szerző:
hvg.hu

Megállapodott a Kanye West albumát kiadó Universal az Omegát képviselő Hungarotonnal. A magyar fél elégedett, de a jogdíj összegét titkolják. A Blikk 10 millióra saccolja a Gyöngyhajú lányért járó fizetséget.

A Blikk kalkulációja szerint tízmillió forintot kaszálhatott az Omega azért, hogy Kanye West felhasználta a Gyöngyhajú lányt egyik számában.

A New Slaves című dalban 2 perc 46 másodpercnél hallható a Gyöngyhajú lány refrénje.

Kóbor János, az Omega énekese üdvözölte, hogy zenéjüket felhasználták, és nem is feltételezte, hogy egy ekkora sztár ne akarna fizetni a felhasználásért. Ám miután tavaly júniusban kijött Kanye új albuma, a lemezt forgalmazó Universal Music nem jelentkezett. Ezért a Hnugaroton lépett akcióba, egy közvetítő segítségét kérve.

Porkoláb Péter, a Hungaroton vezetője azt mondta, az USA-beli közvetítő, a Naxos segítségével nagyságrendileg annyi pénzben sikerült megállapodni, mintha peres úton harcolták volna ki az összeget. Porkoláb nem árulta el a pontos összeget, de azt mondta, nagyságára lehet következtetni, hiszen a szerzői és előadói jogdíjakat nemzetközi megállapodások határozzák meg.

A Blikk kalkulációja szerint a teljes nagykereskedelmi bevétel 10-10 százalékát fordítják a jogdíjakra, másodpercarányosan. A közvetítőnek ebből 10 százalék jár. A lap úgy számolt, tízmillió forintra rúghat az összeg, amelyen a dal szerzői és előadói osztoznak.

Az Omega elégedett a megállapodással, de nem nyilatkozik az összegről - mondta az együttes menedzsere, Trunkos András.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!