szerző:
FN.hu
Tetszett a cikk?

"Nincs mitől félnem, nem sértettem meg az újságíró emberi méltóságát, tiszta lelkiismerettel megyek a miniszterhez holnap. Nem voltam obszcén, az újságíró határozta meg a párbeszéd stílusát" - mondta a Nemzeti Színház igazgatója sajtótájékoztatóján. Blaskó Péter színművész kiállt Alföldi Róbert mellett.

Alföldi Róbert mai sajtótájékoztatója. Nem mond le
©

Az ember tragédiájában nincsen se szex, se meztelenség - mondta az igazgató, ráadásul a plakáton szerepel, hogy 14 éven felülieknek. Pörzse Sándor tehát tévedett, amikor azt mondta, hogy a mű általános iskolás tananyag. Az ember tragédiáját középiskolában tanítják, a középiskolások pedig 14 év fölöttiek. Ettől persze megnézheti egy 12 éves is, csak nem fogja érteni - magyarázta Alföldi, majd fel is olvasott a színműből, hogy rámutasson, az alapanyag önmagában is dekadens.

A Nemzeti Színház igazgatója szerint nem volt obszcén, a kritikus párbeszéd stílusát az újságíró határozta meg. Az elmúlt napokban hozzá érkező gyűlölködő levelekből és a Parlamentben elhangzott vele kapcsolatos beszédekből is idézett. Újságírói kérdésekre nem válaszolt.

A vezérigazgató szemelvényeket olvasott fel az elmúlt hét hónapban a személyét ért sértő megnyilvánulásokból, őt támadó különböző felszólalásokból, e-mailekből leszögezve, hogy a nyomdafestéket nem tűrő szavak idézetek. Mint mondta, az esetet a továbbiakban nem kívánja kommentálni, újságírói kérdésre nem válaszol. Tájékoztatott arról, hogy a Nemzeti Színház elnyerte a Superbrands címet. A hírről tegnap értesült a színház.

Nagyítás-fotógaléránk az Ember Tragédiája bemutatójáról
©

A sajtótájékoztatón Blaskó Péter is felszólalt Alföldi Róbert mellett. "Az igazság érzetem hozott ide, mert úgy gondolom, most szólni kell" - fogalmazott a társulat jeles színésze. Rámutatott: ugyan sok mindenben nem értenek egyet Alföldi Róberttel, más világnézeti alapokról vizsgálják az élet dolgait, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának nagyszerűen együtt dolgozni. Hozzátette: ez így történt Az ember tragédiája próbafolyamata alatt, amelyet mint mondta, jó előadásnak tart, ezt igazolja a zsúfolt ház, a vastaps. Mint mondta, érthetetlennek tartja, hogy a parlamentben Alföldi Róbert elszólása vegye el az időt az ország súlyos gondjai elől. Blaskó szerint bocsánatkéréssel rendbe hozható a sajnálatos elszólás, amely semmiképpen sem ok arra, hogy egy embert meghurcoljanak és szóba kerülhessen állásából való elmozdítása.

Réthelyi Miklós minisztert arra kérte, fontolja meg, jó döntés-e leváltani a vezérigazgatót, mivel Alföldi Róbert esetleges távozásával lerombolódik, szétesik a Nemzeti Színház ígéretes munkája. "Kaotikus helyzet állhat elő a színházban" - mutatott rá, hozzátéve: mondvacsinált ügyek ne adjanak alapot emberek tönkretételére. Mint ismertes, Réthelyi Miklós miniszter holnapra berendelte hivatalába Alföldi Róbertet, és vizsgálatot indított, hogy a színigazgató valóban használt-e obszcén kifejezéseket pénteki tájékoztatóján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

Harry herceg a tervezettnél később utazhat vissza Kaliforniába

Leomlott a tacsi református templom tornya – fotók

Leomlott a tacsi református templom tornya – fotók

Müller Cecília: Kicsit csökkent a nyomás az egészségügyön

Müller Cecília: Kicsit csökkent a nyomás az egészségügyön