szerző:
Vajna Tamás

Minimalista szcenikával állítja a MÜPA színpadára Richard Wagner egyik legtöbbet feldolgozott operáját Matthias Oldag. Az első előadás június 3-án volt, a második június 19-én lesz. A német rendező szerint a mű ma is provokatív, a „fél-szcenírozás” pedig a muzsika javát szolgálja

hvg.hu: A budapesti Wagner-napokat nyitó és záró Tannhauser a szokásos 3-4 hetes próbaidőszak helyett alig pár nap alatt vitte színpadra. Mindig ilyen rapidmód dolgozik?

Matthias Oldag: Ha dolgozunk, hát dolgozzunk! Szerencsére a Fischer Ádám vezette zenekar és az énekesek is vérprofik, ahogy a technikai személyzet is, így nem okozott gondot a munka. Eleinte féltem attól, hogy a pazar akusztikájú, a hangszereket és az énekhangot egyaránt tökéletesen érvényesítő budapesti koncertterem az operákénál jóval kisebb színpadán mit tudunk majd megmutatni. Ám, mivel az egyszerű, letisztult színpadképben és a koncentrált játék erejében hiszek, mondhatni egyfajta Brecht-i stílust képviselek, végülis nem volt nehéz dolgom.

hvg.hu: A hatalmas színpadi masinériát megmozgató, lát-ványos díszletekkel és jelmezekkel operáló dalszínházi tradícióra talán már nem is vevő a művelt közönség?

M. O.: Szó sincs róla, a stadion-előadásoknak vagy a szó 19. századi értelmében vett romantikus feldolgozásoknak is van létjogosultsága, sőt. De nekem más az ízlésem.

hvg.hu: Szembe megy a klasszikus interpretációkkal?

M. O.: Nem hinném, hiszen én is elmesélem a történetet, legfeljebb sallangmentesebb módon.  Ugyanakkor én is szórakoztatóipari szakember vagyok, csak másképp állítom színpadra a műveket. Imádom például Johann Strausst vagy a musicaleket is, de ott sem a Broadway-stílt képviselem. Egyszóval, nem feltétlenül csak a habosra tupírozott előadás lehet szórakoztató.

hvg.hu : Wagnert viszont még nem rendezett, milyen volt az első találkozás?

M.O.: Izgalmas. Az 1989-es rendezői debütálásom óta Beethoventől Pucciniig, Mozarttól Orffig számtalan óriás művét színpadra állítottam már, és Wagnert eddig nem vállaltam, ugyanakkor intendánsként azért a Lohengrint vagy például a Trisztán és Izoldát már repertoárra tűztem. Wagner zsenijét tehát mindig is nagyra becsültem. A Tannhauser azért is izgatott, mert szerintem ma is tabudöntő mű.

©

Egy olyan férfiról, olyan művészemberről szól, aki keresi önmagát, aki nem találja a helyét a mindennapokban, a társadalomban, de a művészetben sem. Ő az, aki nem tud választani két nő között sem. Tannhauser szerintem valódi tragikus alkat. Kétségei, őrlődése, őszintesége miatt igazán provokatív figura. Ez az attitűd ugyanis ma is polgárpukkasztó.

hvg.hu: Ezek szerint a pesti nagyérdemű akár botrányra is számíthat?

M. O.: Nem hiszem, már csak azért sem mert az eddigi tapasztalataim szerint a magyar közönség ismeri és érti Wagnert.  A magyar operarajongók ebben a német publikumhoz hasonlítanak, a Wagner-kultusznak önöknél mély gyökerei vannak. Ma szerintem botrányt a pedofília képes kiváltani, a Tannhauserben viszont szó sincs ilyesmiről. Én ráadásul mindent a partitúrának és a szövegkönyvnek rendeltem alá.

hvg.hu: Az efféle, a szakmában félig szcenírozottnak nevezett, leginkább az ária-estekhez hasonló, teátrális elemeket alig-alig alkalmazó előadások egyre inkább divatba jönnek. Vajon ez is a kultúrát sem kímélő globális gazdasági krízisnek tudható be?

M.O.: Félreértés ne essék, azért ezek valódi előadások, habár kétségtelenül erősebb a koncert-jellegük. A MÜPA által tökélyre fejlesztett metódus ereje éppen az, hogy a műre, annak interpretációjára és nem a szcenikára koncentrál. Bár remélem, hogy a fények és a vetített képek használatával szolgálunk majd látványbeli meglepetéssel is Wagner-napok közönségének. 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!