szerző:
hvg.hu

Az Auróra ellehetetlenítésével újra nyilvánvalóvá vált, hogy a gondolkodó, kritikus hangot, vagy a civil szervezetek munkáját nem szívleli a kormány, emiatt idén különösen sok "nem kívánt" téma összpontosul a Bánkitó fesztivál alatt. Multikulturalizmus, hajléktalanság, LMBTQ-közösség, propagandasajtó, korrupció - csupa olyan koncertet, workshopot, színdarabot válogattunk ki a fesztiválról, amelyek nem félnek a kényesebb ügyektől, kérdésektől.

"Magát a fesztivált közvetlenül nem érinti az Auróra elleni akció (az ügyről itt olvashat bővebben - a szerk.) , de minket, a szervezőket igen. Kikészültünk, és így prioritássá vált, hogy megvédjük az Aurórát, amely amúgy a Bánkitó irodája is" - nyilatkozta korábban Venczel Sára, a fesztivál főkoordinátora, ezzel is jelezve, hogy az Auróra szellemisége, a civil szervezetek munkáját vagy a kisebbségeket segítő, a társadalmi problémákról nyíltan beszélő szemlélet uralja majd idén is a fesztivált július 12-16 között. Ezt szem előtt tartva válogattunk ki tíz eseményt a fesztivál koncertekben, előadásokban, színházi darabokban bővelkedő programjából.

©

Táp Színház / Korrup Schőn (csütörtök, 22.15–23.45)

„Meg is köszönhetjük, hogy nyomorgatnak bennünket. A kormány a saját sírját ássa ezzel, a függetleneket használva lapátnak. Ugyanis, ha most még nem is látszik, a kultúra és a művészet fogja leváltani ezt a rendszert, és nem ez a borzasztó nép, ami vagyunk, beleértve magamat is” – nyilatkozta nem is olyan rég Vajdai Vilmos a darab rendezője, aki várhatóan megint humorral nyúl a fesztivált tematizáló témához, mivel a darabban egy magyarországi kis település korrupció által mérgezett közösségének történetére koncentrál.

Még a végén kiderül, hogy a kormány egy új Halálcsillagot épít? (csütörtök, 15:30-17:00 és péntek 18:00-19:30)

A fiatalabb generációk számára talán nincs hatásosabb módja a különböző ideológiák és politikai folyamatok érzékeltetésének, mint a popkultúra bevonása. Tóth Csaba politológus már A sci-fi politológiája című könyvében is ezeket tárgyalta, és a Bánkitón is két népszerű alkotáson keresztül beszél a korrupcióról. A Korrupciós kockázatok a Star Wars világában című interaktív workshop a galaxis egyik legnagyobb beruházását, a Halálcsillagot szemelte ki – mert nincs az a Sith mester, hogy ne lopták volna szét a projektet a Birodalmiak. Persze a másik oldalon is vannak kérdések: van-e helye egy felsőbb Erőnek egy Köztársaság kormányzásban? Tóth másik előadásában (Bribing the way to the Iron Throne) pedig angol nyelven merül el a Trónok harca világában, és Westeros korrupt törekvésin keresztül fejti vissza a politikai machinációkat a mi valóságunkra.

Olvass a sorok között! (csütörtök 14.00 - 17:00)

Könnyen lehet, hogy 2017-et majd a fake news éveként nyugtázzuk, és ezt nemcsak az amerikai elnök által megbélyegzett presztízslapokra értjük majd, de a magyar sajtópiac hirtelen, komoly átalakulása is eszünkbe juthat róla. A Menedék Egyesület cikkelemző workshopon mutatja meg, milyen, amikor „leszólnak” egy cikk miatt, vagy épp le se kell szólni, mert már olyan egyértelművé vált az öncenzúra – mindezt, az átfogó korrupciós tematika mellett, a migrációval kapcsolatos cikkek elemzésén keresztül.

A-WA (csütörtök, 23:15)

©

Egy dél-izraeli faluból származó három lánytestvér, akik a nyugati kultúrát vegyítik a jemeni zsidó hanyományokkal: ez az a multikulturalizmus, amire aztán semmi szükség sincs az etnikai homogenitásra vágyók szerint. A Haim-testvérek (nem összekeverendők az amerikai HAIM zenekarral) gyerekkoruktól kezdve szerettek együtt énekelni, majd kitalálták, hogy olyan zenekart alapítanak, amelyben kifejezhetik rajongásukat a Motown-énekesnők, a hiphop és saját népük, a jemeni zsidó közösség iránt is. Habib Galbi című számuk óriási sláger lett a Közel-Keleten, lakodalmakban kérik a dalikat, de nem csak ott váltak sikeressé, hiszen azóta táncos, boldogságbombaként is felfogható zenéjükkel körbejárták a világot, a legfontosabb világzenei esemény, a Womex keretében még Budapesten is koncerteztek. Akkor is nagyot ment az élőben zenekarral kiegészülő A-WA, úgyhogy várhatóan ez lesz az idei Bánkitó egyik legfelszabadultabb órája.

Látókép Ensemble: Kálmán Nap (péntek 20:00-21:30 és 22:00-23:30)

Miközben a kormány a családbarát politikáját hangsúlyozza úton-útfélen, a családmodell válságáról már jóval kevesebben mernek nyíltan beszélni. Talán ennek is köszönhető, hogy az őszinteségével, egyszerűségével tüntető Ernelláék Farkaséknál című előadás, majd főleg az abból készült film óriási siker lett, nem csak hazánkban. A "Kálmán-nap" az Ernelláék "folytatása", amely arról az életszakaszról szól, amikor a történet szereplői olyan életkorba léptek, amikortól minden csak ismétlődés, már nincs idő és erő újrakezdeni.

"A furcsa az, hogy ez olyan életkorban jön elő, amikor még – remélhetőleg – elég sok van hátra az életből. Az ember elgondolkodik, hogy mi lesz azután. A felvetés persze nagyon kellemetlen, pedig egy adott ponton valószínűleg sokaknál jelentkezik ez az életükben, csak nem merik kimondani. Ezt igyekszünk kibontani az előadásban" - mondta előadásáról Látókép nevű társulatával a Bánkitóra költöző, workshopokkal, filmvetítésekkel is jelentkező rendező.

©

CÍM NÉLKÜL hajlék-kaland-játék (szombat 15.00-17.00)

"Annyit érsz, amennyi pénzed, van." Ha szegény vagy, magadra vess”. Mindannyian ismerjük ezeket a mondatokat, amelyek aztán a TV2 aluljárós riportjában csúcsosodtak ki. A Mentőcsónak és Stereo Akt közös interaktív előadása ezt a témát járja körül, két színész, egy hajléktalan aktivista és egy szociális munkás segítségével, akik egy féléves utcai túlélő projektben mutatják be, milyen drámák zajlanak a lakhatásért nap mint nap a szemünk előtt.

Korrupció az irodalomban (péntek 20:00-21:30)

Januárban Ijjas Tamás költő ingyenes mentorprogramot indított arra reagálva, hogy a kormány 400 millió forinttal támogatta a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-t, miközben neves irodalmi orgánumok a csőd szélén egyensúlyoznak - írtuk év elején az irodalmi életet felkavaró esetről, amelynek utózöngéiről a Bánkitón is hallhatunk majd, ahol a mentrorporgram tagjai számolnak be eddigi tapasztalataikról, illetve véleményüket is kifejtik majd a hazai  irodalom állami finaszírozásáról.

Tanítanék Mozgalom: Ne hagyd szó nélkül! (péntek 14:30-16:00 és szombat 14:00-15:30)

"Teljesen nyilvánvaló, hogy szakmai érvekkel nem lehet hatni a kormányzatra. Ezért vált szükségessé, hogy elkezdjünk kommunikálni a társadalommal" - nyilatkozta még korábban a legutóbb a Taigetosz-törvény, azaz a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel (BMTN) küzdő tanulók felmentésének megvonása miatt tiltakozó Tanítanék mozgalom, amely a Bánkitón egy interaktív óra keretében mutatja be, hogyan találkozhat szülő, diák, pedagógus és igazgató az iskolai korrupcióval.

©

Mentés másként - egy transz srác története (szombat 15:30-17:00)

Elég csak rápillantani Bayer Zsolt egyik a Pride elé fűzött rövid kommentárjára, hogy kiderüljön, miért ezt a címet adtuk a programajánlónknak. A lovagkeresztes publicista valószínűleg az Amnesty International programját sem szívesen látogatná, hiszen ebben a másfél órában blogbejegyzéseken, videókon és beszélgetéseken keresztül ismerhetik meg a résztvevők Noét, a húszas évei végén járó transz srác történetét.

Végre lesz VIP a Bánkitón is!

Idén is több képzőművész reagál a Bánkitó idei témájára, a korrupcióra, az egyik ilyen akció Leitner Levente alkotása lesz, amely szuper exkluzív VIP élményt biztosít majd 30 négyzetméteren azoknak, akik szeretnék magukat igazán fontosnak érezni a Bánkitón, köztük várhatóan Z. Kaufer Rolandnak is, a fesztivál új tulajdonosának is.

További programok, infók a Bánkitó hivatalos oldalán olvashatók.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"Olyan, mintha más nem történt volna az életemben, csak az a négy év"

"Olyan, mintha más nem történt volna az életemben, csak az a négy év"

Szakadékba zuhant egy ember Salgótarjánban

Szakadékba zuhant egy ember Salgótarjánban

Régóta várt erre a hírre az Apple

Régóta várt erre a hírre az Apple

A vadászok miatt egy hónapig csak munkaidőben lehet kirándulni a Velencei-hegységben

A vadászok miatt egy hónapig csak munkaidőben lehet kirándulni a Velencei-hegységben

Hatalmas adósságba verte magát a MOL

Hatalmas adósságba verte magát a MOL

Jó hírt kapott a Richter

Jó hírt kapott a Richter