szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Arany Medve-díjas menekült-dokumentumfilm mellett két Ezüst Medvét nyert alkotás is érkezik a hazai mozikba az év folyamán.

Thomas Vinterberg (Születésnap, A vadászat) legújabb filmjét, valamint két olyan alkotást is bemutatnak a magyar mozik, amit mi is az idei Berlinale legjobbjai közé választottunk.

Tűz a tengeren (Fire at Sea / Fuocoammare) című film bemutatása óta a fesztivál egyik legnagyobb beszédtémája volt. Gianfranco Rosi az olaszországi Lampedusa szigetén töltött el egy évet, és ott vette fel a hajókon érkező bevándorlók drámáit, valamint azt, hogy a helyiek miképp élnek együtt a mindennapok tragédiáival.

A film megkapta a fesztivál fődíját, az Arany Medvét, valamint elnyerte az ökumenikus zsűri díját, az Amnesty International elismerését és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját. A Tűz a tengeren várhatóan szeptemberben kerül a magyar mozikba.

Tűz a tengeren
©

A francia Mia Hansen-Løve Things to Come (L'avenir) című drámája sokáig szintén esélyesnek tűnt az Arany Medvére, végül a fiatal filmes a legjobb rendezés díját kapta meg.

A film főszereplője Isabelle Huppert (Hétköznapi titkaink, Szerelem, A zongoratanárnő), aki filozófiaprofesszort alakít és az életében beálló drámákkal kell szembenéznie. Édesanyja meghal, a filozófiát avítt területnek tartják, férje pedig megcsalja, majd összeköltözik egy nála fiatalabb nővel. A Things to Come ősszel érkezik a magyar mozikba.

Things to Come
©

Thomas Vinterberg A vadászat című filmje hatalmas sikert aratott világszerte. Mostani, A kommuna című drámája a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be, és főszereplője, Trine Dyrholm alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medvét.

A kommuna Vinterberg életrajzi ihletésű filmje: a rendező gyerekkorában egy, a filmben is látható kommunában élt. A mások mellett Ulrich Thomsen (Születésnap, Ádám almái, Egy jobb világ, A nagy füzet) és Fares Fares (Nyomtalanul, Fácángyilkosok) főszereplésével készült A kommuna április 28-tól látható a magyar mozikban.

A kommuna
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!