szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem jelenik meg többé nyomtatott formában és teljes mértékben digitalizálódik a híres Encyclopaedia Britannica. Az utolsó keményfedeles példányokat 1395 dollárért - durván 310 ezer forintért - meg lehet vásárolni a vállalat honlapján.

Az enciklopédiát a skóciai Edinburghban adták ki először 1768-ban, és azóta folyamatosan nyomtatásba került. A chicagói székhelyű Encyclopaedia Britannica Inc. vállalat bejelentése szerint a jelenleg készleten lévő mintegy négyezer keményfedeles példány értékesítése után azonban nem nyomtatnak többet a híres lexikonból.

A kétévente újranyomott 32 kötetes enciklopédia 1990-ben élte a virágkorát, akkor 120 ezret adtak el belőle - mondta Jorge Cauz, a vállalat igazgatója, aki hozzátette, hogy hat évvel később ez a szám 40 ezerre esett vissza.

A cég az 1970-es években kezdett el ismerkedni a digitális formában történő kiadás lehetőségével. Az enciklopédia első CD-ROM-on elérhető változata 1989-ben jelent meg, és 1994-ben vált elérhetővé az interneten keresztül is. Az utolsó keményfedeles példányokat 1395 dollárért - durván 310 ezer forintnak megfelelő összegért - lehet megvásárolni a vállalat honlapján.

"A Britannica volt az egyik első vállalat, amely mintegy húsz évvel ezelőtt teljes mértékben megtapasztalta a technológia hatását, de azóta sikerült alkalmazkodnunk, bár ez időnként nagy nehézségeket jelent" - húzta alá Cauz. A nyomtatott formátum búcsúztatásának alkalmából az Encyclopaedia Britannica honlapjának tartalma jövő keddig ingyenes elérhető.

Az enciklopédia internetes verzióját, amelyhez mobilkészülékeken is hozzá lehet férni, több mint százmillióan használják világszerte. Az online előfizetés összege nagyjából 70 dollár körül mozog évente, és a vállalat a közelmúltban dobott piacra egy sor alkalmazást, amelyeket havonta 1,99 és 4,99 dollár közötti összeg fejében élvezhetnek a felhasználók.

Az igazgató szerint az online kiadás sokkal közösségibb élmény nyújt. "A könyv formátum szinte abban a pillanatban "elavulttá" válik, amint kinyomtatják - fejtette ki. - Ezzel szemben az online enciklopédiát folyamatosan frissítjük." A Britannica több mint százfős szerkesztői gárdájának munkáját rengeteg szakértő segíti. A tanácsadók között van Bill Clinton volt amerikai elnök és a Nobel-békedíjas Desmond Tutu, Johannesburg érseke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Most kiderül, hogy megtisztítható-e egy ország a vírustól, ha mindenkit letesztelnek

Véletlenül találtak egy új szervet az emberi testben

Véletlenül találtak egy új szervet az emberi testben

Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon

Ne csodálkozzon, ha ember helyett gép ír vissza az Instagramon