Hamvay Péter
Hamvay Péter
Tetszett a cikk?

Csák János, Magyarország volt londoni nagykövete szakmai befektetőként megvásárolta a Design Terminált.

Magántulajdonú, nonprofit szervezetként folytatja munkáját a Design Terminál szeptember 1-től, melynek tulajdonosa Csák János – közölte lapunkkal az intézmény. A cég vezetője Böszörményi Nagy Gergely marad.

Továbbra is szorosan együttműködnek a kormánnyal – derül ki a lapunknak eljuttatott nyilatkozatból, és úgy tudjuk, már készül a közhasznúsági szerződés az immár magáncég és az állam között.

©

A Design Terminál különös pályát futott be. Megalapítását Medgyessy Péter jelentette be, ám Bajnai Gordonnak sem sikerült átadni. Aztán, amikor 2012-ben Böszörményi Nagy Gergely kinézte magának, hamar kiemelt kormányzati intézmény lett évi 600 milliós állami támogatással.

A Design Terminál a magyar kreatívipar fejlesztésén dolgozó ügynökségként működik. Célja, hogy a magas hozzáadott értéket előállító fiatal, tehetséges vállalkozók sikerrel érjék el a globális piacot, szolgáltatásai térítésmentesek. Az intézmény tevékenységét az Európai Bizottság 2014-ben az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért Díjjal ismerte el.

Egyik fő projektje a kreatívipar, a stratupok támogatása, az állami pénzből elsősorban színvonalas nemzetközi és hazai networkot akarnak létrehozni, kiállításokkal, vásárokra való kijutással, konferenciákkal, mentorprogrammal – mondják forrásaink.

A nyilvános adatok szerint a Design Terminál vállalkozásfejlesztő szolgáltatásait 2014 óta 799 kreatívipari vállalkozás vette igénybe. Voltak saját projektjei, például a magyar divatipart felrázni szándékozó Gombold újra. A másik irány pedig – a jelenlegi városvezetés által egyáltalán nem értett – modern Budapest brand megteremtetése – mondja egy független szakember. Fő projektjük, a Brain Bar Budapest fesztivál célja az, hogy a fővárost és a magyar kreatívipart bekapcsolja a tech-kultúra nemzetközi diskurzusába.

Csák János
©

2014-ben értek a csúcsra, önálló költségvetési szervvé vált a Design Terminál, és kiemelt kormányzati háttérintézmény lett, ám 2016-ra fordult a kocka: már azok között az állami szervezetek között szerepelt, melyeket megszüntetésre ítéltek. Megszüntetésének okaként korábban az a pletyka járta, hogy ezzel Navracsics Tiboron akartak rúgni egyet, hiszen igazgatója, Böszörményi Nagy Gergely az egykori Közigazgatási és Igazságügyi Miniszter főosztályvezető-helyettese volt. Bár a helyzet ennél valószínűleg bonyolultabb volt.

Csák János közgazdász, szociológus, szervezetirányítási, vezetőfejlesztési és stratégiai tanácsadó. A Bank of China közép-európai központjának és a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja. 2011-14 között Magyarország nagykövete az Egyesült Királyságban.

Pályája során számos vállalat igazgatóságának tagja (Európa, USA, Ausztrália), a Mol és a Westel korábbi elnöke, a CreditAnstalt Investment Bank igazgatóságának tagja. 1993-2000 között az Investel vezérigazgatója, 1994-től a Matáv pénzügyi igazgatója. 1996-ban a chicagói Ameritechnél treasury tanácsadó. 2004-2009 között a Heti Válasz tulajdonosa volt. 2009-2010-ben a washingtoni Heritage Foundation vendégkutatója a politikai gazdaságtan területén.

A Design Terminál épülete az Erzsébet téri egykori buszvégállomás, az állam tulajdona marad. Innen egyébként már két hónappal korábban kiköltözött a cég. Az épületben üzemelő fine dining étterem egyébként sok szálon kötődik Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor vejéhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akik mindenkinél jobban élvezik a hidegfrontot: Lillafüred híres pisztrángjai nyomában

Akik mindenkinél jobban élvezik a hidegfrontot: Lillafüred híres pisztrángjai nyomában

Füstmentes kvíz: 10+1 kérdés a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről

Füstmentes kvíz: 10+1 kérdés a dohányzásról és az ártalomcsökkentésről

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi

A nagy magyar goal-csinálás – 120 éves a Fradi