szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meg kell őrizni az etnikai homogenitást, legyen a takarítónő is magyar, és csapjunk vissza, ha más országban rossz a magyar dolgozóknak - ilyen jövőképet vázolt Orbán Viktor.

A helyzet nem jó, hanem biztató – mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. A miniszterelnök szerint most nincsenek nagy hibák a gazdaságpolitikában, de rontani mindig lehet. A közepesen fejlett országok csapdahelyzete – vagyis az a gond, hogy nem állunk rosszul, de nem tudunk felzárkózni a legfejlettebbekhez – minket is fenyeget. Ha mindent ugyanúgy csinálunk, mint az elmúlt hat évben, az nem lesz elég – mondta el.

A miniszterelnök szerint „az etnikai homogenitást meg kell őrizni”, mert „a túl nagy keveredés bajjal jár”. Fontosnak tartjuk a kulturális egyszínűséget is, ami „egy sávon belüli sokszínűséget jelent”. Szerinte ha valaki utazik az országban, akkor látja, hogy itt kultúrnép él, aki vigyáz a környezetére. Itt odaszúrt egyet Budapestnek, mint mondta, ezt lehet, hogy a fővárosban nem látják annyira, de a vidéken fontos.

©

Jelentősnek nevezte azt is, hogy magyarok végzik itt a munkát, mert ugyan van, aki szerint ez nem számít, de jó, „ha a takarítónő is magyar”.

A miniszterelnök arról is beszélt: „meg kell védeni” a 3-5 százalék közötti GDP-növekedést (most még ezt a szintet sem sikerült elérni), 2020 után viszont 5 százalék feletti növekedést kell elérni.

Visszavágunk, ahol rossz a magyaroknak

Nagy dolgok nélkül benne fogunk ragadni a közepesen fejlett országok helyzetében – fogalmazott a kormányfő. Ilyen szerinte a Budapest–Belgrád-vasútvonal vagy a paksi bővítés; ezekhez azt is hozzátette: nem véletlenül gáncsolják ezeket külföldről. Az alacsony magyar adószint sem tetszik szerinte más országoknak, szerinte itt főleg Ausztriából érkeznek barátságtalan jelzések.

Ha valamelyik országban diszkriminatívan sújtják a magyar munkavállalókat, akkor hasonló válaszlépéseket fogunk tenni – ígérte Orbán. Ezzel valószínűleg a Brexitre utalt, valamint az osztrák családi pótlékok rendszerének szigorítására.

©

A miniszterelnök beszélt az alapjövedelem ötletéről is: szerinte ha azt Magyarországon megvalósítanák, akkor a cégvezetők bezárhatnák a boltot, ebbe csak tönkre lehet menni. Nekünk nincs lehetőségünk arra, hogy pénzt osztogassunk szét teljesítmény és munka nélkül – tette hozzá.

Kulcskérdésnek nevezte azt is, hogy olcsó energiával lássák el a magyar vállalatokat. Ez a mostani tudásunk szerint az atomerőművel állítható elő – mondta el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

A franciák már beszélnek róla, de nem kérnek bocsánatot az algériai gyarmati háborúért

A franciák már beszélnek róla, de nem kérnek bocsánatot az algériai gyarmati háborúért

Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke

Szexbotrányba keveredett Zimbabwe alelnöke