szerző:
MTI

A magyar történelem mintegy százötven éve elevenedik meg Schiffer Péter Elhallgatott beszélgetések - Rendhagyó regény családról, barátságról, múltról, jelenről című kötetében, amely a Vince Kiadónál jelent meg.

"A könyv első részét már évekkel korábban megírtam, de csak nyugdíjba vonulásom után, 2009-től volt időm, energiám a könyvre koncentrálni. Régi szándékom volt családom történetét közreadni: a könyv átfogja a magyar történelmet a kiegyezés korától (édesanyám nagyapja, Szakasits Ferenc akkor született) egészen napjainkig" - mondta Schiffer Péter az MTI-nek.

A kötet műneme regény, Schiffer Péter szerint ezért nem is volt szüksége kutatásra. Mint megjegyezte, azért sem memoár vagy családtörténet, mert nem arra volt kíváncsi, mi történt a valóságban, hanem arra, miként élnek tovább a történetek a legendák szintjén.

"Ez az én életem regénye, az elbeszélő azt meséli el, mi történt a főhőssel, annak szüleivel, nagyszüleivel, barátaival" - magyarázta a szerző a szokatlan elbeszélői alapállást, az egyes szám második személyt. Schiffer Péter kiemelte: a saját szüleiről szóló részt volt a legnehezebb, érzelmileg leginkább felkavaró megírni. Felidézte, hogy szülei, nagyszülei részt vettek a háború- és németellenes mozgalomban, 1950-ben az ÁVH letartóztatta édesapját, Schiffer Pált, és nagyapjával, Szakasits Árpáddal együtt el is ítélték őket. A magára maradt családot, az édesanyát, Szakasits Klárát öt gyermekével kitelepítették Debrecenbe.

A száműzöttség éveire emlékezve a szerző kitért arra, hogy Budapestről előbb Debrecenbe, majd Komádiba került nagyobbik testvérével. "Intézetbe kellett mennünk. Édesapámat 1944-ben Dachauba hurcolták. Gyerekfejjel azt éreztem, Komádi volt a mi lágerünk" - tette hozzá, felelevenítve az ottani nevelők, gyerekek kíméletlenségét, kegyetlenségét. Mint fogalmazott, gyerekfejjel a berni tanulóéveket sem érezte jutalomnak, mert szerettek volna régi barátaik között lenni, és nem egy idegen országban. Schiffer Péter a bölcsészettudományi karon diplomázott, majd a jogi, később a közgazdaságtudományi egyetemem tanított. A rendszerváltás után több kereskedelmi bankban töltött be fontos pozíciót, 2004-től pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) főigazgató-helyettesként dolgozott.

Családregény
©

"Nem állt szándékomban a rendszerváltás időszakát megírni, de azért fel-felvillantottam epizódokat belőle. Inkább a fiamra koncentráltam, hogy ő miként változott abban az időszakban" - fogalmazott. A rendszerváltás a szülei révén is szerepet kap a kötetben; mint Schiffer Péter elmondta, bemutatja, hogyan foszlottak szét édesapja ifjúkori álmai a modern demokráciáról 1990 után. A könyvben a szerző az ismert családneveket megváltoztatta, a Szakasits-, Schiffer- és a Hajnal-Murányi-család Schön, Dőry és Esti néven szerepel. Erre a szerző szerint azért volt szükség, hogy még jobban eltávolítsa a szöveget a tényregény műfajától.

"Ez egy rendhagyó regény, amelyben többé-kevésbé valós események vagy azoknak sajátos tükröződése olvasható erősen szubjektív szempontból" - szögezte le. Mint elmondta, édesapjával, nagyapjával és fiával is sokat beszélgetett a múltról, ezért az ő nézőpontjuk is tetten érhető a szövegben. "Ötéves unokám is folyton a múltról kérdez, én meg elmesélem neki, mi történt a nagyszüleivel, szüleivel. Ha ezeket a történeteket nem ismerik, nekik sem lesz saját történetük" - vélekedett a szerző.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szegő Iván Miklós Tech

Mementó 1950: összevonják a községeket

A magyar parlamentben új, „egyszerűbb” házszabályokat fogadtak el hatvan éve, amelyeket azonban nem mertek nyilvánosságra hozni. Közben hirtelen eltűnt az államfő, Szakasits Árpád. Az új házszabály segítségével a belügyminiszter, Kádár János 1950 májusában pár nap alatt megszavaztatta a tanácsrendszer bevezetését. Az új törvény szerint az 500 főnél kisebb lélekszámú településeken „rendszerint” közös községi tanácsokat kellett alakítani.

hvg.hu Itthon

Schiffer szerint Schiffernek tekintettel kellene lennie családjára

Schiffer András családja megélte, milyen az, amikor összekeveredik a politikai felelősség kérdése a hatalomért való kíméletlen harccal, ezért sokkal érzékenyebbnek kellene lennie - mondta az LMP-frakcióvezető nagybátyja, Schiffer János a Népszabadságnak arról, hogy párttársát, Gyurcsány Ferencet éppen unokaöccse feljelentése nyomán szeretné eljárás alá vonni az ügyészség.

Lázár: Ma reggel közöltem a trafikosokkal, nem mondom, hogy örültek

Lázár: Ma reggel közöltem a trafikosokkal, nem mondom, hogy örültek

Évek óta az ecuadori követségen él Julian Assange, de most beperli őket

Évek óta az ecuadori követségen él Julian Assange, de most beperli őket

20.10-kor, 21.45-kor, 22.35-kor figyelmeztették, majd vitték is – videó az első budapesti hajléktalanperről

20.10-kor, 21.45-kor, 22.35-kor figyelmeztették, majd vitték is – videó az első budapesti hajléktalanperről

Csökkenteni fogják az e-könyvek áfáját

Csökkenteni fogják az e-könyvek áfáját

Új díjcsomagok vannak a Telenornál

Új díjcsomagok vannak a Telenornál

Zsiday: A lakástakarék állami támogatásának elvételével szembeköpték a jogbiztonságot

Zsiday: A lakástakarék állami támogatásának elvételével szembeköpték a jogbiztonságot