Hercsel Adél
Hercsel Adél
Tetszett a cikk?

Mesélő Budapest, Szerelemre castingolva, Agymenők - digitális világ ide vagy oda, ma is el lehet varázsolni a gyerekeinket egy-egy könyvvel. Persze, csak ha az valóban érdekes, és egyből leköti az érdeklődésüket. Tíz ilyen kötetet ajánlunk a fa alá.

1. A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Ki írta és illusztrálta a könyvet? - Két díjakkal kistafírungolt brit, akik elkövették az új karácsonyi klasszikust, ami ráadásul nem nyomasztó, mint Dickens Karácsonyi éneke. Matt Haig író szövegei már 29 nyelven olvashatóak világszerte, Chris Mould grafikusról pedig sokat elárul, - akinek jellegzetes stílusa Tim Burtont és az Addams Family világát egyszerre idézi -, hogy művészi hitvallása szerint próbál olyan könyveket rajzolni, amilyeneket gyerekkorában ő maga is szívesen lapozgatott volna.

Miért lehet élmény a kötet a gyerekeknek? - A 11 éves finn kisfiú, Nikolas története nemcsak arra ad választ, hogy volt-e a Mikulás is kisfiú, illetve hogyan repülnek a rénszarvasok, hanem – észrevétlenül – becsempészi a gyerekek fejébe a gondolatot, hogy a karácsony önfeledt öröme az egymás iránti szeretetben (és persze a varázslatban) rejlik.

Miért lehet élmény a kötet a szülőnek? - Mert a kötetben az anderseni hókirálynő hangulata keveredik a Roald Dahl-i humorral, így Matt Haig könyve a karácsonyi lecsendesedésre vágyó felnőtteknek is egyszerre ünnepváró és szórakoztató olvasmány lehet.

Egy jellegzetes idézet: - „A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.”

Kinek ajánljuk a fa alá? - Mindenkinek, aki szeretne elhatárolódni a karácsonykor még inkább feltörő konzumidiotizmustól, és visszaterelődni a karácsony valódi, őszinte esszenciájához.

Eláruljuk a gyereknek, hogy nincs Mikulás? 4 tévhit

Mindjárt itt a Mikulás, majd karácsonykor megérkezik Jézuska is. Ilyenkor egyre több fórumon keresnek tanácsot a szülők, vajon traumát okoznak-e, ha elmondják a gyerekeknek, hogy nem a Mikulás vagy a Jézuska hozza az ajándékot. Makai Gábor pszichológus írása.


2. Mesélő Budapest

Ki írta és illusztrálta a könyvet? - „Anya, milyen mély a Duna? És miért van egy csomó cipő a Duna-parton?” – Tittel Kinga idegenvezetőt kisgyerekei kérdései inspirálták arra, hogy megírja a Mesélő Budapest című családi útikönyvet. A fogalomtárral és Ki kicsodával kiegészített jópofa kötetet ráadásként Bouandel Doraya fotói és a fiatal grafikus, Kecskés Judit egyedi térképgrafikái gazdagítják.

Miért lehet élmény a kötet a gyerekeknek? - Mert a könyv segítségével határtalan kíváncsiságát szülei maradéktalanul ki fogják elégíteni, továbbá egy jót lehet beszélgetni anyuval és apuval.

Miért lehet élmény a kötet a szülőnek? – Mert nem feltétlenül kell kéthetes, egzotikus nyaralásra cipelnünk a gyereket, hogy élmény legyen az együttlét: a hétköznapokon is felvehetjük a turistaszemüveget, hogy urbánus felfedezőként kisebb-nagyobb kalandtúrára induljunk a gyerekekkel. Ezeket az alkalmakat tölti fel extra tartalommal a Mesélő Budapest, amit forgatva még okosabbnak és műveltebbnek tűnhetünk a gyermekeink szemében.

Egy jellegzetes idézet: - A budai vár utcái különösen gazdagok a gótikus ülőfülkékben (a Várnegyedben 63 található belőlük, Európában Magyarországon kívül egyetlen ország sem büszkélkedhet ilyesmivel).

Kinek ajánljuk a fa alá? – Aki egyszerre könyvet és élményt adna ajándékba, és hajlamos elfelejteni, hogy bár kormányunk szereti irtani a fákat, még így is van bőven szeretnivaló a fővárosban.


3. Szép álmokat, Ella!

Ki írta a könyvet? – Carl-Johan Forssén Ehrlin svéd pszichológus, akiről itt írtunk korábban, 2015-ben világszerte szülők ezreit váltotta meg azzal, hogy kikísérletezte a „minden gyermeket gyorsan és hatékonyan elaltató” Bendegúz-mesekönyvet, aminek most második részét ajánljuk.

Miért lehet élmény a kötet a gyerekeknek? – Mert a könyv speciális meditációs és bepörgöttség lassító technikáinak köszönhetően a 2 év feletti gyermek csodálatosan relaxált állapotba került, sőt, a könyvet olvasva, szülőként mi magunk is átélhetjük ezt az eszményi állapotot.

Egy jellegzetes idézet: - „Álmos Ella fáradt, és nagyon örülne, ha elkísérnéd a varázslatos erdő túlsó végén található ágyához, ahol azután egész éjjel békésen és pihentetően alszik majd.”

Kinek ajánljuk a fa alá? – Azoknak a szülőknek, akik esetleg, valamilyen különös és ritka véletlen folytán kénytelenek szembesülni a gyermek egy igen kuriózumszámba menő produkciójával: a nemalvással.

Könnyen lehet, hogy a kialvatlanság miatt kezelhetetlen a gyerek

Düh, kezelhetetlen viselkedés, figyelemzavar - ezek nemcsak magatartási problémák, a gyerekek ugyanis többnyire így fejezik ki, ha fáradtak - mondja Bódizs Róbert, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének kutatási igazgatóhelyettese. Számtalan vizsgálat támasztja alá, hogy a gyerekek jobban teljesítenek és frissebbek, ha tovább alhatnak reggel.


4. Szerelemre castingolva

Ki írta a könyvet? – Péczely Dóra, a Tilos az Á Könyvkiadó főszerkesztője nagyon büszke lehet magára, mert most már egy hihetetlenül tehetséges és sokoldalú család mind a négy tagja szerkesztőjének és kiadójának mondhatja magát. Szirmay Ágnes dramaturg ugyanis a József Attila-díjas Kemény István költő felesége, illetve Kemény Zsófi és Kemény Lili anyukája.

Miért lehet élmény a kötet a gyerekeknek? – Mindennél beszédesebb, hogy az eddigi kamasz olvasók máris követelik a folytatást a szerzőtől. Lehet, hogy Szirmay Ágnes személyében most valóban komoly kihívója akadt Leiner Laurának?

Miért lehet élmény a kötet a szülőnek? – A 12 pluszos korosztályra kalibrált kötetet nyugodtan elcsaklizhatja a gyerektől, ha megint szerelmes, rajongó kamasznak szeretné érezni magát. Szabó Magda is megmondta, nincs is jobb kikapcsolódás, mint időnként cukros szerelmes regényeket olvasni.

Egy jellegzetes idézet: „Rántott ponty majonézes burgonyával délben” – hirdette a tábla. „Összetört szív egy seregnyi idegen emberrel délután” – írtam volna mellé, ha jogom lett volna használni a krétát.”

Kinek ajánljuk a fa alá? – Egyértelmű, hogy a romantikus hajlamokkal rendelkező sorozatrajongóknak.


5. Nézd, ez én vagyok!

Ki írta és illusztrálta a könyvet? – A szuperkreatív Kisladik alkotóműhely két lelkes és fiatal megálmodója, Győri Bori és Szamarasz Vera Zoé, akikre nyugodt szívvel rábízhatjuk magunkat, mert fiatal koruk ellenére nagy rutinjuk van abban, hogyan inspirálják a szülőket és a gyerekeket közös, hétköznapi alkotásra, a könyvet pedig mindezek szellemében Dániel András illusztrálta.

Miért lehet élmény a kötet a gyerekeknek? – Mert egyszerre űzhetnek számukra nagyon kedves tevékenységeket: játszhatnak, rajzolhatnak, színezhetnek, mindezen túl a könyv arra is lehetőséget teremt, hogy a gyerek feltegye világra rácsodálkozó kérdéseit.

Miért lehet élmény a kötet a szülőnek? – Mert minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez egy rendkívül fontos könyv. Ennek indoklásában pedig segít nekünk Vekerdy Tamás: „A fák mélyre fúrják saját földjükbe gyökereiket, de lombjukat a közös ég felé emelik, ugyanabba a szélbe. Az emberiség egy, sokféle ember van, de mind: ember. Az ismeretlent távolinak és ijesztőnek érezzük, de a távolság a megismeréssel leküzdhető. Te is akkor lehetsz igazán az, aki vagy, ha megismered és elfogadod a másik embert. Erre tanít meg ez a könyv – akár szülő vagy, akár kisgyerek.

Egy jellegzetes idézet: „A rossz érzésektől, a félelemtől, a haragtól, a szomorúságtól és a félelemtől nagyon jó megszabadulni. Rajzold a felhőkbe, hogy neked mitől múlnak el a rossz érzéseid.”

Kinek ajánljuk a fa alá? – Akinek nem mindegy, hogy mennyire lesz a későbbiekben is toleráns, érzékeny és elfogadó óvodás korú gyermeke.


6. Agymenők képes szótanuló naptár

Miért lehet élmény a kötet a gyerekeknek? – Mondjuk ki őszintén: a nyelvtanulás legutálatosabb része a szótanulás, ezért sokszor a lelkünket is eladnánk egy olyan eszközért, illetve módszerért, amely megkönnyíti a lélekpusztító magolást. Szerencsére az Agymenők szótanulós naptárjának köszönhetően nem kell semmi ilyesmire vetemednünk, mert minden napra új szót „dobnak” fel, sőt, ezek használatát frappáns példamondatok segítségével azonnal a gyakorlatban is kipróbálhatjuk.

Miért lehet élmény a kötet a szülőnek? – Most képzeljen ide 5 ordas nagy közhelyet a nyelvtudás fontosságáról, majd kezdje el kisimítani az idegeit azzal a gondolattal, hogy megvásárolhat egy könyvet, amelytől ezeket a közhelyeket kevesebbet kell majd mantráznia a gyereknek.

Kinek ajánljuk a fa alá? – Az angolul és németül tanuló diákoknak 7 és 9, illetve 9 és 11 éves kor között, de a kis naptárkönyvek természetesen az idősebbek számára is jó szolgálatot tehetnek.


7. Segíts a gyerekednek! - Zene lépésről lépésre

Miért lehet élmény a kötet a gyerekeknek és a szülőknek? – Mert a Nagy-Britanniában indult sorozat könyvei azért születtek, hogy segítséget nyújtsanak a tanulástól frusztrált gyerekeknek. A zenés könyv az alapismeretektől halad az olyan összetettebb zenei fogalmak felé, mint az akkordok, a skálák és a zenei formák, így saját tempónkban egészíthetjük ki vagy fejleszthetjük tovább (saját) vagy gyermekünk tudását. Ráadásul sok színes illusztráció és CD-melléklet is jár hozzá.

Egy jellegzetes idézet: „A kvintkör olyan ábra, amely megmutatja a rokonságot a különböző dúr és moll hangnemek között. Ha megérted ezt az ábrát, akkor segíteni fog megjegyezni, hogy melyik hangnemben mi az előjegyzés.”

Kinek ajánljuk a fa alá? – Azok, akik erőltettek már szolfézsra a zene iránt egyre kevésbé érdeklődő, unatkozó gyerekeket, illetve próbáltak már megérteni és olvasni bonyolult kottákat, és most szeretnének kellemesen meglepődni és kevesebbet szenvedni, sőt, szórakozni.


8. Halálkomoly

Ki írta és illusztrálta a könyvet? – Jónina Leósdottir nem más, mint az izlandi Leiner Laura.

Miért lehet élmény a kötet a gyerekeknek? – Mert a paradigmaváltó Prozac ország című depresszióregény pörgős, ifjúsági verzióját tarthatja a kezében a kamasz gyermek, aki a regény révén megtanulhatja, hogy az ostoba előítéletesség milyen káros, továbbá a szorongás és a depresszió nagyon komoly betegség. Ha valaki ilyesmivel küzd, vagy a környezetében fordul elő ilyen ember, a könyv szó szerint életmentő lehet.

Egy jellegzetes idézet: „Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy segítségre van szüksége ahhoz, hogy kibogozzon valami olyat az életében, amivel egyedül nem tud megbirkózni, vagy ilyesmi.”

Kinek ajánljuk a fa alá? – Aki vágyik valami komolyra, de a fajsúlyos téma ellensúlyozásaként némi humorra és könnyedségre is szüksége lenne.

Interjúnk a kötet fordítójával, Dunajcsik Mátyással:

„A büszkén vállalt bunkóság ma politikai mozgalommá növi ki magát"

Az idei könyvhétre A Szemüveges szirén című kötetével jelentkező író, Dunajcsik Mátyás két éve költözött Izlandra, mert kezdett beleőrülni, hogy Magyarországon a főállású értelmiségi életstílust már csak elviselhetetlen áldozatok árán lehet fenntartani. Ugyanakkor hiába a mítosz, Izland sem a földi paradicsom: egy kis korrupcióért ott sem kell a szomszédba menni.


9. Majdnem egy tucat királylány

Ki írta és illusztrálta a könyvet? – Simon Réka Zsuzsanna eddig is a szülők egyik kedvenc kortárs gyerekkönyvírója volt, főként egyedi hangú és szórakoztató meséi miatt, de idén a szakma is nagy elismerésben részesítette: magától Csukás Istvántól vehette át a róla elnevezett díjat. Egri Mónika illusztrátor a szerző méltó társa, akinek figurái olyan bájosan kajlák, hogy azonnal a szívünkbe zárjuk őket.

Miért lehet élmény a kötet a gyerekeknek? – Mert a könyvben szereplők a mi saját, magyar királylányaink, akik távolról sem kis nyafka, habos-babos nebántsvirágok, hanem bátor, vagány, vicces és modern csajok, akik nem mellesleg igazán szeretetreméltó példaképek.

Miért lehet élmény a kötet a szülőnek? – Mert erre a könyvre tényleg nincs találóbb meghatározás: végtelenül cuki.

Egy jellegzetes idézet: „Utánozhatatlan vagyok! Mit utánozhatatlan, egyszerűen összepuszikálni való!”

Kinek ajánljuk a fa alá? – Ki másoknak, mint a kis királylányoknak.


10. Vízcsepp - papírszínház

Miért lehet élmény a kötet a gyerekeknek? – A lelkizés miatt, mert Tasi Katalin és Maros Krisztina vizes meséje a legősibb természeti elem, a víz változatait mutatja be, melynek során a gyerekek könnyen azonosulhatnak a szülőtől leszakadás fájdalmas, de egyben izgalmas kihívásával.

Miért lehet élmény a kötet a szülőnek? – Mert a papírszínházzal némi változatosságunk vihetünk az életünkbe, és a 3 év körüli gyermek figyelmét is képesek leszünk hosszabb ideig fenntartani egy könyvvel. Ugyanis a Csimota Kiadó által Japánból importált Papírszínház a mesekönyveket színházzá alakítja, és a technika segítségével mindenki által jól láthatóvá válnak a képek, a figyelem egyszerre tud az illusztrációkra és a mese szövegére irányulni, a mesélő pedig a lapok hátulján olvasható szöveget kellő hatással tudja előadni közönségének.

Egy jellegzetes idézet: „Egy kora tavaszi reggelen, nagyot nyújtózva felébredt egy vízcsepp a lassan hömpölygő folyó ölében.”

Kinek ajánljuk a fa alá? – Akik éreznek némi exhibicionizmust magukban és elfogadták, hogy az ingerdús 21.vszázadban élnek, mikor már nem olyan egyszerű lekötni a gyerek figyelmét holmi retrósággal, lásd könyv, de a küzdelmet mégsem hajlandóak feladni!

"Hello, Limpopo!" - 10 kihagyhatatlan könyvet ajánlunk karácsonyra

Kepes András Világképe, a Twin Peaks titkai, és a női nemi szerv kultúrtörténete. Ha a válság még épp elviselhető, a mesék és magasztos eszmék menedéket nyújtanak, ám ha a bennünket körülvevő őrület odáig fajul, mint 2016-ban, nincs mese: vissza kell térnünk a rögvalóhoz, hogy a saját túlélésünk érdekében megérthessük, mégis hogyan juthattunk idáig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!