkalmazó cégek teljes állásban dolgozó munkatársai kerülnek be, vagyis akit a válság miatt részmunkaidőre küldtek, annak a fizetése nem jelenik meg az adatban.

Az év első kilenc hónapjában átlagosan 395 ezer forint volt a bruttó, 271 500 forint a nettó átlagkereset.

Az átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (bruttó 705 000 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (bruttó 249 900 forint).

Mivel az infláció 3,5 százalékos volt, a reálkereset 6,1 százalékkal emelkedett.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!