szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizenhárom ezer magyar középiskolás nézheti meg ingyen az Oscarra jelölt magyar filmet. Az április végéig tartó vetítéssorozatot a kormány is támogatja.

Április végéig harminc alkalommal vetítik le Nemes Jeles László Oscar-díjra jelölt alkotását az Uránia mozi dísztermében. Az első vetítés csütörtök délután lesz a budapesti Szent Margit Gimnázium több mint 400 diákja és tanára számára – mondta el Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója a moziban tartott sajtótájékozatón.

Az Uránia a film alkotóival és forgalmazójával együttműködve 15 ezer példányban egy kiadványt, információs füzetet is közread, amely a látottak értelmezéséhez nyújt megfelelő történelmi háttértudást a középiskolások számára, valamint szempontokat ad Saul karakterének etika és osztályfőnöki órákon való elemzésére is.

©

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára hozzátette, hogy vetítéssorozatot a kormány több mint 10 millió forinttal támogatja.

Latorczai szeint a magyar kormány hisz abban, hogy "csak akkor nem ismétlődhet meg a holokauszt borzalma, Magyarország történelmének egyik legnagyobb tragédiája, ha megismerik azt a fiatalok".

"Nem alapgondolat, hogy a holokauszt magyar tragédia" – interjúnk a rendezővel és a Saul fia történész szakértőjével

A Saul fiát mindeddig 143 ezer néző látta a mozikban, ezzel az elmúlt öt év legsikeresebb magyar filmjévé lépett elő – hangsúlyozta Böszörményi Gábor, az alkotást forgalmazó Mozinet Kft. ügyvezetője, hozzáfűzve, hogy a film jelenleg is 47 mozi műsorán szerepel.

A Saul fia egyik producere, Sipos Gábor az eseményen hangsúlyozta, hogy a film fiataloknak való ingyenes vetítésével az alkotóstáb egyik fontos törekvése valósul meg. Hasonlóan vélekedett Rajna Gábor producer, aki arról is beszélt, hogy a film készítésekor kiemelt figyelmet szenteltek a lehető legnagyobb történelmi hitelesség elérésére.

Egy korábbi sajtótájákozatón már elhangzott, hogy a Saul fia filmes tananyag is lesz. Zányi Tamás, a film hangmérnöke ugyanis arról számolt be akkor, hogy egy komoly amerikai produkciókban dolgozó szakember szeretné tananyaggá tenni a Saul fiát abban az iskolában, ahol tanít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!