szerző:
Bicsérdi Ádám - Bodnár Zsolt

Idén kifejezetten bátran választott az eddig kiszámíthatóságáról híres amerikai tévés akadémia az Emmy-jelöltekről. Így végre nem csak a rekordokat halmozó nagyágyúk (Trónok harca, Az alelnök, Modern család) hanem a merészebb témájú, megosztóbb szériák is kaphatnak reflektorfényt a magyar idő szerint hétfő hajnalban zajló gálán. Összegyűjtöttük azokat a műsorokat, amelyek megérdemelnék az elismerést.

Mr. Robot

Mire jelölték?

Legjobb drámai sorozat, legjobb férfi főszereplő (Rami Malek) és legjobb forgatókönyv drámai sorozatban

Miért fontos?

Bár a Mr. Robot második, vége felé közelítő szezonja már biztosan jóval megosztóbb és zavarba ejtőbb az elsőnél, ez a hullámvölgy egyelőre még nem érinti az idei Emmy-gálát, ahol Sam Esmail hacker/pszichodrámája még a kiváló első etap miatt kapott három fontos jelölést. Az az első évad, amely új arcokat, új stílust hozott a tévéképernyőkre, és rövid idő alatt vált kultszériává. Az már azonban erősen kétséges, hogy jövőre is ennyire fontos jelöléseket kap majd a Mr. Robot.

©

Nyerhet-e?

Rami Malek behúzhatja a legjobb főszereplőnek járó díjat a mentálisan instabil hacker, Elliot Alderson megformálásért, már csak azért is, mert idén nem jelölt egyetlen korábbi Emmy-kedvenc sem. Malek tehát Jon Hamm (Mad Men) és Bryan Cranston (Breaking Bad) hiányát használhatja ki idén. A másik két kategóriában kisebb az esély a díjra, de nem számítana egyik elismerés sem bombameglepetésnek.

Archer

Mire jelölték?

Legjobb animációs program, kiemelkedő kreatív teljesítmény az interaktív médiában

Miért fontos?

A felnőtteknek szóló animációs sorozatokról nem egy ódát zengtünk már (a BoJack Horseman, illetve a South Park - Family Guy páros még az 1080p Top 20-ba is bekerült), az Archer pedig ott van a műfaj legjobbjai közt. A globális összeesküvéseket zseniális humorral tálaló kémkomédia egy ISIS nevű szervezet tagjainak életét mutatta be, egészen addig, amíg a készítők bevállalták, hogy lecserélik az egyre kellemetlenebbé váló rövidítést, és először formátumot váltva egy Miami Vice-paródiává alakították a sztorit, majd a CIA-be küldték a karaktereket.

Az őrült sorozat egyik legviccesebb eleme a totális időzavar: a jelenkori popkult-utalások mellett simán elfér a Szovjetunió létezése, vagy az 50-60 éves szereplők első világháborús emlékei.

©

Nyerhet-e?

Kicsit csaltunk, mert az animációs sorozatok a „kreatív Emmy-díjak” alatt futó kategóriákba tartoznak, és ezeket már egy héttel ezelőtt átadták. Az Archer, amit kicsit későn vett észre a tévéakadémia (első jelölését az 5. évadjáért kapta), mindkét díjat bezsebelte, így hétévados pályája során először a legjobb animációs sorozatért járó szobrot is megkapta – olyanokat vert meg ezzel, mint a South Park, A Simpson család, a Bob burgerfalodája vagy a Phineas és Ferb.

American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy

Mire jelölték?

Összesen 22 díjra jelölték, köztük: Legjobb minisorozat, legjobb férfi főszereplő (Cuba Gooding Jr., Courtney B. Vance), legjobb női főszereplő (Sarah Paulson), legjobb férfi mellékszereplő (Sterling K. Brown, David Schwimmer, John Travolta) minisorozatban vagy tévéfilmben

Miért fontos?

Az Amerikai Horror Storyval és a True Detective-vel végleg divatba jöttek az antológia-sorozatok, az FX most a kortárs amerikai történelem legnagyobb vízválasztó eseményeire ment rá: az O.J. Simpson-ügy után a készülő második évad a Katrina hurrikán hatásait vizsgálja majd.

Az ügyvédeket és ügyészeket bőven felvonultató, az ügyet minden oldalról körüljáró tízrészes széria egy igazi jutalomjáték volt a színészgárdának, amelyben olyan elfeledett/lenézett arcok is bombaként törtek vissza az élvonalba, mint Cuba Gooding Jr., John Travolta vagy David Schwimmer.

©

Nyerhet-e?

A Trónok harca után a legtöbb jelölést szerezte a sorozat, a kreatív Emmyk közül négyet be is zsebelt, és igazi botrány lenne, ha nem gyűjtene még legalább ennyit. A kérdés inkább az, hogy az egymással versengő színészek közül ki kerül ki győztesen. A minisorozatos fődíj mellé Courtney B. Vance és Sarah Paulson főszereplői elismerése szinte garantált, de könnyen lehet, hogy Schwimmer vagy Travolta nagy visszatérését is jutalmazzák.

UnReal

Mire jelölték?

Legjobb női mellékszereplő (Constance Zimmer) és legjobb forgatókönyv drámai sorozatban

Miért fontos?

A párkereső tévéműsor létrehozásába bepillantást engedő sorozat is szinte ugyanazt az utat járhatja be, mint a Mr. Robot. A kiemelkedő első évadért megérdemelten kapott két jelölést is, de jövőre a második évad hullámzása miatt már nagyobb meglepetés lenne a jelölése.

Constance Zimmernek, a manipulatív, egyszerre kegyetlen és törékeny Quinn szerepéért viszont nagyon járna az elismerés.

©

Nyerhet-e?

Valószínűleg idén az UnReal stábjának meg kell elégednie a jelölésekkel. A legjobb női mellékszereplő díját úgyis valamelyik Trónok harca-szereplő happolja majd el Zimmer elől.

Transparent

Mire jelölték?

Legjobb komédiasorozat, legjobb férfi főszereplő (Jeffrey Tambor), legjobb női mellékszereplő (Gaby Hoffmann, Judith Light) és legjobb rendezés komédiasorozatban

Miért fontos?

Mert a Transparent a legkomplexebb családi dráma most a palettán. A félórás részek ellenére egyáltalán nem csak a felszínt kapargatják a konfliktusok, és nincsenek hazug, a “végén minden jóra fordul” megoldások sem. Az Amazon szériáját ezúttal a második évadért díjazhatják, és jövőre akár még nagyobbat dobhat az időskorában coming outoló családapa köré épülő széria az Emmy-gálán.

©

Nyerhet-e?

Jeffrey Tambor a tavalyi év után idén is elhozhatja a legjobb főszereplőnek járó díjat, a többi kategóriában már nem igazán számít esélyesnek a sorozat.

Szilícium-völgy

Mire jelölték?

Legjobb komédiasorozat, legjobb férfi főszereplő (Thomas Middleditch), legjobb rendező (2), legjobb forgatókönyv (2) komédiasorozatban

Miért fontos?

Bár az HBO sorozatát mindhárom évadjáért jelölték a komédia főkategóriájában, még sosem tudott nyerni, és eddig a zseniális színészeit is mellőzték (ezúttal is óriási taps a castingosoknak). A startup-kultúrát, majd az egész tech-világot kíméletlenül kifigurázó széria a hibázni ritkán tudó Mike Judge (Beavis és Butt-head, Texas királyai, Hivatali patkányok) alkotása, aki fiatalkorában maga is a Szilícium-völgyben, egy kis vállalkozásnál dolgozott programozóként.

A sorozat pedig évadról évadra egyre jobb – még ha az Elon Musk-féle giganevek nem is bírják a kritikát. Middleditch ismét hatalmasat alakít, de lassan ideje lenne T.J. Miller kiszámíthatatlan humorát is elismernie az akadémiának.

©

Nyerhet-e?

Inkább az írói és rendezői kategóriákban van esélye a Szilícium-völgynek, a fődíj valószínűleg Az alelnök és a Transparent között dől majd el (attól függően, mennyire volt bevállalós kedvében az akadémia), a férfi főszereplői díjat pedig senki nem veheti el Jeffrey Tambortól.

Master of None

Mire jelölték?

Legjobb komédiasorozat, legjobb férfi főszereplő (Aziz Ansari), legjobb rendezés, legjobb forgatókönyv komédiasorozatban

Miért fontos?

Ritka, hogy egy debütáló széria 4 jelölést is kapjon az Emmy-gálán, főleg a komédiák mezőnyében, de a stand up műsoraival hírnevet szerző Aziz Ansari sorozatát, amelyet az új Louie-ként is emlegetnek, annyira szívébe zárta az amerikai közönség és a szakma, hogy az a szavazók figyelmét sem kerülhette el.

A Master of None az egyik legőszintébb, legfelkavaróbb és legszórakozatóbb sorozat az emberi kapcsolatokról, egyértelműen a díjazottak között lenne a helye.

©

Nyerhet-e?

A fontos kategóriákban aligha, de talán egy díj a rendezésért vagy a forgatókönyvért összejöhet azért.

Amy Schumer

Mire jelölték?

Legjobb szkeccs-sorozat, legjobb szkeccs-sorozat forgatókönyv, legjobb női főszereplő komédiasorozatban (Inside Amy Schumer), legjobb varietéprogram, legjobb varietéprogram-forgatókönyv (Amy Schumer: Live at The Apollo), legjobb női vendégszereplő komédiasorozatban (Saturday Night Live)

Miért fontos?

A nagy áttörésen már túlvan a rettegett komikaként és feminista ikonként is ismert Schumer, a Comedy Centralon futó, gyakran fontos női, társadalmi témákat a píszí minden formáját nélkülözve, könyörtelen humorral feldolgozó Inside Amy Schumer című szkeccs-sorozata tavaly meg is nyerte az Emmy-kategóriáját, de idén standup-felvételéért és a Saturday Night Live-beli műsorvezetéséért is jelölést kapott, így gond nélkül nevezheti magát a generációja elsőszámú mainstream női humoristájának.

©

Nyerhet-e?

A hatból három kategóriában már osztottak díjakat, azokban nem sikerült nyernie, a női főszereplőt is elfelejtheti (ez az éjjel minden bizonnyal rekorderré váló Julia Louis-Dreyfus magánterepe), de a varietéírás és a legjobb szkeccs-sorozat díjáért még simán reménykedhet, tippre legalább az egyiket behúzza.

1080p: Ősszel folytatódik a sorozatforradalom

A nyáron a sorozatokkal a Netflix (Stranger Things) és az HBO (Aznap éjjel) is nagyot dobott, így a hagyományosan főműsoridőnek számító őszi évadban magasra tették a lécet. Jön is az új Trónok harcának nevezett Westworld, a Netflixen folytatja a Szívek szállodája és a Black Mirror, visszatér Hugh Laurie, de érkezik az első Woody Allen-széria is.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Videó: szétszedték a legújabb MacBook Prót, hogy lássák a különlegességét

Videó: szétszedték a legújabb MacBook Prót, hogy lássák a különlegességét

És akkor megtudtuk, hogyan köt bele Karácsonyba az Orbán-kormány

És akkor megtudtuk, hogyan köt bele Karácsonyba az Orbán-kormány

Jön a mindenkinek járó alapnyugdíj Németországban

Jön a mindenkinek járó alapnyugdíj Németországban

Parragh László elárulta, mikor és hogyan változhat a kata

Parragh László elárulta, mikor és hogyan változhat a kata

A Felcsút védője meggyőzte Rossit, ott lesz a pályán Walesben

A Felcsút védője meggyőzte Rossit, ott lesz a pályán Walesben

Radar360: Orbán rosszra számít, Vajna adósságot is hátrahagyott

Radar360: Orbán rosszra számít, Vajna adósságot is hátrahagyott