szerző:
hvg.hu

Jövő május végén tervezett koncertet Budapesten a világhírű Alekszandrov-együttes, a szovjet, majd az orosz hadsereg ének- és táncegyüttese. Az együttes először 1928 októberében lépett fel, akkor még csak 12 taggal.

Az Alekszandr Alekszandrov által szervezett, s 18 évig irányított kórusnak 1937-ben már 274 tagja volt, s a második világháború idején az együttest négy részre osztották, s az egyes csapatok külön-külön adtak koncerteket a harcoló egységek katonáinak.   1946-ban Alekszandrov fia, Borisz vette át a kórus irányítását, s 1987-ig töltötte be tisztét.

Az „alekszandrovok” számos országban, többek között Magyarországon is megfordultak, viszont az USA-ba annak ellenére nem jutottak el, hogy két fellépést is terveztek már, Az első a második világháború miatt hiúsult meg, míg a világégés után azért nem szerepelhettek a művészek az USA-ban, mert az amerikai hatóságok csak civil ruhában engedték volna fellépni őket. A kórus tagjai viszont nem voltak hajlandóak megválni hagyományos egyenruhájuktól.

Az együttesnek a vasárnapi tragédia előtt mintegy kétszáz tagja volt, s közülük 150-en számítanak hivatásos művésznek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!