szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szuper dolog wellness-beutalót, vagy színházjegyet kapni karácsonyra, mi viszont arra voltunk kíváncsiak, a megszokotton túl milyen élményeket lehet még becsúsztatni a fa alá a lakáskoncerttől a bonbonkészítő tanfolyamig.

1. Dollár papa gyermekei - rendeljen színészt a lakásába!

Ha nem parfümfelhőben, nagy nehezen előbányászott alkalmi ruhában, hanem mondjuk mackónadrágban szeretnénk élvezni egy színdarabot, tökéletes választás. Főleg, ha nem félünk attól, hogy saját életterünk, tárgyaink, és felületesen megismert szokásaink is az ott megszülető darab részévé válnak. Még az is megeshet, hogy egy vadidegen férfi tolja le a gatyáját a nappalinkban. Az előadás nagyjából egy óra hosszú és mindenhol előadható, még a legkisebb szobában is.

2. Lakáskoncert Fellegi Ádámnál

"Itt születtem 1941-ben, itt lakom, itt tartom a koncerteket, itt alszom, itt élek." Fellegi Ádám Liszt Ferenc-díja zongoraművész Zichy utcai lakásában játszik és mesél közeli barátoknak és idegeneknek - és még süti is van. Lakása egy Szabó István történelmi film díszlet része, a lakáskoncert leckéje pedig a következő: zongoraszót közelről, hangosítás nélkül és kis térben kell hallgatni. Az élményről részletesebben itt olvashat.

©

3. Lakásétterem

Nem csak a színházat és a zenét élvezhetjük intim környezetben, a legfelívelőbb karrierje most talán a lakáséttermeknek van. Az általunk választott étterem lényege: városi fiatalok, akik szeretnek főzni, meghívnak barátokat, ismerősöket, ismerősök ismerőseit, majd igyekeznek profin fel- és kiszolgálni.

Marci, Zsófi és Tomi rendszeresen tartanak ízorgiákat egy belvárosi, Múzeum körúti lakásban, de nehezíti az ajándékozást, hogy mivel a Lakásétteremben általában túljelentkezés van, a jelentkezők között sorsolással döntenek.

4. Gasztrokurzusok

A gasztronómiánál maradva egy nagyjából tízezer forintos összegért bárkit befizethetünk egy olyan workshopra, ahol megtanulhatja például a bon bon-készítés , a koktélkészítés, a kávékészítés, vagy éppen a thai konyha alapjait. Általában 180 perces alkalmakról van szó.

©

5. Tandembiciklizés a Margitszigeten – télen is

Egyórás retrotekerés 3400 forintért. A bicikli vezetése nem igényel nagy gyakorlatot, de a túra előtt lehet gyakorolni a Margitszigeti Atlétikai Centrum sportpályáján. Az útvonal nyugis, nem zavarja a forgalom. Száraz útviszonyok esetén télen is elérhető a program, ilyenkor megfelelő öltözet ajánlott, például síeléshez, korcsolyázáshoz való réteges öltözet.

6. Barlangtúra

"Csúszós-mászós" overállos barlangtúrák, ahol a résztvevők a barlangot eredeti állapotában (nem betonjárdán és reflektorokkal kivilágítva) nézhetik meg, barlangi szakvezetők segítségével. Egy ilyen túrán többször kell négykézláb vagy hason csúszva közlekedni, de ennek ellenére semmilyen barlangász előképzettség nem kell hozzá.

A barlangtúrákat Magyarország leghosszabb barlangjába, a Buda elegáns negyedei alatt húzódó, 29 km hosszú Pálvölgyi-labirintusrendszerbe szervezik. A túrákhoz mindenkinek biztosítják a szükséges felszerelést, overállt, sisakot és világítást. (4500 Ft/fő)

7. Tematikus séták

A Budapest Beyond Sightseeing a VIII., illetve az V. kerületben vezényel le "szociokulturális kalandokat". Legendák a múltból, szórakoztató történelem, interakció Budapesttel és egymással, személyes emberi találkozások, titkok és rejtélyek.

Hasonlóra vállalkozik a Kortárs Építészeti Központ is, amikor funkcióját vesztett középületekbe, elhagyott víztornyokba, illetve újrahasznosításra váró ipari létesítményekbe kísér el minket.

8. Vezessen harckocsit!

Hogy a férfiak military iránti vonzalmát is kielégítsük, eláruljuk: ma már arra is van lehetőség, hogy vezessünk egy igazi hidegháborús, szovjet klasszikust, egy T59-est. Ebből a modellből majd 10 000 darabot gyártottak 1959 és 1980 között, és tucatnyi ország hadseregében rendszeresítették. A 30 perces élmény Győrben elérhető, ehhez azonban már mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, mert 60 ezer forintba kerül.

Színház otthon
©

9. Élményház családi belépő

A kalandpark nem új műfaj, nyáron viszont a XI. kerületben nyílt egy fedett változat is, kötélpályával, mászófalakkal és trambulinnal. Egy tízezer forintos belépővel két felnőtt és két gyermek használhatja az élménypark szolgáltatásait.

10. Fogadjon örökbe egy állatot!

Bár az állatkerti örökbefogadás az adományozás egy különleges formája, sokszor válik ajándékká. A kiemelkedően kedvelt állatok - mint például az oroszlánok, elefántok, zsiráfok vagy a pandák - mellett a kígyóknak, krokodiloknak, sőt, még a denevéreknek is vannak pártfogói. Az örökbefogadás természetesen jelképes, az állat az állatkertben marad. A legfiatalabb „szülő” egy mindössze négyhetes kisbaba volt.

Itt találja az örökbefogadható állatok listáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!