szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Szökik a kaliforniai ügyészség és az amerikai tőzsdefelügyelet által kivetett hálóból Rajat Gupta, a Goldman Sachs...

Szökik a kaliforniai ügyészség és az amerikai tőzsdefelügyelet által kivetett hálóból Rajat Gupta, a Goldman Sachs volt igazgatója. A Gupta ellen indított szövetségi per tárgyalása még el sem kezdődött, de már előnyhöz jutott a védelem azt követően, hogy felmerült: a bennfentes kereskedési botrány során lebukott, majd 11 év börtönre ítélt Raj Rajaratnamot más is elláthatta hírekkel a Goldman Sachs berkein belülről - írta a NYTimes DealBook.

A volt Goldman-igazgatót azzal vádolják, hogy a befektetési bank vezetői üléseiről információkat szivárogtatott ki Rajaratnamnak, aki aztán azokat felhasználva jelentős nyereséget hozó ügyletek kötött a részvényekre. Már korábban vizsgálatot indítottak a Goldman két másik besúgója, egy tradek és egy technikai elemző ellen, akik szintén szoros kapcsolatban voltak a Rajaratnam vezette alapkezelővel, a közel 7 milliárd dollárt kezelő Galleon Grouppal. Rajaratnam tavaly minden eddiginél szigorúbb ítéletet kapott az ellene indult perben 11 év börtönre, és 93 millió dollár bírság megfizetésére kötelezték, amiért jogosulatlan előnyét felhasználva nyerészkedett a Wall Streeten, az FBI pedig azóta is nagy erőkkel nyomoz hasonló esetek ügyében.

Gupta ellen időközben újabb vádak is felmerültek, amelyeket a héten ismertettek. Ezek szerint a Procter & Gamble-nél is igazgatói posztot betöltő bankár 2008-ban előre tájékoztatta Rajaratnamot arról, hogy a vegyipari óriás a vártnál rosszabb eredményt közöl majd negyedéves jelentésében, mire az alapkezelő shortolni kezdte a P&G-papírokat, és végül nagyot kaszált. A vádak a Goldmannak is ártanak, mert csak mélyítik az amúgy sem rózsás képet a világ legbefolyásosabb kereskedőházáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 2500 szakdolgozó mondott búcsút az állami egészségügynek

Több mint 2500 szakdolgozó mondott búcsút az állami egészségügynek

Két magyar cég is bekerült Európa 100 legjobban növekvő vállalkozása közé

Két magyar cég is bekerült Európa 100 legjobban növekvő vállalkozása közé

A Fidesz alkalmatlanságának emlékműve: a szaladó Gulyás Gergely

A Fidesz alkalmatlanságának emlékműve: a szaladó Gulyás Gergely