szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lassan kiürítik a közlekedési múzeum bontás előtt álló épületét. Újabb vasúti ritkaságokat tettek trélerre szerdán, ezeket is raktárba viszik.

A közlekedési múzeum bezárása óta egymás után szállítják el az épület körül valamint a bent elhelyezett muzeális járműveket. Először a kismozdonyt vitték tavaly augusztusban Gyál-Felső vasútállomásra, a Nohab-torzó Tapolcára került, elvitték a Vagont is, valamint a nagygőzösta bent kiállított öreg villamosokat és a tetőn lévő repülőt.

Szerdán két vasúti kocsit vittek műtárgyraktárba a múzeumból. Ugyanazt a kibontott részt használták a járművek kihúzásához, mint amin keresztül hétfőn a Déli Vasút gőzmozdonyát és szerkocsiját is kivitték. A műveletet muzeológusok és műtárgyvédelmi szakemberek felügyelték.

A MÁV 109-es pályaszámú bizottsági kocsiját, majd a Mohács-Pécsi Vasút 21-es pályaszámú személykocsija került trélerre szerdán.

©
©

Előbbit 1884-ben építették, és eredetileg Ferenc József és Erzsébet királyné udvari szerelvényének kíséreti kocsija volt, vagyis az uralkodói pár személyzete használta. Később a MÁV átalakította bizottsági kocsivá protokolláris feladatokra. A kéttengelyes kocsi oldalfolyosóiról egy szolgálati helyiség, egyszemélyes hálófülke, mosdó, kétszemélyes hálófülke, majd egyik étkező nyílik.

A Mohács-Pécsi Vasút 21. kéttengelyes személykocsiját 1887-ben gyártották a Ganznál. A második világháborúban sokáig elveszettnek hitt járműre az 1960-as évek végén bukkantak Kurd község vasútállomásán, meglehetősen rossz állapotban. A favázas kocsit a Közlekedési Múzeum munkatársai újították fel annak idején – írják a múzeum Facebook-oldalán.

A szerdai szállítás a hírek szerint a tervek szerint ment. Korábban a Városligetért jövőjéért aggódó ligetvédők megakadályozták az épület mellett elhelyezett hajókerék és a tetőn lévő repülő elmozdítását, de múlt héten végül a repülőt is raktárba vitték.

A bontásra váró múzeumnál többször is történt atrocitás az oda rendelt biztonsági őrök és a ligetvédők között. Az épületet a tervek szerint teljesen lebontják, és a helyén újra felépítik az eredeti múzeumot, amelynek egy része a második világháborúban megsemmisült. Interaktív, modern kiállítást ígérnek a látogatóknak, valamint azt, hogy kint nagyobb lesz a zöldfelület.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Transzneműként bújt elő Ellen Page hollywoodi színész

Transzneműként bújt elő Ellen Page hollywoodi színész

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Gulyás Gergelyhez rendeli az uniós források felhasználását a kormány

Gulyás Gergelyhez rendeli az uniós források felhasználását a kormány