Hercsel Adél
Hercsel Adél

Hétfőtől tárlatvezetés keretében már látogatható lesz a Budai Vár pincerendszerében az a középkori zsidó fürdő, amit nyolc évvel ezelőtt tártak fel. A Budai Vár nyugati pincerendszerében található, 13.századi rituális zsidó fürdő, azaz mikve a nagyközönségtől mindeddig el volt zárva, de a földalatti tárlatvezetés ezentúl a fürdőt is útba ejti. Ott jártunk a helyszínen.

Tatárok mentek, zsidók jöttek

A budai zsidókat IV.Béla király hívta Budára Ausztria területéről a tatárjárást követően. A mohácsi vész után a zsidó közösség úgy döntött, hogy behódol a törököknek: még a város kulcsait is ünnepélyesen átnyújtották a szultánnak. Szulejmán a budai zsidó közösség jelentős részét áttelepítette az Oszmán Birodalom más területeire, ahol a budai zsidók megőrizték identitásukat, budai szokásaikat.

Buda 1541-es török megszállása után a birodalom más városaiból telepítettek ide zsidókat, azonban a közösség a 13. század folyamán csak lassan gyarapodott. Valószínűleg ekkor települt vissza néhány, 1526-ban elköltöztetett zsidó család is. Kis létszáma ellenére a budai zsidó közösség élt és virult: jelentős gazdasági erővel rendelkezett, és továbbra is önként és nagy öntudattal állt a törökök mellett, hiszen a keresztény Európában számtalanszor megalázták, elnyomták, üldözték őket.

©

A budai zsidók szabadon gyakorolhatták mesterségüket, mert az Oszmán Birodalom jelentős hasznot húzott belőlük: adót fizettek és pénzügyileg is támogatták a szultánokat. A törököktől bérbe vették a vámokat, a réveket és a pénzváltóhelyeket. A budai zsidók részt vettek a nemzetközi kereskedelemben is. Például Bécsből Budán keresztül vittek Isztambulba posztót és vásznat, a Török Birodalomból pedig gyapotot és színes fonalat szállítottak nyugatra.

A budai zsidók között a kereskedők mellett voltak mesteremberek, orvosok és mészárosok is. Egyesületeket is működtettek, többek között jótékonysági, temetkezési és betegápoló egyletet, illetve tanulóköröket tartottak fenn. A régészeti feltárások szerint három zsinagógát is építettek. Azonban Buda visszafoglalásával véget ért a budai zsidó közösség virágzása. A várat ostromló katonák gyakorlatilag az utolsó szálig lemészárolták a helyi zsidókat.

Megtisztulás a vár alatt

A Képes krónika már említi, hogy a 13. században közvetlenül a mai Fehérvári kapu mellett állt valamikor egy zsinagóga és egy mikve. A Budavári Palota 15 évvel ezelőtt véget ért nagyszabású feltárása során megtalálták a zsinagógát, amit a dokumentáció után visszatemettek, mivel napjainkban a Honvéd Főparancsnokság előtti utcaszakasz húzódik felette.

Ugyanakkor a nagyszabású középkori ásatás során a Budavári Palota északi falától a Dísz tér déli oldaláig terjedő településrész pincéit a munkálatok alatt viszonylagos épségben sikerült feltárni. A most megnyíló, feltárt és felújított pincerendszer egyik legrégebbi része a kicsiny, mindössze 2-3 négyzetméteres helyiség, a mikve.

©

A feltárás, majd az azt követő felújítás eredményeként ma újra tiszta és természetes eredetű víz található a szinte teljes épségében megmaradt rituális zsidó fürdőben. Ez azért is különleges, mert a zsidó hagyomány szerint a mikvének természetes víznek kell lennie.

Tiszta testben, tiszta lélek

Már a Tórában szerepel az alámerülés, a víz általi megtisztulás. A Tórából kiolvasható, hogy a megtisztulás egyszerre szolgált rituális és higiéniai célokat. Az ókori Izraelben eső- vagy forrásvízzel feltöltött ciszternákat használtak a testi, lelki megtisztuláshoz. A babilóniai fogságot követően, görög mintára a zsidók körében is elterjedt a nyilvános fürdők használata. Ugyanakkor megőrizték a természetes vizeket is. Lényegében ebből alakult ki a mikve, a klasszikus rituális fürdő, amely használatának feltételei évezredek óta változatlanok.

A Talmud nagyfokú részletességgel írja le, hogy a zsidó hitű nőknek havonta egyszer hogyan kell benne rituális fürdőt venniük. Mikvébe azonban csak azok a zsidó nők járhatnak, akiknek zsidó a férjük. A zsidó nők először az esküvőjük előtt, majd minden hónapban a menstruációjuk utolsó napjától számított hetedik napon merítkeznek meg benne. A vallásos pároknál a menstruáció alatt, és az utána lévő hét napon, amíg az asszony nem merült el szabályszerűen a mikvében, tilos a házasélet.

A zsidó asszonynak a mikvébe lépés előtt alaposan meg kell tisztálkodnia. Az első megmerítkezés után elmond egy áldást, majd újból alámerül. Ezt egy felügyelő asszony „ellenőrzi”, aki arra hivatott, hogy megfigyelje, valóban mindenhol ellepte-e a nőt a víz. Rendkívül fontos, hogy a víz a női test minden egyes porcikáját érintse, éa ha ezt bármiféle anyag legparányibb részecskéje megakadályozza, az alámerülés érvénytelen.

A mikvét a zsidó férfiak spirituális megtisztulásukra használták addigi bűneiktől, illetve itt tisztították meg a keresztényektől vásárolt használati tárgyaikat, valamint a kóser konyha eszközeit. A Talmud szerint minden víznek az Édentől eredő ősi folyó a forrása, s aki a mikvébe merül, „helyreállítja kapcsolatát az Édennel”. A férfiaknak külön mikvéjük van és a vallásosak minden pénteken elmennek most is.

©

A mikvét ma már szinte kizárólag csak az ortodox zsidók használják ténylegesen, nekik viszont hitéletük egyik főeleme, létesítése még a zsinagógánál is előbbre való. A többi zsidó irányzat csak elvétve, vagy jelképesen hajt végre rituális fürdést és azt sem feltétlenül egy mikvében.

A hagyományok szerint egy újonnan letelepült zsidó közösség előbb épít mikvét, mint zsinagógát. Budán is a mikve épült meg először, és csak utána a zsinagóga. – A Budai Vár mikvéjében azonban senki sem fog fürdeni, helyette tárlatvezetés keretében kulturális, történelmi örökségként fogjuk megtekinteni.

A teljes egészében feltárt és felújított pincerendszert, benne a rituális zsidó fürdővel bemutató tárlatvezetésekre a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft-nél a [email protected] e-mail címen lehet jelentkezni. A tárlatvezetések hétfő délután indulnak. További információkat a Várkert Bazár honlapján talál.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiesett az Európa ligából a Vidi

Kiesett az Európa ligából a Vidi

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Modern robotot mutatott be az orosz állami tévé, de kiderült, hogy csak egy jelmezbe öltözött ember volt az – videó

Modern robotot mutatott be az orosz állami tévé, de kiderült, hogy csak egy jelmezbe öltözött ember volt az – videó

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Egy rendőri agresszió anatómiája: bevitték, megfélemlítették, pedig ott sem volt

Egy rendőri agresszió anatómiája: bevitték, megfélemlítették, pedig ott sem volt