szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Idén sem maradunk balatoni nyári sláger nélkül. A Kelemen kabátban száma nem mond semmi újat, a régit viszont ugyanúgy szajkózza, mint az összes magyar slágergyáros, akit megihletett a magyar tenger.

Az akkordok száma, a legmagasabb és legmélyebb hang közötti különbség a refrénben, a klipben előadott tánclépések száma és a dalra szánt marketingköltség. Ezeknek az együtthatója szükséges a nyári slágerek sikeréhez, legalábbis a brit Huddersfield egyetem professzorának pár évvel ezelőtti tanulmánya szerint.

A Kelemen kabátban nevezetű formációnak legújabb zenés költeménye, a Nyári dallam saját bevallásuk szerint a nyár bombasztikus szuperslágere. A YouTube-on egy hét alatt majdnem 86 ezren töltötték le, a divány.hu pedig besorolta a legcikibb nyári slágerek válogatásába a Macarena, a Ketchup Song és a nagyreményű UFO együttes Napolaj című, 98-as fülledt hangulatú dala mellé.

Geszti Péter szerint nem kell ítélkezni: a nyári sláger egy olyan műfaj, mely nem feltétlenül igényli a mélyen szántó gondolatokat, hanem inkább a hallgatók megörvendeztetése a cél. Nem árt olvasni viszont a napsütéses sorok között a KFT Balatoni nyár című művében, amelyből "egy jellegzetes magyaros életérzés hallatszik ki, méghozzá kissé depressziós, nosztalgikus hangulattal megspékelve”.

Geszti szerint ez egy hazai sajátosság, ami ugyanúgy fellelhető a 4F Club Balatoni láz című kilencvenes évekbeli technójában, mint bármely magyar tengerparti nyarat leíró szerzeményben. „Valamilyen oknál fogva nálunk a nyári dalokban is mindig ott van az elmúlás gondolata, továbbá kor- és hangulatfestő jellege mellett a magyaros panaszkodás sem hiányzik belőlük” – mutat rá a zeneszerző, szövegíró és producer, aki szerint mindennek a kezdete a Nekem a Balaton a Riviéra című örökzöld.

Az Ullmann Ottó zenéjét kísérő S. Nagy István tollából származó szöveget számos előadó feldolgozta: Nekem a Balaton a Riviera/Napozni ott szeretek a homokon,/Nekem csak jó estét a buona sera/nem töröm más szavakon a kobakom. Majd így folytatódik: Sohase kergetek én délibábot/Józanul járok, s nem álmodom/Utazni szeretek, de majd kibírom,/Ha nem lesz farmom vadnyugaton.

A "kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk" szállóige tehát a Balatonra is átkölthető, MC Gesztenyénél például így hangzott tizennyolc évvel ezelőtt: Kicsi, de büdi, és elég ciki/ Hogy olyan amilyen, há' van ilyen. És hiába más a hangszerelés és a ritmus a Delta zenekar 2008-as Ne pisálj bele a Balatonba című tinglitanglijának szövegében, az üzenet ugyanez: Tudjuk, hogy vannak szép helyek, és néha-néha megteheted, hogy felkeress egy pici szigetet. Ott, ahol nőnek a pálmafák és a leveléből van a strandruhád, fehér homoktól piszkos a szád! – ezután jön a magyar valóság: De van egy másik verzió/ az ám az igazi szenzáció/ nincs pálmafa és mégis igen jó. Ez lenne tehát a Balaton, az első számú üdülési célpont a gazdasági válság után.

Keserédes hangulatuk ellenére – azaz Geszti szerint pont emiatt - valamiféle identitástudatot is közvetítenek a balatoni slágerek, ez pedig nem lenézendő, „és turisztikai szempontból sem utolsó, hogy egy magyar tájegység ennyi magyar zenészt ihletett meg” - mondja a mostanában a Gringo sztár együttest felfuttatásával foglalatoskodó kreatív médiaiparos, aki szerint a magyar nyári slágerek azért is hungarikumok, mert télen még jobban működnek, mint nyáron, hiszen visszaidézik a pancsolás és gondatlanság pillanatait.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukács Andrea Shake

Gyros, palacsinta, lángos és kolbász: ebből áll a 2011-es balatoni nyár?

Minőségi turizmus és igényes balatoni nyár, ezt szeretnék látni a magyar tenger hajóskapitányai. A Balaton Fejlesztési Tanács a városok polgármestereivel az élen négy évszakosra nyújtaná a tó szezonját, a gyakorlat azonban mást mutat, nem csupán az idény időtartamával, de az üdülési csekk megnyirbálása révén az egyre csökkenő fizetőképes kereslettel, és a nyaralók igényességével kapcsolatban is.

Benzinkútnak hajtott egy nő, miután ki akarták próbálni a megjavított féklámpát

Benzinkútnak hajtott egy nő, miután ki akarták próbálni a megjavított féklámpát

Úgy tűnik, a koronavírus-vakcinához tényleg csak a gazdagabbak juthatnak először

Úgy tűnik, a koronavírus-vakcinához tényleg csak a gazdagabbak juthatnak először

Egy fiatal pár halt meg a zalai balesetben

Egy fiatal pár halt meg a zalai balesetben