szerző:
MTI

Tizedik alkalommal rendezik meg Budapesten a mobilitási hetet, és ahhoz kapcsolódóan szombaton az autómentes hétvégét az Andrássy úton. A programsorozat pénteken kezdődik.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a programsorozatot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, az idei mobilitási hét mottója: közlekedj okosan; ezzel arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy Budapesten belül környezetbarát, alternatív közlekedéssel is el lehet jutni az egyik pontból a másikba. Hangsúlyozta, hogy egy város kulcsfontosságú célkitűzésének kell lennie a környezetbarát közlekedés előnyben részesítésének.

A mobilitási hét programjait sorolva a vezérigazgató kiemelte a hétvégi autómentes napot, amikor az Andrássy utat lezárják a forgalom elől. Szombaton másik két esemény miatt a Clark Ádám tér-Lánchíd-Széchenyi tér-József Attila utca-Andrássy út-Dózsa György út útvonalon nem közlekedhetnek majd az autósok. Az Andrássy úton kiállítják a 86-os vonalon közlekedő MAN csuklós buszt, az 5-ös vonalon szolgálatot teljesítő, felújított 263-as Ikarust, egy 180-as veterán Ikarusban busztörténeti kiállítást nyitnak, négy oktatóbusszal pedig azt is kipróbálhatják az érdeklődők, hogy milyen egy buszt vezetni. Vitézy Dávid felhívta a figyelmet arra, hogy a programok miatt több BKV-járat menetrendje is módosul, a 105-ös buszt és a trolikat is elterelik.

©

Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes arról számolt be, hogy szombaton és vasárnap számos kulturális rendezvény lesz az Andrássy úton. Kiemelte a TeARTrum fesztivál elnevezésű programot, amelyen számos független színház, kisebb társulat mutatkozik be, illetve jelen lesz öt fővárosi fenntartású intézmény is. Hozzátette: több mint ötven standon lehet előre jegyeket váltani a következő idényre. A városvezető elmondta: a rendezvényt részben színházi évadnyitónak is szánják.

Csomós Miklós azt is ismertette, hogy a színházigazgatók felvetésére a tervek szerint jövő márciusban megrendezik a színházak éjszakáját is, és ezzel hagyományt szeretnének teremteni. Az Andrássy úton bemutatkoznak a vidéki városok, tájak is, a Duna-korzón pedig fiatal alkotók mutatják be installációkon a Duna szerepét.
A mobilitási hét további programjairól szólva Vitézy Dávid elmondta, hogy hétfőn a parkolási megoldásokról, kedden pedig a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatban rendeznek konferenciát. Szerdán a II. kerületi Lövőház utcában tartják meg a gyalogosutcák napját, és csütörtökön lesz a nemzetközi autómentes nap, amikor lezárják az Alkotmány utcát, este pedig a Critical Mass kerékpáros felvonulást tartják meg.

Az Európai Mobilitási Hét keretében a MÁV-Start Zrt. vonatain ingyenesen lehet kerékpárt szállítani. A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy az utasok az érvényes vasúti menetjegy vagy bérlet mellé az utazás megkezdése előtt a pénztárban díjmentes kerékpárjegyet kérjenek.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Hamvay Péter: Elszállóág

Hamvay Péter: Elszállóág

Egy őszinte sportkocsi: üléspróbát vettünk a Ferrari-alapokra épülő újkori Lancia Stratosban

Egy őszinte sportkocsi: üléspróbát vettünk a Ferrari-alapokra épülő újkori Lancia Stratosban

Befeküdt az EU-nak a Google, fontos változás jön az Androidban

Befeküdt az EU-nak a Google, fontos változás jön az Androidban

Viszlát, konzolok és izmos PC-k? Itt a Stadia, a Google videojátékos csodája

Viszlát, konzolok és izmos PC-k? Itt a Stadia, a Google videojátékos csodája

Sebestyén Balázsék buckalakóknak nevezték a lomizókat

Sebestyén Balázsék buckalakóknak nevezték a lomizókat

Ahmed H. még mindig Magyarországon van

Ahmed H. még mindig Magyarországon van