Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Senki sem számított tán olcsó haknira, de nemhogy ez, óriási színházi élmény kerekedett a világhírű, magyar stand up komikus budapesti fellépéséből. A tudósító saját magát is döbbenten figyelte, hogy ilyen mennyiségű nevetésre egyáltalán fizikailag képes.

Igazi nyári tüneményként jött a hír, hogy Louis C. K. Magyarországra jön. Egyfelől: hát persze, a világ leghíresebb magyar komikusának már rég el kellett volna jönnie ide. Másfelől: ez nem lehet igaz, hogy idejön, hisz ide akkor szokás jönni, ha már csak a múltjából és hírnevéből él valaki, cowboykalapban, klumpában, mint annak idején Tony Curtis.

És nem, most jön, életében először. A Kongresszusi Központ kicsit bizarr helyszínnek tűnt, a szocializmus könnyed báját sugárzó épületbe annyi humor és szellem szorult, mint egy BM-es személyzetisbe április 4-én. Sikerült is négy sort összehozni (egyet a jegyért, másikat a jegyellenőrzésnél, a harmadikat a férfivécénél(!), a negyediket pedig a terembe jutásnál), de végül mindenen átjutva társaim között elfoglaltam a helyem.

Hamar kiderült, hogy a nézők tökéletesek, az első három bemelegítésre használt amerikai komikus alatt is harsány röhögések és tapsorkán harsant fel, mindenki tudta, mi a dolga. Főleg a fanyar egymondatosaival, melyek végén mindig elhangzott az „ez vicces volt” megjegyzés, jó meglátásokat tevő Joe List nyújtott emlékezetesebbet. De persze az ő 15-20 percük tényleg csak bemelegítés volt. List felkonferálta Louis C. K.-t, és ezzel kezdetét vette valami elementáris.

Kifulladásig

CK műsorának változatosságát, széles spektrumát tán az első és az utolsó momentummal lehet legjobban jellemezni: egy „én is magyar vagyok!” mondattal indult, és egy Erzsébet-kori angol fordulatokkal teli, majd elnémuló, de mozdulataiban annál részletesebb megujjazással zárult az est.

A kettő között pedig nagyjából minden elhangzott, amit egy átlagos emberi élethez tudni kell. Nem mellesleg 80-90 perc folyamatos röhögéssel, a mellettem ülő nő pontosan úgy nevetett, mint aki nincs hozzászokva, hogy ennyit kell, muszáj nevetni, magával is alig tudta tartani a tempót, de ezzel szerintem mindenki így volt.

Először természetesen a magyar, Székely nevű nagypapáról esett pár szó, aki tőlünk ment ki „mert ti, barátocskáim, annyira utáltátok”, de sebaj, „most elveszem a kurva pénzeteket”.

A féllábú, zsidó, hegedülni tudó orvos nagypapa az USA-ba nem vándorolhatott be, „mert itt már van ebből elég”, ezért Mexikóban szerzett magának egy keresztény menyecskét. Hamar ráterelődött a szó arra, a kereszténység győzött, mindent vitt. „Nem hiszik? Csak annyit kérdezek: most milyen évet írunk?”

©

Kaptak egy döfést a budapesti taxisok is, akik közül az a szerencsés, aki Louis C. K.-t vihette, teljes drámaként élte meg, hogy neki most el kéne vinni utasát a hoteljébe, de a sok turista közt frusztráltan mérgelődő prágaiak is megmaradtak Louis C. K. mindent befogadó agyában.

Megtudtuk, hogy a délutáni alvás van olyan jó, mint a szex, ráadásul sosem lesznek belőle bonyodalmak, sosem ébredünk úgy utána, hogy „jaj, ezt most nagyon nem kellett volna”, ami pedig egy-egy kaland után megeshet.

Louis, a színészóriás

Sok Louie-epizódot láttam, de még az ott felállított-megtapasztalt magas mércéhez képest is megdöbbentem, mennyire elképesztően jó színész Louis C. K. Az est folyamán rengeteg karaktert felidézett, könnyedén, pontosan, a kínai dühös politikai aktivistától a vén, unalmas házaspárokon át a túlszofisztikált inasig, mindet tökéletesen. Ehhez a páratlan teljesítményhez járult okossága és bölcsessége, ahogy – minden tetszelgés nélkül – tényleg meg tudja fogni egy csomó dolog velejét, rá tud világítani arra, hogy érdemes élni.

Volt az előadásban persze bátorság is a polgárpukkasztástól kezdve (pl. miért kéne értékelnünk pusztán azt a tényt, hogy valaki 60 éve él házasságban egy másik emberrel) odáig, hogy beismerje, ő bizony elnyomja a homoerotikus vonzódásait, mindazonáltal Matthew McConaughey vagy Channing Tatum jöhet bármikor, és még egy 20 másodperces stilizált péniszízlelgetés is belefért.

De vehetjük az öngyilkosságot is: miért ne választhatnánk, ez is egy út. „Utálom a vámpírokat, ahogy azon panaszkodnak, hogy az örök életre vannak kárhoztatva, századokon át, sosem tudnak megpihenni. Tudod mit? Menj ki szépen a napfényre, ennyi.”

Elementáris erejű este volt, amikor úgy érzed, ennél nem lehet jobb, mindjárt jön egy unalmas rész, ezt nem lehet fenntartani – és nem, lehet, sosem esik le a színvonal, mindig jöhet jobb poén. Olyan színházi-filozófiai-komikusi élmény volt, ami sokáig, ha nem örökre elkíséri az embert, nem csoda, ha persze a végén visszatapsolta a közönség Louist. „Tudták, mi, hogy úgyis visszajövök, sokan most azt gondolják, jaj, ne, tovább kell szenvedni, a felét sem értettem, amit mondott”, kommentálta az újrázás tényét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Felvonulás miatt több utcát is lezárnak vasárnap délután Budapesten

Felvonulás miatt több utcát is lezárnak vasárnap délután Budapesten

Mégis hányszor káromkodik Bradley Cooper a Csillag születikben?

Mégis hányszor káromkodik Bradley Cooper a Csillag születikben?

Kizuhant a repülőgép ajtaján egy légiutas-kísérő Mumbai repülőterén

Kizuhant a repülőgép ajtaján egy légiutas-kísérő Mumbai repülőterén

Az LMP-n poénkodik Ungár Péter

Az LMP-n poénkodik Ungár Péter

Eddig tévedésben éltünk, megtalálták a túlsúly valódi okát

Eddig tévedésben éltünk, megtalálták a túlsúly valódi okát

Rekordalacsony a Duna vízszintje

Rekordalacsony a Duna vízszintje