szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Zenével, tánccal és fényfestéssel nyit a pécsi Örökség Fesztivál csütörtök délután. A szeptember 26-ig tartó rendezvénysorozat változatos programkavalkáddal várja a közönséget a Dóm téren.

A Pécsi Kulturális Központ rendezésében megvalósuló Örökség Fesztivál - Pécsi Napok csütörtök délután fúvószenével és nemzetiségek táncával veszi kezdetét. A nyitónap emellett a pécsi 30Y és az Anyswing koncertjével, valamint horvát-magyar programokkal várja a közönséget. A fesztiválnyitányt a székesegyházat beborító esti fényfestés zárja.

Az összművészeti eseménysorozat további tíz napon át kínálja a legkülönfélébb programokat. Péntek este a romániai Mahala Rai Banda ad koncertet. A csapat roma esküvőkön edződött tagjai pazar módon ötvözik a tradicionális vidéki muzsikát és a bukaresti gettók legmodernebb cigány zenéjét, mintha egyszerre hallanánk a Taraf de Haiduks vonósait és a Fanfare Ciocarlia vad fúvósait. Zenéjükben megtalálhatók keleti motívumok, modern és kibogozhatatlan balkáni ritmusok, moldáv, török és szerb dallamok időnként egészen populáris felfogásban - közölték a szervezők.

Szombaton a Budapest Saxophone Quartet dzsesszkoncertje lesz látható Vukán György vendégszereplésével. A zongoraművésszel közös produkcióikban az utóbbi időben Duke Ellington, Cole Porter szerzeményeit játszották sűrűbben, de műsorukban előfordul improvizatív jellegű közös alkotás is. Vasárnap és hétfőn német és roma nap lesz a pécsi Dóm téren. Koncertet ad a Schnaps Kapelle Fúvószenekar, valamint Bangó Margit és L.L. Junior. 

Szeptember 22-én a kilencvenes évek egyik legsikeresebb zenekara, a Tátrai Band lép fel az Örökség Fesztiválon. Másnap Szalóki Ági és Borlai Gergő ad ”Kishúg koncertet”. A két látszólag egymástól távoli zenei világ döbbenetes hangzású, közös, mélyből fakadó zenei nyelvet beszél, amelyben elektronikával megfűszerezett kortárs tánczene keveredik az archaikus népzenével. A Villány-Siklósi Borút települései mellett a fesztivál keretén belül Pécs ad otthont szeptember 24. és 26. között a IV. Bordal Világfesztiválnak.

A Magyarok I. Kulturális Világfesztiváljához kapcsolódik a jövő hét pénteki Forduló táncművészeti gálaműsor. A résztvevők többek között a születéshez, házassághoz, katonaélethez és az elmúláshoz kötődő népszokásokat mutatnak be. A fellépő néptáncegyüttesek a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, Vajdaságot, a horvátországi és az ausztriai magyarságot képviselik. A programot egy franciaországi, Strasbourgból érkező magyar együttes előadása is gazdagítja, illeszkedve a közös európai identitás, a "határtalan város" gondolathoz.

Másnap a székesfehérvári Alba Regia és a pécsi Mecsek Táncegyüttes közös estjén a szóba és dalba öntött (nép)költészet, valamint a tánc elválaszthatatlan kapcsolatának példáit láthatja a közönség. Szombat este ad koncertet az Új-zélandi Anselmo Crew is, amely energikus koncertjein rendszerint karneváli hangulatot teremt. A tizenegy napos eseménysorozat utolsó napján a szőlő és bor ünnepét rendezik a baranyai megyeszékhelyen. Zárásként a No More Blues ad koncertet, amely már számos hazai fesztiválon szórakoztatta ezerarcú latin-funky stílusában a nagyérdeműt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Harangozó Gyula világítja át az Operaházat

Kultúráért Felelős Államtitkársága Harangozó Gyulát kérte fel a Magyar Állami Operaház gazdasági-pénzügyi, művészi és működési tevékenységét átvilágító bizottságának a vezetésére - közölte szerdán a tárca sajtóirodája.

MTI Kult

Lenin-szobrok kerültek elő minisztériumi raktárakból

Összesen 194 darab, a munkásmozgalmi időket idéző műtárgy került elő a minisztériumi épületek raktáraiból a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) elmúlt két hónapban végzett leltára alapján - közölte a tárca kormányzati kommunikációért felelős államtitkársága.

Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom

Rendőrök verik szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Kasztner Rezső unokája lett az izraeli Munkapárt elnöknője

Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét

Végre felújítják a régóta elhanyagolt budai Malom-tó környezetét