szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mióta Matt Damon a médiában kikotyogta, hogy azt mondta neki: jobb szeretne egy ideig inkább feltöltődni, mintsem egyik filmjéből a másikba esni, Steven Soderbergh úgy érzi, másképp nézik őt a filmes szakmában. Pedig akkor csak félig gondolta komolyan.

Steven Soderbergh úgy érzi, a filmezésben elért egy határt, amelyet már nem tud átlépni, ezért némi időre van szüksége, hogy átgondolja, hogyan folytassa tovább pályafutását. A 48 éves filmrendező erről a minap a The Guardian című brit napilapnak adott interjújában beszélt. Mint elmondta: azt sem bánja, ha később "nem engedik vissza" Hollywoodba, akkor majd "alacsony költségvetésű filmeket csinál, amelyek átbújnak a radar alatt".

Szó sincs arról, hogy a filmbiznisztől vagy a filmezéstől csömörlött volna meg - hangsúlyozta. "Ugyanúgy érzek, mint 17 éves koromban - abban az életkorban, amikor az ember 'a legjobb dolgot látja életében' . Éppen így készítem most is a filmjeimet, annak a kamasznak a szellemében, aki annak idején tágra nyílt szemmel és lenyűgözve nézett meg olyan filmeket, mint az Egy nehéz nap éjszakája. Még mindig érzem, milyen libabőrös lettem azon a napon, amikor azt a filmet láttam. Egy ilyesmit manapság annyira nehéz jóváhagyatni, ez az ami feldühít. Nem fáradtam bele a filmezésbe, pusztán frusztrált vagyok" - fejtette ki.

Filmesként arra törekedett, hogy olyan módon meséljen el történeteket, amire más művészeti ág nem képes, "az elbeszélés zsarnoksága" azonban most akadályként tornyosul előtte. "Egyszerűen nem tudom, hogyan tovább, egy kis szünetre van szükségem" - fűzte hozzá.

Egy este spiccesen elmondta Matt Damonnak, hogy feltöltődésre van szüksége és nem akar olyan sok filmet forgatni. "Mióta Damon kikotyogta, mindenki úgy tekint rám, mintha elárultam volna a filmet" - mesélte Soderbergh. Pedig nem szakított a munkával: dolgozik a megkezdett projekteken, be is fejezi majd azokat, de kétségtelen, hogy a felszámolás fázisában tart. Egyelőre tetszik neki, hogy visszautasítja a neki szánt forgatókönyveket. Úgy vélte, akkor fogja úgy érezni, hogy ideje visszatérni, amikor elkezdenek neki hiányozni a filmek. Soderbergh filmjei operatőri és vágói munkáit is maga végzi, csak más név alatt - emlékeztetett a guardian.co.uk. "Az operatőröm neve apám két keresztnevéből Peter Adrews lett, a vágóm pedig anyám lánykori neve után Ann Bernard" - árulta el a rendező.

A kultuszfilm-rendező, aki a Szex, hazugság, videó című filmjével például cannes-i Arany Pálmát is nyert, az elmúlt hetekben új filmmel került a magyar moziba is. A thriller címe: Fertőzés, ami egy halálos vírus globális terjedésének és következményeinek lehetséges forgatókönyvét vázolja fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Méregdrága lesz a Sony új mobilja, de nem mindenkinek szánják az Xperia Prót

Méregdrága lesz a Sony új mobilja, de nem mindenkinek szánják az Xperia Prót

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Egyre több magyar településen alacsony a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

Az On the Spot alkotói: Be kellett látnunk, hogy létezik a holokausztfáradtság

Az On the Spot alkotói: Be kellett látnunk, hogy létezik a holokausztfáradtság