szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogy lehet egy pár hónappal korábban alapított, érdemi tevékenységet nem végző céggel befutni egy olyan állami tenderen, melyen erős referenciákkal bíró, nagy múlttal bíró társaságok viszont elvéreztek? Mi kell ahhoz, hogy egy frissen nyitott, sok pénzért kialakított éttermet maga Orbán Ráhel és férje tiszteljen meg? Utánajártunk, ki üzemelteti a főváros közepén található, a turisták által megszállt Erzsébet téren működő fine dining éttermet. Akármelyik szálon indultunk el, a bonyolult cégháló végén a kormányfő vejére, Tiborcz Istvánra bukkantunk.

Igen rövid idő alatt ívelt magasra egy pécsi fiatalember pályája. A 29 éves Pap Kornél tavaly júniusban alapított egy céget azzal az elsődleges céllal, hogy ingatlant adjon bérbe, vagy üzemeltessen. Ám a vállalkozás tavaly sehogyan sem akart beindulni. Decemberben még egy forint árbevételt nem termelt, üzleti tevékenységet nem végzett, alkalmazottja nem volt, Pap ügyvezetőként díjazás nélkül végezte a tevékenységét. A következő évben viszont beütött a siker.

Nagy felhajtás volt május 28-án a főváros központjában található Erzsébet téren az egykori buszpályaudvar várótermében. A Bors beszámolója szerint az X-faktoros Vastag Csaba, a fodrász Hajas László, a színész Bereczki Zoltán, a filmügyi kormánybiztos Andy Vajna és celeb felesége Palácsik Tímea, továbbá a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István is megjelent azon a fogadáson, ahol az új éttermet, a Terminált avatták.

A hírességek azért gyűltek össze, hogy megnézzék, milyen az a vendéglő, melyet részben állami pénzből alakítottak ki a főváros központjában lévő Design Terminál épületében. Ennek a vendéglőnek nyerte el 15 évre az üzemeltetési jogát Pap Kornél cége, a Pakor-Gasztronómia Kft. Az érdeklődés a Terminál iránt azóta sem csökkent: Tiborcz és Orbán Ráhel rendszeresen megfordul az étteremben, gyakran ott ebédelnek.

Versenyből csillagos ötös

A vendéglő kialakítása valóban jól sikerült, mind a dizájn, mind az ételek jó kritikákat kaptak a nyitás óta a sajtóban. Az árak az étterem színvonalához képest nem magasak, menüt már 2000 forintért is lehet rendelni. A Terminál leigazolt két elismert séfet, Hadzsala Krisztiánt és Varga Rolandot, akik korábban a városligeti tónál működő Robinsot konyháját tették híressé. Gasztronómiai tanácsadóként alkalmazták a francia és angol tanulmányokkal büszkélkedő, több fővárosi étterem felfuttatásában szerepet játszó szakembert, Harmath Csabát.

Az étterem bejárata az Erzsébet téren - patinás hely
©

A gasztronómiai és borszakember megbízása azért is tekinthető sikernek, mert a Pakor-Gasztronómiával egy időben Harmath cége is érdeklődött a Terminál étterem iránt. Az AHA Catering Kft. komoly szereplője a piacnak, Harmath mellett közvetve tulajdonos benne a patinás budapesti szórakozóhelyeket és éttermeket működtető Baldaszti Péter is. A tér felújítását felügyelő állami vállalat, az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. a hvg.hu-val azt közölte, az étterem hasznosítására kiírt pályázaton négy cég vett részt, állításuk szerint az AHA-Cat is. Pap pályázata viszont felülmúlta a többi versenyzőét: így a több mint két évtizede sikeresen működő balatonszemesi Kistücsök tulajdonosának ajánlatát, továbbá annak a cégnek a pályázatát is, amely a főváros egyik legnagyobb irodakomplexumában, az Infoparkban nyitott korábban vendéglőt.

Az állami vállalattól megtudtuk: nem volt nyílt tender, a cégeket a vagyonkezelő választotta ki és kérte fel, de hogy ki meddig jutott a pályázati eljárásban, már nem világos. Harmath a hvg.hu-nak azt mondta: valóban megtekintették a helyiséget, de – mint fogalmazott – „tudomása szerint” végül nem adták be az ajánlatukat. Azt, hogy miért nem, már nem fejtette ki. A Kistücsök vezetője, Csapody Balázs – akit a 2010-ben az év étteremtulajdonosává választottak – azt elismerte, hogy őket is meghívták a tenderre, de ennél többet nem akart mondani. A negyedik céghez, a Conviva Cateringhez viszont nem találtunk semmilyen kapcsolatot: honlapja már nem működik, a cégbíróságon megadott e-mail címről visszapattant a levelünk.

De honnan a pénz?

Négy szempontot vettek figyelembe a tendereztetés során – közölte a vagyonkezelő a hvg.hu-val. A vállalat szerint a legfontosabb szempont a bérleti díj nagysága volt, de nagy súllyal estek latba a referenciák, meg hogy a jelentkezőknek ne legyen köztartozásuk és átláthatóan működjenek.

A 100 négyezetméter feletti alapterületen működő éttermet a Pakor-Gasztronómia havi 2,5 millió forint plusz áfáért béreli. A vagyonkezelő szerint ezen felül még úgynevezett üzemeltetési díjat is kell fizetniük, amit az Erzsébet Kft. a tér „folyamatosan karbantartására, javítására és fejlesztésére” költ – ennek az összegnek a nagyságát az állami cég már nem közölte. De ha figyelembe vesszük, hogy a téren üzemelő, az étteremnél sokkal nagyobb és látogatottabb szórakozóhely, az Akvárium (az egykori Gödör) bérleti díja 8 millió, akkor a Terminál bérleti díja magasnak mondható. A hvg.hu több belvárosi éttermet is megkeresett, a cégek által mondott bérleti díjak alapján azt lehet mondani, hogy az állam bőven piaci áron adta ki a helyiséget Papnak.

©

Egy neve elhallgatását kérő, a Terminál étteremben megfordult gasztronómiai szakember a hvg.hu-nak azt mondta, a bútorzat, a konyhai eszközök minőségén „látszik”, hogy az üzemeltető „nem sajnálta a pénzt”, magas színvonalú éttermet alakított ki. Mint az állami vagyonkezelőtől megtudtuk, ők csak a gépészet felújítását, a közművek kialakítását vállalták, a többit a bérlő állta (lásd keretes írásunkat).

Eddigi üzleti tevékenysége alapján Pap nem igazán tekinthető vagyonos embernek, ráadásul nem rendelkezett olyan, a pályázatnál fontosnak tartott referenciákkal, mint a többi meghívott. Eddig összesen 7 cégben volt érdekelt, ebből kettőt tavaly alapítottak. Egynek pár százezer forint bevétele volt 2013-ban, kettőt pedig már felszámoltak. A legtöbb pénzt 2013-ban a Mobil Adat Kft. termelte (erre később visszatérünk) – 89 milliós árbevételt –, de innen sem vettek ki osztalékot. A hét közül kettőnek van köze a vendéglátáshoz: 2009 óta Pap ügyvezető a pécsi Hotel Aranyhajóban, továbbá 2010-ig tulajdonos volt a felszámolással megszűnt A-Hotel Kft.-ben. Korábban érdekelt volt egy nyelviskolában is, de azt is felszámolták.

Szerettük volna megkérdezni Pap Kornélt, hogy mennyi pénzt áldozott eddig a Terminál étteremre a cége, honnan a tőke (csak a berendezés rengeteg pénzbe kerülhetett), tavaly milyen céllal hozta létre a Pakor-Gasztronómiát, milyen referenciákat mutatott fel a tenderen. A cég címére küldött, e-mailben feltett kérdéseinkre szerdán kaptunk egy válaszlevelet, de egyetlen kérdésünkre sem válaszoltak, viszont figyelmezettek, ha megsértjük a cég vagy a tulajdonosok jogait, akkor kénytelen lesznek „megtenni a szükséges jogi lépéseket”.

Leválasztva

Érdeklődésünkre az Erzsébet Vagyonkezelő azt közölte, hogy a térfelújítás részeként végezték el az étterem építészeti, gépészeti, elektromos munkáit, továbbá a közműcsatlakozásokat is ők alakítatták ki – mintegy előkészítve a terepet a vendéglő kialakítására. Ez összesen 368 millió forint volt, de a vagyonkezelő hangsúlyozta, ennyibe került a vendéglőnek helyet adó Design Terminál épületének részleges felújítása, az étteremre eső „kialakítási költség nem mutatható ki külön”. Tehát a Terminál étterem kialakítását csak részben finanszírozta az állami vállalat, a teljes belső bútorozást, dizájn kialakítását már a Pakor-Gasztronómia végezte.

A magyar formatervezőknek bemutatkozási lehetőséget kínáló kiállítótér – az Erzsébet téri Design Terminál (DT) – létrehozásáról még a Medgyessy-kormány határozott 2004-ben. A pályaudvar felújítása viszont több évig húzódott (pedig 2006-ra tervezték eredetileg a nyitást), és súlyos botrányok kísérték. A következő kormány, a Gyurcsány-kabinet közel egymilliárdot költött a DT-re, viszont regnálása alatt még megnyitni sem sikerült: 2009-ben nem kapták meg a használatba vételi engedélyt, ráadásul kiderült, az építkezés során számos törvényt megsértettek, az államot megkárosító szerződéseket kötöttek. A DT azután ért el nemzetközi sikereket – most a magyar startup cégek felkarolásában jeleskednek –, hogy az intézményhez került Navracsics Tibor minisztériumának főosztályvezetője, Böszörményi Nagy Gergely.

Arról, hogy a DT egy részét leválasztják, és ott éttermet alakítanak ki, tavaly döntött az Erzsébet Vagyonkezelő. A tér felújítását felügyelő vállalat abba – az egyre kuszább – cégcsoportba tartozik, ami a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány körül jött létre az utóbbi években.

Az új szereplő: közel a Fideszhez

Még javában zajlott az Erzsébet tér felújítása, amikor Pap létesített egy telephelyet a pécsi cégének Budapesten – a téren. Egy hónappal a pályázat lezárása után pedig feltűnt a vállalkozásban egy új szereplő: Kárpáti Péter február 20-án szerzett részesedést a társaságban (az Erzsébet Vagyonkezelő szerint az eljárás tavaly novemberben indult és január 23-án zárult).

Kárpáti jó kapcsolatokat ápol a Fidesszel. Két cége is szerepel a 444.hu által a parlamenti frakciótól kikért 2010 és 2013 közötti fizetési listán. Az Ész-Ker Kft. közbeszerzési tanácsokat adott a Fidesznek 13,6 millióért, a New 4 Kft. pedig 11,7 millióért az étkeztetésért volt felelős a frakció rendezvényein.

Kárpáti Péter érdekeltségei és kapcsolatai
©

Az előbbi feltűnt a Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté által irányított Józsefvárosban is, mint közbeszerzési tanácsadó. Az erről szóló döntés megszületésekor a kerület LMP-s képviselője meg is kérdezte a városvezetést, hogy a férfi azonos-e azzal a Kárpáti Péterrel, aki 1999-ben feltűnt a Világgazdaság által nyilvánosságra hozott Postabank-féle VIP-listán. Jakabfy Tamás a hvg.hu-nak azt mondta, kérdésére azóta sem kapott választ. (1999-ben óriási botrányt okozott, hogy az állami tulajdonban lévő, súlyosan veszteséges bank korábban alacsony kamatozású hiteleket adott bizonyos személyeknek, köztük baloldali politikusoknak. A Fidesz akkor azt hangsúlyozta, egyetlen politikusa sincs a listán.) Tény, hogy a Terminál éttermet bérlő üzletember abban az időszakban egy Kárpáti Nicolett nevű személlyel együtt érdekelt volt egy cégben – ugyanakkor a VIP-listán is együtt szerepelt egy Kárpáti Nicolett nevű személlyel. Szerettük volna megkérdezni Kárpátit, hogy ő szerepelt-e a listán, vagy csak névazonosságokról van szó, de ahogy a többi kérdésünkre, úgy erre sem kaptunk választ.

A New 4 a város honlapja szerint 2012-ben szerződést kötött – igaz, pár százezres értékben – Hódmezővásárhellyel is rendezvényszervezésre és cateringre. Abban az időszakban a parlamenti frakciót és a várost is Lázár János irányította.

Fut a szekér

Bár 2011 előtt Pap cégei felszámolásokkal, adóhatósági végrehajtásokkal néztek szembe, a közelmúltban üstökösként robbant be más területeken is a fiatal pécsi üzletember. Tavaly májusban lett tulajdonos, majd szeptemberben ügyvezető a pénztárgép-biznisz egyik meghatározó szereplőjénél, a Mobil Adat Kft.-nél.

Mint ismeretes, a kormány döntése nyomán több mint 200 ezer pénztárgépet kellett lecserélni tavaly, hogy az új kasszákat be lehessen kötni online a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A Mobil Adat szállította az új gépekhez azt a SIM-kártyát, amely az adatátviteli kapcsolatot biztosította – így megkerülhetetlenné is vált. A céget 2012-ben nem Pap, hanem Hauser Gábor és Brasnyó Péter alapította, Pap már csak akkor csatlakozott, amikor az üzlet nekiindult. Pap szintén a közelmúltban, két éve szerzett tulajdonrészt a KBG Menedzser Kft.-ben: a cég évek óta pár százezres árbevétellel vegetált, ám 2013 júliusában befutott az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség napelem-tenderén 212 milliós uniós támogatást elnyerve. A pályázaton számos, frissen alapított, illetve korábbi NFÜ-vezetőhöz kötődő cég is nyert, a botrány nyomán az ügynökséget felügyelő államtitkár, Lázár János azonban érvénytelenítette a pályázatot és leállította a kifizetéseket.

Mind Pap, mind Kárpáti más cégeken keresztül kötődik Hamar Endréhez, akinek Pécsen közös vállalkozása volt a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal. Hamarnak a PBE nevű kft.-jén keresztül közös cége van Kárpátival. A Hotel Aranyhajóban pedig 2012-ig érdekelt volt Czéh-Tóth Márk, aki jelenleg együtt üzletel Hamarral egy cégben. Tiborcz István pedig a Hamar & Tiborcz Kft.-ben dolgozott együtt Hamarral, aki tavaly áprilisban szállt ki a vállalkozásból, azóta Tiborcz el is költöztette Pécsről a céget.

Pap Kornél érdekeltségei
©

A Terminál étterem megnyitójáról beszámoló Bors szerint az ünneplők közül többen arról beszéltek, hogy a vendéglő valójában Orbán Ráhelé vagy férjéé. Erről a napilap meg is kérdezte a miniszterelnök lányát, aki azt mondta, szó nincs róla, ő másik egy étteremcsoportnak dolgozik, ezért „mindig érdeklődéssel fogadja az új helyeket”, kíváncsi volt, „milyen lett a Terminál”.

Szerettük volna megkérdezni Kárpátit és Papot, hogy van-e bármilyen kapcsolatuk Tiborczcal, ám ahogy a többi kérdésünkre, erre sem kaptunk választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Újabb vállalkozást indítottak a telexesek

Újabb vállalkozást indítottak a telexesek

Jobban van az autóbalesetben súlyosan megsérült Tiger Woods

Jobban van az autóbalesetben súlyosan megsérült Tiger Woods