szerző:
Bicsérdi Ádám - Bodnár Zsolt
Tetszett a cikk?

A Twin Peaks vagy az X-akták újraindítása még érthető volt, de a Xena című sorozat felmelegítésével egy határt átlépett a tévés világ. Innentől kezdve bármelyik retró-szériát elő lehet venni, színvonaltól, aktualitástól függetlenül. Eljátszottunk a gondolattal, mely sorozatokat kellene folytatni. Ki térjen vissza? Hunyadi főtörzs vagy a Spáh ikrek? Mitch Buchannon vagy Magnum? Szavazzon!

1. Família Kft.

Miért volt meghatározó?

Az első magyar szituációs komédia szépen keretbe foglalta a kilencvenes éveket, 1991-től 1999-ig volt műsoron, csak a kereskedelmi csatornák megjelenését követő nézettségvesztés jelentette a sorozat végét. Ebben ismerhette meg a közönség az aláröhögés és a termékelhelyezés fogalmát, és jó néhány szállóigét is köszönhetünk a szériának („Eddig, eddig, eddig vagyok”, „Hajnalkám, te ezt nem tudhatod”). Esztergályos Cecília és a Spáh ikrek pedig a korszak legnépszerűbb „celebjei” voltak.

©

Miért kellene újraindítani?

Miközben a stúdióban, néhány helyszínen felvett, alánevetéses, úgynevezett többkamerás sorozatok (Jóbarátok, Seinfeld, Egy rém rendes család) regnálásának látszólag véget vetettek az új típusú, személyesebb hangvételű komédiák (The Office, Az ítélet: család, Louie), azért a nép még mindig vevő az Így jártam anyátokkal és Két pasi – meg egy kicsi szerű sorozatokra. Magyarországon ilyen jelenleg nincs.

Mi lenne az új sztori?

Miért, mi volt a régi? Csak egy kicsit kozmetikázni kell az elemeket. Kellenek újabb, yolóbb szállóigék, egy még cukibb ikerpár és még tutibb szponzorok, akiket ki lehet tenni a polcra. Talán azóta elnyert a Szép család egy trafikkoncessziót az ábécére, a nagypapa végre nyert egyszer a lovin, de az is biztos, hogy Kriszta újságírói lehetőségei is bővültek az épülő médiabirodalmaknak köszönhetően.

Kik lennének az új színészek?

Ezt a színvonalat bármilyen szereplőgárdával simán lehetne hozni, viszont az időközben rengeteget fejlődött digitális technikáknak hála, több ponton is faragni lehetne a sorozat költségvetésén: az elmaradhatatlan ikerpár eljátszásához most már elég lenne egy gyerek, és a szinte egyfolytában üres boltba is oda lehetne vetíteni egy pár vásárlót valamilyen számítógépes trükkel.

2. Kisváros

Miért volt meghatározó?

A Kisvárost kezdetben csak az Angyalbőrben gyenge folytatásának tartották, de idővel mindenki rájött, a képzelt határ menti településen, Végváron játszódó sorozatot nem csak Usztics Mátyás viszi a hátán. Mindenki hamar megkedvelte a szinte minden jelenetben zabáló Járai rendőr őrnagy (Hollósi Frigyes), vagy az ügyeletes hülyegyerek, Máté (Győri Péter) zászlós karakterét.

Így aztán hiába a rengeteg gátlástalan termékelhelyezés, ezt a sorozatot úgy zabálta a nép, mint Járai a nokedlis pörköltet. Egy ország énekelte, hogy az óóóóó, az én városom, a kívánságműsorokba került a KGB (Kiss-Gidófalvy Band) zenekar műanyag-rockos főcímdala, és nem mellesleg ebben a sorozatban szinte az összes magyar színész felbukkant Pokorny Liától kezdve Csőre Péteren keresztül Molnár Piroskáig.

Kultuszához jócskán hozzájárult, hogy egyesek szerint ez a széria a magyar televíziózás abszolút mélypontja.

Miért kellene újraindítani?

A sorozatot azóta többször is újra leadta valamelyik csatorna, mondhatni megunhatatlan klasszikusról van szó, de ezzel jócskán túloznánk. A majd 200 részes sorozat legjobb pillanatainak azóta, már egy mikroblog is emléket állított.

Azt meg senki sem vonhatja kétségbe, hogy a mostanában folyton beszédtémát szolgáltató szerb-magyar határnál bőven lenne dolga a határőrségnek.

Mi lenne az új sztori?

Végvár helyett ezúttal másik helyszínen játszódna a cselekmény, valahol a déli határvidéken: már áll a kerítés, ám így is akad bőven bűntény a határátkelő környékén. Hunyadi főtörzsőrmester már rég nyugdíjba vonult, ám egy szervezett bűnbanda elleni harcban az ő szakértelmére is szükség lenne. Egy cameóban Irénke, a migránsvadász is feltűnne.

Kik lennének az új színészek?

Hollósi Frigyes fájóan hiányozna a szereplőgárdából, de Usztics és Győri Péter nélkül elképzelhetetlen lenne az újraindulás. A mellékszerepekben pedig a fiatal magyar színészek apraja-nagyja felbukkanhatna. Már ha akarják örökre magukon a bélyeget, hogy a Kisvárosban kezdtek. De ha ők kiesnének, jöhetnének a Barátok köztből vagy a Jóban rosszbanból kiírt színészek.

3. Linda

Miért volt meghatározó?

A mindössze 17 epizódot megélt sorozat 1983 és 1989 között készült el, de ezt is folyamatos körforgásban adja a tévé. A karatebajnok gimnazistából hamar alhadnaggyá váló lány története a kilencvenes évek fiatalságára is nagy hatással volt – az ember nem tudta úgy meglendíteni a lábát, hogy ne sikított volna mellé egyet Linda-módra. A sorozat hatására ráadásul jelentősen megnőtt a rendőrnek jelentkező nők száma, és a küzdősportok is népszerűbbek lettek a fiatalok körében.

A készítők rajongói nyomásra 2000-ben leforgattak még öt részt, ami végül csak 2002-ben került adásba, de a siker elmaradt – Linda még nem érett meg a visszatérésre. Azóta eltelt újabb 13 év, itt az idő.

Miért kellene újraindítani?

A kilencvenes években virágzó magyar sorozatipar hosszú szünet után újra beindult, de amíg a férfiak lubickoltak az ikonikus főszerepekben (Stohl András – Tűzvonalban, Anger Zsolt – Hacktion/Fapad, Mácsai Pál – Terápia), nincs igazán emlékezetes női karakterünk.

Mi lenne az új sztori?

Veszprémi Linda kommunikáció és médiatudomány szakra jár egyetemre, de a diplomázás előtt szüleinek sikerül lebeszélni őt, hogy haszontalan bölcsésznek álljon, és teremfocista édesapja szerez neki egy viszonylag jól fizető minisztériumi állást. A lelkesen karatézó lány dolga protokollreferensként az lesz, hogy a keleti nyitás jegyében zajló kalandos ázsiai utakon elhárítsa a diplomatákra leselkedő veszélyeket.

Kik lennének az új színészek?

Görbe Nóra neve elválaszthatatlan Lindától – de ugyanezt hittük Harrison Ford és Han Solo vagy Charlton Heston és Ben Hur esetében is, aztán egy-két év múlva mindkét karaktert új színész alakítja majd.

Új Linda-jelöltünk, Bánfalvi Eszter legutóbb a Senki szigetében mutatta meg, milyen kemény csaj, ráadásul olyanokat szinkronizált, mint A tetovált lány vagy a Scarlett Johansson-féle Lucy – pluszpont, hogy általában őt is rövid hajjal láthatjuk.

4. Patika

Miért volt meghatározó?

Amíg nyugaton a brutális esetekre szakosodott nyomozók, korrupt zsaruk és magánéleti drámákkal küszködő orvosok történeteit zabálta a nép, addig nekünk egy rocksztár gyógyszertáros jutott – Polacsek Norbit, az Old Gold nevű zenekar szintis-énekesét Koltai Róbert alakította a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb magyar sorozatában. A csapkodó történet mellett nagy szükség volt egy Dés László-kaliberű zeneszerzőre, aki miatt talán még az is megnézte az egyes epizódokat, akit nem érdekeltek Koltaiék hányattatásai.

Miért kellene újraindítani?

A sorozat nem hagyta bekategorizálatlanul magát, már a főcímben feltűnt a megcélzott műfaj: zenés tv-komédia. Na, ilyenünk sincs jelenleg – sőt még az amerikai csatornák kínálatában is nagyítóval kell keresni a zenével foglalkozó (nem reality) sorozatokat.

©

Mi lenne az új sztori?

A huszonegyedik században, az internetnek „hála” globális divat lett a homeopátia, az alternatív/organikus/bio-kezelések propagálása. Biztosak vagyunk benne, hogy a sorozat leírásában csak „bohém patikusként” jellemzett Polacsek is vevő lenne a természetes gyógymódokra.

A bérleti díj megspórolása miatt ráadásul úgy döntene, hogy egy áltudományos ismeretterjesztő oldallal egybekötött webshopot működtetne PolacsekNorbi.com néven, ami a Facebookon is hasítana, így több ideje és pénze maradna a zenére, és végre kiléphetne Tádé frontember árnyékából.

Kik lennének az új színészek?

Koltai nélkül nincs Patika, ez nem kérdés. Az még ráadásul vicces is lehetne, ahogy a hetven fölött járó színész internetes biodílerként képzelné újra a történetet. A Tádét játszó Kaszás Attila persze hiányozna az Old Goldból, őt hiba lenne bárkire is lecserélni.

5. Űrgammák

Miért volt meghatározó?

1995-ben azzal a céllal indult az ifjúsági sorozat, hogy a természettudományos ismereteket könnyedebb, fiatalosabb formában próbálják meg közelebb hozni a diákokhoz. A Xénia-láz el is kapta rendesen az országot, még annak ellenére is, hogy a sci-fi sorozatnak csak nagy nehezen nevezhető széria számítógépes trükkjei, dramaturgiája, párbeszédei már a kilencvenes években is kínosnak számítottak.

De ne feledjük, a kereskedelmi tévék csak 1997-ben jelentek meg, így választék híján mindenki nézte Sziniszterék kalandjait. Hogy a tudományos ismeretterjesztés mennyire volt sikeres, azt nem tudni, de a sorozat köré szervezett Xénia Láz Egyesület még politikai botrányba is keveredett, miután a csatlakozni kívánt tagoknak kiküldött kérdőív a vallási hovatartozásról és a politikai beállítottságról is érdeklődött a kamaszoknál. A sorozat ’98-ban szűnt meg. Mai fejjel már hihetetlen, de mintegy 160 epizód után.

Miért kellene újraindítani?

A magyar diákok ismeretei a PISA-felmérések alapján még hiányosabbak a matematika és a természettudományok területén, szóval ráférne egy kis tévés oktatás a nebulókra. A sci-fi műfaja azóta sem ment ki a divatból, sőt reneszánszát éli, szóval minden adott lenne az újrainduláshoz.

Mi lenne az új sztori?

A készítők helyében mi nem modernizálnánk a sorozat Commodore-számítógépeket idéző látványvilágát. A 8-bites korszak újra menő, így érdemes lenne tovább butítani az űrhajó belső tereit, a kijelzőket, na és persze az űrben játszódó jeleneteket. A befejező epizódban a fiatalok visszatérnek a Földre. Azóta majdnem 20 év telt el, de mivel a befejező epizód végén megfogadják, hogy mindig találkoznak, ezért újra összegyűlnének. Ám tudásukra újra szüksége lenne Sziniszternek és Dexternek.

Kik lennének a színészek?

Sörös Sándor, Szombathy Gyula és Szulák Andrea sem utasítana vissza egy ilyen felkérést. A fiatalok közül Eördögh Alexa futotta be a legnagyobb karriert, belőle még Playboy-címlaplány is lett, de lassan egy évtizede visszavonult. Ezért is lenne nagy szám a visszatérése.

6. Baywatch

Miért volt meghatározó?

Malibui vízimentők hétköznapjai? Mi abban az izgalmas? Várjunk csak. Ha a sorozatban nőkre feszes fürdőruhát, a férfiakra lazább shortot adunk, és indokolatlanul sokat futtatjuk őket, máris más a helyzet.

A Baywatch szó hallatán ma már a Playboy címlapján feszítő Pamela Anderson, Karmen Electra, Erika Eleniak, na és a Mitch Buchannon szerepében is ikonnná váló David Hasselhoff ugrik be mindenkinek. Más viszont aligha. De most komolyan, fel tudna bárki is idézni egyetlen történetszálat az eredeti sorozatból?

A Baywatch színtiszta kilencvenes évekbeli termék: színes, túlesztétizált, de leginkább hamar szavatosságát vesztő kacat. Pont ettől működik.

Miért kellene újraindulnia?

Az eredeti sorozat két folytatást is megért, volt egy hivatalos, és egy nem hivatalos verzió is, de mindkettő hamar kifulladt. Mostanra azonban eltelt elég idő, tombol a mindent újrahasznosító, mindent idézőjelbe tévő kultúra. Egy teljesen komolytalan, még hangsúlyosabban csak a külsőségekre  koncentráló sorozat most még nagyobbat szólhatna.

Mi lenne a sztori?

Az epizódok egyik legfurább része volt az úgynevezett klipbetét: ekkor pálmafák alatt elsuhanó görkorisokat, és tökéletes testű szörfösöket csodálhattunk percekig, jellegtelen háttérzenére, és az egészben az volt a legjobb, hogy semmi köze sem volt a sorozathoz.

Az új évadban elég lenne, ha ezeket a klipeket nyújtanák sorozathosszúságúra, nem kellene túlspilázni a történetet. Úgyis mindenki a testekre és a zenére figyelne.

Kik lennének a színészek?

A Baywatchnál lehetne a leghamarabb lezavarni a castingot: itt a színészi kvalitásokkal úgyse kell foglalkozni. Az azóta felnőtt Hobie-t alakító Brandon Callt viszont óriási hiba lenne kihagyni.

7. Knight Rider

Miért volt meghatározó?

Melyik kilencvenes években született gyerek nem beszélt véresen komolyan a karórájához, azt K.I.T.T.-nek szólítva? Igazi férfinak számított-e az, aki legalább egyszer nem mozdult ki az éjszakába piros ing/fekete bőrdzseki kombóban? Az egyik legszürreálisabb amerikai sorozatban David Hasselhoff egy vietnami fogolytáborból szabadult rendőrt alakított, aki a Jogért és Igazságért Alapítvány és annak milliárdos tulajdonosának megbízásából folytatja hadjáratát a bűnözés ellen okos Pontiacjával, K.I.T.T.-tel együtt.

Miért kellene újraindítani?

A Knight Rider egy mesterséges intelligenciával rendelkező menő kocsiról szólt. A mesterséges intelligenciánál és a menő kocsiknál pedig kevés forróbb téma van 2015-ben. Ráadásul David Hasselhoff is ráerősített az utóbbi években a köré épült kultuszra, biztos, hogy lenne egy lojális nézőbázisa az új sorozatnak.

Mi lenne az új sztori?

Az okostelefonok, az okosórák és az okosszemüvegek korában nyilván csak egy tech-óriáscég marketingfogásaként lehetne tekinteni az okosautós sorozatra, amely főszereplője ráadásul még az igazságért is küzd. Ez még miért nem volt napirenden semmilyen PR-osztályon? Vietnamot nyugodtan ki lehet cserélni Irakra/Afganisztánra, és meg is van az Új Amerikai Hős.

Kik lennének az új színészek?

Bár Hasselhoffot lecserélni bármiben nagy vétség lenne, de azért lehet, hogy itt egy fiatalabb macsóra lenne már szükség. Ha maradunk a B-kategóriás színészeknél, akkor mi szívesen megnéznénk Michael szerepében Jason Stathamet, persze szigorúan dús göndör parókában.

8. MacGyver

Miért volt meghatározó?

Angus MacGyver (a barátjainak csak Mac) a találékonyság, a talpraesettség, a kreativitás ikonja, az ember, aki végérvényesen bebizonyította, hogy lehetetlen nem létezik. A szegényes felszereltségű kollégium lakói számára félisten, de a DIY-bloggerek is imába foglalják a nevét. Csak svájci bicska legyen, meg szigszalag.

A titkosügynök történetét a házi fabrikálást szintén többször alkalmazó Szupercsapat light verziójának szánták, mivel MacGyver nem használ fegyvereket, ellenben az eszét használja, amikor terroristákat kell lekapcsolni.

Miért kellene újraindítani?

A sorozatvilág követői egyfolytában arra panaszkodnak, hogy az írók egyre kevésbé eredeti sztorikkal állnak elő és újrahasznosított történetekkel, a megszokottság érzetével próbálják meg kiszolgálni a nézőket. Ebben a légkörben már nagyon elférne valami olyan alkotás, ami egy kicsit megdolgoztatja az agyat és inspirálja, kreativitásra ösztönzi a fiatal közönséget.

Mi lenne az új sztori?

139 sorozatepizód és két tévéfilm során már gyakorlatilag minden háborús „csináld magad” megoldást láthattunk MacGyvertől, így éppen ideje valami más közegbe helyezni az intelligens férfit.

Szinte minden műfajban el lehet képzelni ezt a rendkívüli karaktert: romantikus vígjátékban („Egy reménytelen szerelmes, aki csak a kreativitására számíthat, hogy elnyerje választottja szívét.”) vagy, mondjuk sci-fiben is („Professzor MacGyver egy távoli bolygón ébred, és csak az ott fellelhető dolgokat veheti igénybe, hogy hazajusson”).

Kik lennének az új színészek?

Mivel a főszereplőn kívül itt tényleg csak azért vannak más karakterek, hogy legyen valami történet, ezért csak MacGyver szerepéről érdemes beszélni. Szerencsétlen Richard Dean Andersonnak pedig összesen két valamire való szerep jutott életében, a Csillagkapu O’Neill ezredese és MacGyver. Ne vegyük már el tőle.

9. Magnum

Miért volt meghatározó?

Egy jóképű, vagány magánnyomozó repeszt a tűzpiros Ferrarijával a Hawaii-szigeteken: a Magnum annyira más valóságot hozott a magyar háztartásokba, hogy akkor is mindenki leült volna elé, ha egyetlen párbeszéd sem hangzik el az epizódokban. Pedig azok a párbeszédek adták a sorozat sava-borsát: a szabadelvű nőcsábász Magnum és a karót nyelt Higgins civakodásai még ma is viccesnek hatnak, és a mellékszereplői gárda, főleg Rick és TC is telitalálat volt.

De a Magnumot hazájában, Amerikában is imádták a nyolcvanas években, főleg a Tom Selleck által játszott magánnyomozó karaktere talált bele nagyon a korhangulatba. Magnum ugyanis nem a szokásos szuperügynök volt, hanem a kosárlabdáért, a szép nőkért és autókért rajongó ún. egy közülünk-férfi. Ráadásul ez volt az első tévésorozat, amelyben a vietnami veteránok (Magnum, Rick és TC) egyértelműen pozitív szerepben tűntek fel. Ja, és a bajuszok: a sorozatban Rick az egyetlen szereplő, akinek egy részben sem volt bajusza.

Miért kellene újraindítani?

Azért, mert a Magnum maga a carpe diem, és nagyon jól jönne egy szimplán csak könnyed, szellemes sorozat a mostani apokaliptikus, fantasy-hősökkel és zombikkal fémjelzett sorozatpiacra. Jó lenne, ha Magnum újra rámutatna arra, hogy még egy komoly, felelősségteljes munka miatt sem szabad megfeledkeznünk a földi élvezetekről. A sorozat újraindításáról egyébként már máshol is elgondolkodtak.

Mi lenne az új sztori?

Magnum és sztori? Már az első részeket sem az őrülten csavaros történetek, sokkal inkább a jó szereplőcsapat vitte el a hátán, szóval itt tényleg nem kéne nagyon megerőltetni magát az írócsapatnak.

Kik lennének a színészek?

Tom Selleck már nem lenne túl hiteles a sármos nyomozó szerepében, igaz egy cameóra biztosan feltűnne. Korábban Matthew McConaughey is elejtette, hogy annak idején visszautasította a Magnum moziverziójának főszerepét (abból a tervből amúgy sem lett semmi), most itt lenne az alkalom a pótlásra. True Detective és Magnum egyben: azért ez elég jól hangzik, nem?

10. Miért éppen Alaszka?

Miért volt meghatározó?

A Twin Peaks mellett a másik értelmiségi sorozat a kilencvenes évekből, amely azonban Lynch és csapatának szürreális agymenésével ellentétben elég derűs képet festett egy kisváros lakóiról. A Miért éppen Alaszka? sikere egyrészről nagyon meglepő, hiszen ennyi fura, bogaras karakter talán egyetlen sorozatban sem tűnt fel egy amúgy szegényes környezetben. De pont ez a szertelenség, jó értelemben vett nemtörődömség tette szerethetővé az alaszkai város, Cicely lakóit, az idegenként a városba csöppenő Fleischmann dokitól az exűrpilóta Maurice-on keresztül a mindent a filmekből tanuló Edig.

Miért kellene újraindulnia?

Ma már Dunát lehet rekeszteni a kisvárosokban játszódó történetekből (Fargo, Wayward Pines, The Killing, stb.) de a többség valamilyen bűntény köré építi fel a történetet. A Miért éppen Alaszka? azonban ezúttal is inkább a karakterekre koncentrálna, korunknak megfelelően, még borultabb, még nehezebben megfejthető karakterekkel.

Mi lenne az új sztori?

Az utolsó évadokból kiírták Fleischmann dokit, de nélküle a sorozat hamar elvérzett. Így két út áll az új évad előtt: vagy előzményt ad az isten háta mögötti Cicely városának történetéhez, vagy visszacsábítja valahogy Fleischmann dokit. Utóbbi eset persze egyszerűbb lenne, hiszen csak frissíteni kellene a szereplőgárdát. Ezzel már csak azért sem lenne gond, mert a sorozat egyik alkotója, Joshua Brand már a 2010-es években is letette névjegyét a The Americans című, rendkívül sikeres szériával.

Kik lennének a színészek?

Rob Morrow a Gyilkos számokban, Barry Corbin a Modern családban, John Cullum a Mad Menben tűnt fel az elmúlt években, úgyhogy nem estek ki teljesen a pixisből. De a Fargo első évadának jó néhány mellékszereplőjét is átköltöztetnénk Cicelybe.

Ha további ötletei lennének, írja meg nekünk az [email protected] címre!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csúnya visszaeséssel kezdte az évet a hazai lakáshitelezés

Csúnya visszaeséssel kezdte az évet a hazai lakáshitelezés

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb

Micimackós szettet ad ki a Lego

Micimackós szettet ad ki a Lego