szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint száz éve Knut Hamsun későbbi irodalmi Nobel-díjas norvég írót viharos szerelem fűzte egy zongoratanárnőhöz, a kapcsolatot megörökítő szerelmes levelek azonban csak most kerültek nyilvánosságra.

Az 1920-ban kitüntetett író Julie Amanda Loushoz írt leveleit Anniken Huitfeldt kulturális miniszter mutatta be, Hamsun-szakértők pedig megerősítették, hogy az üzeneteket valóban Hamsun írta, 1891-1892-ben. Knut Hamsun 1890-ben vált híressé, miután megjelent Éhség című regénye, amelyre Norvégiában az első modern regényként tekintenek.

A Hamsun által csak Lillinek nevezett Julie Amanda Lous kristiansundi zongoratanárnő soha nem ment férjhez, 1963-ban hunyt el. Az általa őrzött leveleket unokaöccse 1960-ban adta át a norvég nemzeti könyvtárnak azzal a feltétellel, hogy a leveleket leghamarabb ötven év múltán lehet nyilvánosságra hozni. Az üzenetekből - amelyeket a nő saját megjegyzéseivel látott el - kiderült, hogy a románcnak 1892 áprilisában az író vetett véget.
  
"Sokat tudunk Hamsun Lillihez fűződő kapcsolatáról, mindazonáltal érdekes megtudni, miként látta ezt a nő" - mondta Ingar Sletten Kolloen, a Nobel-díjas szerző életrajzírója. Norvégiában tavaly ünnepelték Hamsun születésének 150. évfordulóját. Az író 1952-ben hunyt el, Norvégiában azonban mindmáig ellentmondásos viták övezik személyét, amiért - különösen a II. világháború után - erősen szimpatizált azzal a Németországgal, amely megszállás alatt tartotta az északi országot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vészjósló nevű hatósághoz "szervezi ki az államot" a Fidesz

Vészjósló nevű hatósághoz "szervezi ki az államot" a Fidesz

Ismerjen meg egy új csoportot a társadalomban: a szennyező elit

Ismerjen meg egy új csoportot a társadalomban: a szennyező elit

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra

Fontos változás a SZÉP-kártyáknál: bármelyik alszámláról fizethetünk bármilyen célra