szerző:
hvg.hu

Sokak bánatára - és bizonyára sokak megelégedésére - véget ért az idei Sziget fesztivál. A jó programok kedvelői azonban máris készülhetnek az újabb kalandozásokra. Levezető poharazgatás a Borünnepen, virágkarnevál Debrecenben, nemzetközi néptánc-találkozó, kiállítás egy művésztelep képeiből, Toto-koncert. Szemezgessen a hvg.hu kínálatából!

Küzdelem életre-halálra
9/11 a levegőből
A United 93-as

Egész estés filmen elevenedik meg azoknak a története, akik 2001. szeptember 11-én a United Airlines légitársaság 93-as járatának fedélzetén utaztak. Paul Greengrass rendező a nap eseményeit a repülőgépen tartózkodó egyszerű emberek szemével mutatja meg -  üzletemberek, feleségek, nagyszülők, diákok utolsó utazása tárul a nézők szeme  elé, akik azon a szeptemberi napon San Francisco felé tartottak egy Boeing 757-esben. A film alapjául hatalmas mennyiségű adathalmaz szolgált, amelyet Greengrass és munkatársai gyűjtöttek össze. Interjúk a 40 utas és személyzet családtagjaival, a földi irányító személyzettel és másokkal, akik részesei voltak a nap eseményeinek.

Paul Greengrass eddigi pályája során általában társadalmilag kényes témákat dolgozott fel. Legismertebb munkája a kritikusok által nagyra értékelt Véres vasárnap, amely az 1972-es észak-írországi zavargásokról szól, amikor Londonderry városában brit katonák tizenhárom fegyvertelen polgárjogi aktivistát lőttek agyon.

A United 93-as (United 93) – feliratos angol-amerikai film, 90 perc, 2006 Rendezte: Paul Greengrass
Főszereplők: Daniel Sauli. Lewis Alsamari, JJ Johnson, Gary Commock, Polly Adams (II)

Életre kel a szellemtanya
Rém rom

Animációs szellem-les
Újabb ínyencséggel kényeztetik az amerikai filmesek az animációs műfaj rajongóit. Hollywood két, Oscar-díjas veteránja - Robert Zemeckis és Steven Spielberg – összefogott és egy tehetséges ifjonccal, Gil Kenannal karöltve megalkották a Rém rom című filmet. A családi komédia és rémfilm ötvözetével, forradalmian újszerű technológiával — mozgásrögzítéses animációval — készített képkockákon egy szellemjárta ház elevenedik meg a nézők szeme előtt.

Rém rom (Monster House) – amerikai animációs film, 91 perc, 2006
Rendezte: Gil Kenan

Borünnep, virágkarnevál, néptánc-találkozó (Oldaltörés)

Kistermelők nedűi
Borfalu 2006

"Ismerje meg a bort, a borászmestert! Legyen ínyenc, váljon szakértővé!"- ezek a fő jelszavai az idei Borfalunak, melyet augusztus 16. és 20. között rendeznek a Felvonulási téren. A nemes borok megszállottjai kedvükre kóstolgathatnak a borünnepen, ahol öt napon keresztül, több mint 90 borászat mutatkozik be. A rendezvény annyiban különbözik a szeptember eleji szokásos várbéli borfesztiváltól, hogy elsősorban a magyar kistermelők vesznek részt rajta, nem a külföldi termelők és a borkereskedők. Az ízlelgetés mellett az érdeklődők megismerhetik az ország kisebb borászatait, a borrégiókat és borfalvakat is.

A rendezvényen népzenei együttesek, fúvószenekarok, cigányzenekarok fokozzák majd a hangulatot. Fellép többek között Turi Lajos Lui, Waszlavik Gazember László és Havasi Balázs. Emellett gyermektánc együttesek és társastánc csoportok is bemutatkoznak, felvonulnak a borlovagrendek, lesz borverseny és ökumenikus boráldás is.

Budapest, Felvonulási tér, augusztus 16-20.

Virágünnep
Debreceni karneváli hét

A debreceni Kossuth téren opera-operettgálával megkezdődött a karneváli hét programsorozata, amelynek csúcspontja minden évben augusztus 20-án a nemzetközi virágkarnevál. A virágkocsik felvonulását megelőző napokban Debrecen főterén minden este különböző együttesek mutatkoznak be. Az opera-operettgálát követően másnap az Old Boys, majd a 100 tagú Cigányzenekar, a Black II. Black együttes, augusztus 19-én pedig a Hot Chocolate együttes lép a közönség elé.

Az idei karneválon, amelyre több százezer látogatót várnak, 16 virágkocsiból és 18 hazai, illetve külföldi művészeti csoportból álló karneváli menetet láthatnak az érdeklődők. A fesztiválra Bulgáriából, Macedóniából, Spanyolországból, Törökországból, Görögországból, Szerbiából, Izraelből, Portugáliából és Olaszországból érkeznek táncosok. A virágkocsik díszítése már javában tart, a hungarocell alapú figurákra először a száraz virágok kerülnek fel, majd a virágkarnevált megelőző éjjel élő virág ruhába öltöztetik a kompozíciókat. A 16 virágkocsihoz több mint hárommillió szál friss és száraz virágot használnak fel.

Debrecen, augusztus 15-20.

Hajnalig ropják
Nemzetközi néptánc-találkozó Egerben

A táncoslábúak legnagyobb örömére idén 18. alkalommal, augusztus 21. és 23. között kerül sor az egri nemzetközi néptánc-találkozóra, amelyre a magyar együtteseken kívül török, görög és szlovák, illetve roma csoportok érkeznek. A program augusztus 21-én a Népek viselete című kiállítással kezdődik, ahol minden együttes kiállít egy férfi és egy női nemzeti jellegű ruhát, és ismerteti azok készítési, viselési módjait. Ezt követően a város utcáin színpompás felvonulás kezdődik, amelyet az együttesek önálló műsorának bemutatói követnek a Dobó téren, majd éjfélig táncházzá változik a város főtere. 

Eger, augusztus 21-23.

Képek és ereklyék, koncert (Oldaltörés)

Felszentelték
150 éves az Esztergomi Bazilika

Magyarország rangban és nagyságban első temploma, az esztergomi Bazilika felszentelésének 150. évfordulója alkalmából kiállítást rendeztek Esztergomban, a Keresztény Múzeum új képtárában. A tárlat bemutatja a mai klasszicista, historizáló épület előtörténetét a középkortól a Mária Terézia királynő és Barkóczi érsek idejében tervezett barokk székesegyházig. A tervezés során felmerült elképzelésekkel, a kivitelezés folyamán történt változtatásokkal és az építés menetével is megismerkedhetnek a látogatók. Közel kétszáz tervrajz, metszet, a szenteléskor használt ötvöstárgy, liturgikus öltözet, olajfestmény, emlékérem és fotódokumentáció szemlélteti a bazilika építéstörténetét, a felszentelési ünnepséget és a főszékesegyház későbbi nevezetes eseményeit.

A kiállítás az esztergomi egyházi gyűjtemények - a Főszékesegyházi Kincstár, a Prímási és Káptalani Levéltár, a Bibliothéka és a Keresztény Múzeum - anyagából épül fel, s ezeket egészítik ki a városi Balassa Bálint Múzeumból kölcsönzött műtárgyakkal.

Esztergom, Keresztény Múzeum, 2007. január 1-ig

Egy művésztelep képeiből
Alkotók és alkotások

Talált helyszín - édes álom címmel két galériában is bemutatkoznak szombaton a Nagykáta-Erdőszöllői Nemzetközi Művésztelep alkotói. A művésztelep idei, második kiállításán harminc művész hatvan alkotását tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Műhely Galériában és a MAMÜ Galériában.

A nagykátai önkormányzat két évre a német, lengyel, román, szlovák, francia és magyar képzőművészek rendelkezésére bocsátotta az egykori tanyasi iskolát, amelyet rendbe hoztak, műtermeket és grafikai műhelyt alakítottak ki benne. Az iskola egész évben alkotóházként működik, egyszerre öt művész lakhat benne havi váltásban. Az itt született alkotásokat - festményeket, grafikákat, objekteket, fotókat - állítják ki a két budapesti galériában.

Budapest, Magyar Műhely Galéria, VII. Akácfa u.20., MAMÜ Galéria, VII. Damjanich u. 39., augusztus 19 – szeptember 1.

Dobog a progresszív szív
Toto-koncert

A legendás csapat
© toto99.com
A Toto amerikai rockegyüttes augusztus 19-én a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán koncertezik, a Falling In Between című idei albumát bemutató turné keretében. David Paich és Greg Phillinganes (ének, billentyűs hangszerek), Steve Lukather (gitár, ének) Mike Porcaro (basszusgitár) Bobby Kimball (ének), valamint Simon Phillips (dob) – vagyis a Toto Falling In Between című korongja az együttes eddigi legszemélyesebb alkotása. Ugyan ez már a Toto tizenhetedik lemeze, az igényes hangszerelésre azonban garancia, hogy elkészítése kilenc hónapig tartott.

A zenekar szervezését 1976-ban Jeff Porco dobos kezdte. Akkoriban látta az Óz, a csodák csodáját, s az első felvételek szalagjaira Dorothy kutyájának — Totónak — a nevét írta. Az együttes első lemezéről a Hold The Line című dal hatalmas siker lett. Az 1982-es Toto IV. platinalemez lett, dalai közül a Rosanna és az Africa sokáig a slágerlisták élén tanyázott. A zenészek dolgoztak többek között Quincy Jonesszal és Michael Jacksonnal, Don Henleyvel, a Van Halennel, Paul McCartneyval, a Chicagóval és Eric Claptonnal. A Toto lemezeiből eddig összesen közel 30 milliót adtak el világszerte.

Budapest, Petőfi Csarnok szabadtéri színpada, augusztus 19.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Dunába csúszott egy autó Dunaharasztinál

A Dunába csúszott egy autó Dunaharasztinál

Tízéves fiú késsel rabolt ki egy fiatal lányt Kőbányán

Tízéves fiú késsel rabolt ki egy fiatal lányt Kőbányán

Hatvanéves nő árulta a varázsdohányt Karancskesziben

Hatvanéves nő árulta a varázsdohányt Karancskesziben

Felfüggesztett börtönt kapott a főmuzeológus, aki eladta a rábízott műtárgyakat

Felfüggesztett börtönt kapott a főmuzeológus, aki eladta a rábízott műtárgyakat

Radar360: megtévesztette a fogyasztókat a Telekom, a britek beengedik a Huaweit

Radar360: megtévesztette a fogyasztókat a Telekom, a britek beengedik a Huaweit

Petícióban kérik az NBA-t, hogy Kobe Bryantet tegye a logójába

Petícióban kérik az NBA-t, hogy Kobe Bryantet tegye a logójába